Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 10 juli 2013, 2013-0000091249 tot wijziging van de Arbeidsvrederegeling BES in verband met de beloning van de bemiddelaar en van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES in verband met technische wijzigingen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 15 en 21 van de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES;

de artikelen 13, eerste lid, van de Wet arbeid vreemdelingen BES, 2, vijfde lid, van de Arbeidsveiligheidswet BES, 2, eerste lid, van de Stuwadoorswet 1946 BES, 12a, eerste lid, van de Cessantiawet BES, 43a, eerste lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES, 42a, eerste lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES, 12a, eerste lid, van de Wet ziekteverzekering BES, 12a, eerste lid, van de Wet ongevallenverzekering BES, 34, eerste lid, van de Arbeidswet 2000 BES, 16a, eerste lid, van de Vakantiewet 1949 BES, 7a, eerste lid, van de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, 13a, eerste lid, van de Wet minimumlonen BES en 41, eerste lid, van het Besluit onderstand BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Arbeidsvrederegeling BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5 vervalt de aanduiding ‘1.’ voor het eerste lid en vervalt het tweede lid.

B

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7

  • 1. De schadeloosstelling, bedoeld in artikel 15 van de wet, bedraagt voor de bemiddelaar of de bijzondere bemiddelaar: USD 100,– per uur.

  • 2. Indien de bemiddelaar of bijzondere bemiddelaar voor zijn optreden genoodzaakt is te reizen naar een ander eiland dan het eiland waar hij woont, worden de reiskosten vergoed. Tevens wordt in verband met de aan de reis bestede uren per enkele reis een vergoeding toegekend over één uur.

  • 3. Tevens worden, indien noodzakelijk, de verblijfkosten die verband houden met de in het tweede lid bedoelde reizen vergoed overeenkomstig artikel 2 van de Reis- verblijf- en verhuiskostenregeling ambtenaren BES.

C

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Om aanspraak te kunnen maken op de schadeloosstelling dient de bemiddelaar of de bijzondere bemiddelaar eens per kwartaal een gespecificeerde declaratie in.

D

Na artikel 24 wordt het opschrift ‘§ 3. Aanwijzing bedrijven’ vervangen door: § 4. Aanwijzing bedrijven.

ARTIKEL II

Artikel 1 van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanhef van het eerste lid komt te luiden:

Het hoofd van de RCN-unit Sociale Zaken, welke is gevestigd te Bonaire, Sint Eustatius en Saba, alsmede zijn plaatsvervanger en de ambtenaren die als Inspecteur SZW aldaar zijn aangesteld, worden aangewezen als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving en de uitoefening van de in dit kader geregelde bevoegdheden van het bepaalde bij of krachtens:.

2. In het tweede lid wordt ‘de Arbeidsinspectie’ vervangen door: de Inspectie SZW.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 10 juli 2013

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma.

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Arbeidsgeschillenwet 1946 BES wordt in Caribisch Nederland in bepaalde situaties bij een arbeidsgeschil de hulp van een bemiddelaar ingeroepen door de betrokken werkgevers en/of werknemers of door bestuurders van hun vakverenigingen of biedt deze ambtshalve zijn bemiddeling aan. De rol en positie van deze figuur is op dezelfde wijze geregeld zoals dat op de Nederlandse Antillen gangbaar was en ook nog steeds gebruikelijk is op Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Deze benoeming geschiedt door de Rijksvertegenwoordiger, terwijl de schadeloosstelling voor de door de bemiddelaar verrichte werkzaamheden door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt vastgesteld.

De procedure om tot benoeming van een bemiddelaar over te gaan, is momenteel gestart. In verband daarmee wordt de Arbeidsvrederegeling BES – in het bijzonder de daarin vervatte regeling voor schadeloosstelling van de bemiddelaar – geactualiseerd.

Wellicht ten overvloede zij opgemerkt dat functie van bemiddelaar of bijzondere bemiddelaar louter bemiddeling betreft, dat wil zeggen dat de bemiddelaar geen bindende uitspraken doet.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES te wijzigen.

