Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 4 december 2013, nr. IENM/BSK-2013/282159, tot wijziging van de Regeling bijzondere subsidies waterkeren en waterbeheren (subsidiëring HWBP-2-projecten)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 3, eerste en tweede lid, van de Kaderwet subsidies Verkeer en Waterstaat;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1, onderdeel c, van de Regeling bijzondere subsidies waterkeren en waterbeheren komt te luiden:

c. subsidie:

een subsidie voor een maatregel als bedoeld in artikel 7.23, vijfde lid, van de Waterwet;

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Inleiding

Deze regeling wijzigt de Regeling bijzondere subsidies waterkeren en waterbeheren (hierna: Regeling). De Regeling bevat bepalingen betreffende de verstrekking van subsidie door het Rijk aan waterschappen die een primaire waterkering aanleggen of verbeteren. De wijziging houdt in dat het toepassingsgebied van de Regeling wordt beperkt tot maatregelen die deel uitmaken van het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2).

Beperking toepassingsgebied van de Regeling

Artikel 7.23 van de Waterwet bepaalt dat een beheerder van een primaire waterkering die maatregelen dient te treffen vanwege wijziging van de veiligheidsnorm, de hydraulische randvoorwaarden of de toetsvoorschriften, onder bepaalde voorwaarden aanspraak kan maken op subsidie. Met ingang van 1 januari 2014 1 is deze subsidie – die tot die datum 100% van de uitvoeringskosten bedroeg – beperkt tot 90% van de geraamde kosten van een sober en doelmatig ontwerp (artikel 7.23, tweede lid, van de Waterwet). Voor de maatregelen die deel uitmaken van het HWBP-2 is de subsidie gehandhaafd op honderd procent van de uitvoeringskosten (artikel 7.23, vijfde lid, van de Waterwet). Voor deze maatregelen, die zijn aangewezen in bijlage V van het Waterbesluit2, blijft dus het vóór 2014 geldende subsidieregime van kracht.

Omdat voor nieuwe hoogwaterbeschermingmaatregelen vanaf 2014 een nieuw regime geldt, zal voor deze maatregelen een afzonderlijke subsidieregeling worden vastgesteld. Voor HWBP-2-maatregelen blijft de Regeling gelden. Om tot uiting te brengen dat de Regeling vanaf 1 januari 2014 nog uitsluitend van toepassing is op HWBP-2-maatregelen, wijzigt de onderhavige wijzigingsregeling de definitie van het begrip ‘subsidie’ (artikel 1, onderdeel c, van de Regeling). Een subsidie is volgens de nieuwe definitie een subsidie voor een maatregel als bedoeld in artikel 7.23, vijfde lid, van de Waterwet, dat wil zeggen een HWBP-2-maatregel, die aanspraak geeft op subsidie van 100% van de uitvoeringskosten.

Over de wijziging van de Waterwet 1die ten grondslag ligt aan de onderhavige regeling, heeft in diverse stadia overleg plaatsgevonden met de Unie van Waterschappen (UvW).

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.


X Noot
1

Wet van 15 mei 2013 tot wijziging van de Waterwet (Wet doelmatigheid en bekostiging hoogwaterbescherming) (Stb. 2013, 280), in werking getreden op 1 januari 2014 (Stb. 2013, 281).

X Noot
2

Bijlage V is in het Waterbesluit opgenomen bij het Besluit van 20 september 2013 tot wijziging van het Waterbesluit (informatieplicht waterschapsbesturen; subsidiëring HWBP-2-projecten) (Stb. 2013, 373, in werking getreden op 1 januari 2014.

Naar boven