Regeling van de Minister van Economische Zaken van 4 september 2013, nr. WJZ/13097939, tot wijziging van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2013 (aardwarmteprojecten)

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel in artikel 1 van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2013 wordt bij nummer 5.7, Subsidieregeling energie en innovatie (aardwarmteproject), in kolom 6 ‘30.600.000’ vervangen door: 43.350.000.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 4 september 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

In 2013 is de subsidieregeling ten behoeve van het stimuleren van aardwarmte in Nederland voor de derde maal opengesteld (Stcrt. 2013, 4248). Het doel van het programma Risico’s dekken voor aardwarmte is het afdekken van het geologisch risico dat het boren van putten voor de toepassing van aardwarmte, niet succesvol is. Het gaat om het risico dat de volgens het plan aangeboorde aardlaag minder warmwaterproductie oplevert of water van lagere temperatuur oplevert dan op basis van een gedegen geologisch vooronderzoek verwacht werd. De subsidieregeling dekt het risico dat de aangeboorde watervoerende laag slechter is dan verwacht, waardoor het vermogen dat vooraf verwacht werd, niet behaald wordt. In dat geval wordt voor een deel van de gemaakte kosten een subsidie uitgekeerd, gerelateerd aan de mate waarin de aardwarmteboring geslaagd is.

Bij de derde openstelling is ook budget gereserveerd voor een zogenoemd diep aardwarmteproject (minimaal 3500 meter). Aangegeven is dat indien tot en met 13 mei 2013 geen succesvolle aanvraag voor een diep aardwarmteproject is ingediend, dan wel hiervoor een beroep is gedaan op minder dan € 12.750.000, de resterende middelen worden overgeheveld naar de middelen die voor de reguliere aardwarmteprojecten beschikbaar zijn (Stcrt. 2013, 4248, p. 43). Inmiddels is duidelijk dat er niet met succes aanspraak is gemaakt op de middelen voor een diep aardwarmteproject. Deze regeling hevelt daarom het budget voor het diepe aardwarmteproject (€ 12.750.000) over naar het budget dat beschikbaar is voor reguliere aardwarmteprojecten. Tot 14 juni 2013, 17:00, kon een aanvraag voor een regulier aardwarmteproject worden ingediend. De regeling is inmiddels dus niet langer open voor nieuwe aanvragen. Er zijn negen aanvragen voor reguliere aardwarmteprojecten gedaan voor in totaal € 65.000.000. Na de overheveling is voor deze regeling € 43,35 mln. beschikbaar. Duidelijk is dus dat ook na overheveling niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd.

Deze regeling wijkt af van het kabinetsbeleid inzake de vaste verandermomenten. De aanvragers zijn echter gebaat bij zo spoedig mogelijke inwerkingtreding van deze regeling. Afwijking van het kabinetsbeleid inzake de vaste verandermomenten is in dit geval dan ook geoorloofd.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

Naar boven