Verordening examengelden Nederlands recht en gedrags- en beroepsregels

Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants maakt, gelet op artikel 23, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep, onderstaande verordening bekend, welke door de ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants op 24 juni 2013 is vastgesteld.

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Gelet op artikel 5, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep en artikel 5, tweede lid, aanhef en onderdeel f, van het Besluit accountantsopleiding 2013;

Stelt de volgende verordening vast:

Artikel 1

  • 1. Degene die zich heeft aangemeld voor het examen Nederlands recht of het examen gedrags- en beroepsregels, bedoeld in artikel 54, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep, is per examenonderdeel een bedrag van € 400,– verschuldigd.

  • 2. Degene die zich heeft aangemeld voor een gesprek als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van de Verordening examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels, is een bedrag van € 200,– verschuldigd.

Artikel 2

Het bestuur kan in bijzondere gevallen besluiten om het examengeld geheel of gedeeltelijk te restitueren.

Artikel 3

Degene die een verzoek om vrijstelling, bedoeld in artikel 4 van de Verordening examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels, indient is een bedrag van € 85,– verschuldigd.

Artikel 4

De Verordening examengelden Nederlands recht en gedrags- en beroepsregels en de Verordening op het examengeld worden ingetrokken.

Artikel 5

  • 1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2014.

  • 2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening examengelden Nederlands recht en gedrags- en beroepsregels.

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Goedgekeurd bij besluit van de minister van Financiën d.d. 19 augustus 2013, nr. FM/2013/1294 M.

TOELICHTING

Uit de Verordening examen Nederlands recht en examen gedrags- en beroepsregels blijkt dat het examen Nederlands recht is opgebouwd uit onderdelen die overeenkomen met de vakgebieden, bedoeld in artikel 3 van het Besluit Accountantsopleiding 2013 (Stb. 2012, 685).Het examen gedrags- en beroepsregels bestaat uit één onderdeel. Het examen Nederlands recht bestaat uit vier onderdelen ( (1) recht, (2) jaarrekeningenrecht en (3 en 4) belastingrecht ). Bij het vaststellen van de hoogte van de examengelden zijn de kosten van de voorbereiding, organisatie, overhead, examinatoren en de duur van het examen in ogenschouw genomen. Daarnaast is gelet op de tarieven die doorgaans, voor vergelijkbare examens, in de markt worden gehanteerd. De voorgestelde tarieven zijn geharmoniseerd op basis van de actuele verordeningen met betrekking voor deze examens van het NIVRA en de NOVAA.

De beslissing om een verzoek om vrijstelling als bedoeld in artikel 5 al dan niet in te willigen is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Uit artikel 4:5 Awb volgt dat de betaling van het verschuldigde bedrag een voorwaarde is voor het in behandeling nemen van het verzoek.

Naar boven