Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 3 december 2013, nr. 2013-0000731365, DCB/CZW/S&B, houdende aanpassing van ministeriële regelingen aan de Wet basisregistratie personen (Aanpassingsregeling basisregistratie personen BZK)

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Wonen en Rijksdienst;

Gelet op artikel 67 van het Algemeen Rijksambtenarenreglement, artikel 101 van het Ambtenarenreglement Staten-Generaal, artikel 7 van het Besluit financiële verhouding 2001, artikel 9 van de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer, artikel 2 van het Besluit burgerservicenummer en artikel 252b van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Raamregeling Telewerken wordt in artikel 1, onderdeel d, ‘verklaringen uit de gemeentelijke basisadministratie’ vervangen door: de basisregistratie personen.

ARTIKEL II

In de Regeling belastingcapaciteit 2011 wordt in bijlage 2, behorende bij artikel 4, in onderdeel A ‘de Gemeentelijke Basisadminstratie (GBA)’ vervangen door: de basisregistratie personen (BRP).

ARTIKEL III

De Regeling burgerservicenummer wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘artikel 78, eerste en tweede lid, van de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens’ vervangen door: artikel 2.54, eerste en tweede lid, van de Wet basisregistratie personen.

B

Artikel 3 komt te luiden:

Artikel 3

De systeembeschrijving, bedoeld in artikel 2 van het Besluit burgerservicenummer, wordt gevormd door hoofdstuk 2, de onderdelen 3.1, 3.2.1 tot en met 3.2.6, 3.3.2, 3.3.3 en 3.3.4 van hoofdstuk 3, en hoofdstuk 5 van het Logisch ontwerp BSN, versie 1.3, dat als bijlage bij deze regeling is gevoegd, met dien verstande dat wordt verstaan onder:

a. GBA:

de verzameling van gegevens over personen die als ingezetenen in de basisregistratie personen zijn ingeschreven en van wie de bijhouding plaatsvindt op grond van afdeling 1 van hoofdstuk 2 van de Wet basisregistratie personen;

b. GBA bij de gemeenten:

de gemeentelijke voorzieningen, bedoeld in artikel 1.9 van de Wet basisregistratie personen;

c. gemeente van inschrijving:

de bijhoudingsgemeente, bedoeld in artikel 1.1, onderdeel h, van de Wet basisregistratie personen;

d. RNI:

de verzameling van gegevens over personen die als niet-ingezetenen in de basisregistratie personen zijn ingeschreven en van wie de bijhouding plaatsvindt op grond van afdeling 2 van hoofdstuk 2 van de Wet basisregistratie personen;

e. RNI bij het agentschap BPR:

de centrale voorzieningen, bedoeld in artikel 1.9 van de Wet basisregistratie personen;

f. sofinummer:

het sociaal-fiscaalnummer, bedoeld in artikel 1, onderdeel g, van de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer.

C

De bijlage, bedoeld in artikel 3, wordt vervangen door de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL IV

In de Regeling bescherming persoonsgegevens in personeelsdossiers en Emplaza BZK vervalt in bijlage 1, behorende bij artikel 10, in onderdeel a ‘of bij het ontbreken daarvan, het sociaal-fiscaalnummer,’.

ARTIKEL V

In de Uitvoeringsregeling huurprijzen woonruimte wordt in artikel 13, onderdeel b, ‘een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens’ vervangen door: een afschrift uit de basisregistratie personen.

ARTIKEL VI

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop de Wet basisregistratie personen in werking treedt.

ARTIKEL VII

Deze regeling wordt aangehaald als: Aanpassingsregeling basisregistratie personen BZK.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlage, die ter inzage wordt gelegd bij het agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147, 2511 DP Den Haag.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

BIJLAGE

Het Logisch ontwerp BSN, versie 1.3, bedoeld in artikel 3 van de Regeling burgerservicenummer

Deze bijlage wordt ter inzage gelegd en tevens via www.bprbzk.nl beschikbaar gesteld.

TOELICHTING

I. Algemeen

Deze regeling bevat technische aanpassingen van ministeriële regelingen in verband met de Wet basisregistratie personen (Wet BRP), de opvolger van de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (Wet GBA). Het betreft ten eerste technische aanpassingen aan de nieuwe opzet, terminologie en nummering van de Wet BRP (artikelen I, II, III, onderdeel A, en V). Ten tweede betreft het technische aanpassingen in verband met het vervallen van het sociaal-fiscaalnummer, zoals geregeld in de Aanpassingswet basisregistratie personen (artikelen III, onderdelen B en C, en IV). Voor een algemene toelichting op deze aanpassingen wordt verwezen naar de memorie van toelichting bij de Aanpassingswet basisregistratie personen1 en de nota van toelichting bij het Aanpassingsbesluit basisregistratie personen2.

Omdat deze regeling slechts technische aanpassingen bevat, brengt zij geen financiële gevolgen of administratieve lasten met zich mee.

II. Artikelsgewijs

Artikel III, onderdelen B en C, en de bijlage

Volgens het Besluit burgerservicenummer wordt bij ministeriële regeling een systeembeschrijving vastgesteld, die ziet op onder meer de inrichting, werking en beveiliging van de beheervoorziening burgerservicenummer. Daartoe zijn in de Regeling burgerservicenummer onderdelen van het Logisch ontwerp BSN (LO BSN) als systeembeschrijving aangewezen. Het LO BSN is in zijn geheel als bijlage bij de Regeling burgerservicenummer gevoegd.

In de onderhavige regeling is de systeembeschrijving aangepast doordat (a) een nieuwe versie van het LO BSN is opgenomen als bijlage bij de Regeling burgerservicenummer en (b) onderdelen van deze nieuwe bijlage als systeembeschrijving zijn aangewezen (artikel III, onderdelen B en C). In de nieuwe versie van het LO BSN (versie 1.3) is onder meer rekening gehouden met de registratie van niet-ingezetenen als onderdeel van de BRP. Omdat na de inwerkingtreding van de Wet BRP nog enige tijd sprake zal zijn van een overgangsfase waarin zowel oude (GBA-)voorzieningen als nieuwe (BRP-)voorzieningen zullen worden gebruikt, komen in de nieuwe versie van het LO BSN nog enige GBA-begrippen voor. In de Regeling burgerservicenummer is verduidelijkt hoe deze begrippen met ingang van de inwerkingtreding van de Wet BRP dienen te worden verstaan.

Het LO BSN is door zijn omvang en opmaak niet geschikt om in de Staatscourant te plaatsen en wordt daarom bekendgemaakt door terinzagelegging bij het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het LO BSN zal tevens te raadplegen zijn via de website van het agentschap (www.bprbzk.nl). Daarmee is de kenbaarheid van het LO BSN voor de direct bij de uitvoering van de regeling betrokken personen voldoende verzekerd.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.


X Noot
1

Kamerstukken II 2012/13, 33 555, nr. 3, blz. 2–4.

Naar boven