Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 16 december 2013, nr. 2013-0000146071, tot Wijziging van het Organisatie, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2012 en het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Arbeidsomstandigheden 2012

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 8, eerste lid, van het Besluit taakuitoefening Inspectie Werk en Inkomen, 2, onderdeel e, 8, derde lid, aanhef en onderdeel a, en 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009, 4, onderdeel l, en 14 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2012;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan het slot van artikel 12, eerste lid, onderdeel a, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 wordt voor de puntkomma de volgende zinsnede toegevoegd: alsook het op hun verzoek aanwijzen van instellingen als certificatie- of keuringsinstelling, als in dit onderdeel genoemd.

ARTIKEL II

Aan het slot van artikel 7, onderdeel a, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2012 wordt voor de puntkomma de volgende zinsnede toegevoegd: alsook het op hun verzoek aanwijzen van instellingen als certificatie- of keuringsinstelling als in dit onderdeel genoemd, waaronder mede zijn begrepen beslissingen tot wijziging, schorsing en intrekking van aanwijzingen.

ARTIKEL III

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 5, onderdeel b, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Arbeidsomstandigheden 2012 door een puntkomma, wordt aan dat artikel een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. het voorbereiden van beslissingen betreffende aanwijzing van certificatie- en keuringsinstellingen als genoemd in onderdeel b, waaronder mede zijn begrepen beslissingen tot wijziging, schorsing en intrekking van aanwijzingen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 16 december 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

TOELICHTING

In vervolg op de recente vernieuwing van het publieke stelsel van certificatie van producten, personen en processen is door de directie Gezond & Veilig Werken (G&VW) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de taak van het aanwijzen van certificerende en keurende instellingen (cki’s) en de taak om maatregelen te treffen in het geval deze instellingen zich niet aan hun wettelijke verplichtingen houden, aan de Inspectie SZW overgedragen.

Het aanwijzen van cki’s werd tot nu toe verricht door de directie G&VW. Het realiseren van de stelselvernieuwing is aanleiding geweest om deze meer uitvoeringsgerichte taak te positioneren bij Inspectie SZW. Het aanwijzingsonderzoek is in handen gelegd van de Raad van Accreditatie (RvA), wiens beoordeling bepalend is voor het al dan niet namens de minister aanwijzen van een cki; de minister (lees de Inspectie SZW) doet zelf geen onderzoek voorafgaand aan een aanwijzing.

Ook de taak van het voorschrijven van maatregelen om een cki te dwingen zich te houden aan haar wettelijke verplichtingen, is overgegaan naar de inspectie. De inspectie onderzoekt al of cki’s zich houden aan hun wettelijke verplichtingen. De maatregelen die de inspectie kan treffen, zijn neergelegd in de Beleidsregel maatregelenbeleid certificering Arbeidsomstandighedenwet en Warenwet (Stcrt. 2010, nr. 10839).

De directie G&VW blijft verantwoordelijk voor het publieke certificatiestelsel.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

Naar boven