Voor beide regelingen geldt dat de aanpassingen technisch van aard zijn en niet van invloed zijn op burgers en bedrijven in Caribisch Nederland, noch op de taken van de openbare lichamen. De toegezegde ‘legislatieve terughoudendheid1’ inzake de wet- en regelgeving in Caribisch Nederland blijft hiermee gerespecteerd.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A (artikel 5)

Het tweede lid is vervallen omdat de bemiddelaar weliswaar ondersteund wordt door een secretaris, maar die secretaris een ambtenaar is en dus niet ondergeschikt is aan de bemiddelaar. De RCN-unit Sociale zaken draagt zorg voor secretariële ondersteuning ter plaatse ten behoeve van de bemiddelaar.

Artikel I, onderdeel B (artikel 7)

In het eerste lid is de schadeloosstelling per zitting vervangen door een bedrag per uur. Er wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen een vergoeding aan een bezoldigd ambtenaar of iemand die geen bezoldigd ambtenaar is. Er zullen namelijk geen bezoldigde ambtenaren benoemd worden als bemiddelaar of bijzonder bemiddelaar.

De Arbeidsgeschillenwet BES 1946 maakt onderscheid tussen een bemiddelaar (zie artikel 3 van de wet), een buitengewone bemiddelaar (zie artikel 7 van de wet) en een bijzondere bemiddelaar (zie artikel 8). Op grond van artikel 7, tweede lid, van de wet geldt al hetgeen bij of krachtens de wet is bepaald met betrekking tot de bemiddelaar eveneens ten aanzien van de buitengewone bemiddelaar.

De secretaris van de bemiddelaar (zie artikel 5 van de regeling) is een bezoldigd ambtenaar en daarom is het niet nodig hem tevens een schadeloosstelling te verstrekken. Het in het eerste lid genoemde bedrag kan zo nodig jaarlijks worden aangepast.

In het nieuwe tweede lid is geregeld dat naast de schadeloosstelling per uur ook een reiskostenvergoeding, en zo nodig een verblijfskostenvergoeding wordt verstrekt. Onder reiskosten wordt verstaan de kosten voor een vliegticket, luchthavenbelasting en eventuele parkeer- of taxikosten. Bovendien wordt een (gemaximeerde) schadeloosstelling toegekend voor de reistijd.

In het nieuwe derde lid is geregeld dat zo nodig een verblijfkostenvergoeding kan worden verstrekt. Voor ambtenaren van de Rijksdienst Caribisch Nederland zijn de vergoedingen voor reizen, verblijven en verhuizen geregeld in de Reis- verblijf- en verhuiskostenregeling BES. Op grond van artikel 8 van die Regeling is het mogelijk om niet-ambtenaren die in opdracht van het bevoegd gezag diensten verrichten voor de toepassing van die regeling gelijk te stellen met ambtenaren. In het derde lid is ervoor gekozen die gelijkstelling toe te passen op de vergoeding van verblijfkosten van de bemiddelaar of de bijzondere bemiddelaar.

Artikel I, onderdeel C (artikel 8)

Het tweede lid van dit artikel is nieuw. Bij het verstrekken van een vergoeding op basis van het aantal uren in plaats van het aantal zittingen, is het nodig dat een gespecificeerde declaratie wordt opgesteld en ingediend.

Artikel I, onderdeel D

Per abuis waren er twee opeenvolgende paragrafen in deze regeling genummerd als paragraaf 3. Dit is nu gecorrigeerd.

Artikel II

Artikel 1 van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES wordt gewijzigd in verband met de naamswijziging van het Regionaal Service Centrum BES in Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN). Tevens worden het hoofd van de RCN-unit Sociale Zaken en diens plaatsvervanger (naast de al eerder aangewezen inspecteurs SZW) aangewezen als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van in het artikel 1, eerste lid, genoemde wetgeving. De RCN-unit is gevestigd op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De taken en bevoegdheden van de RCN-unit zijn omschreven in artikel 6, 7 en 10 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit UBN 2012.

Tevens is in het tweede lid van artikel 1 de naamswijziging van de Arbeidsinspectie in Inspectie SZW verwerkt.

Artikel III

In verband met de voorgenomen benoeming van de bemiddelaar is het wenselijk dat de onderhavige wijziging van de Arbeidsvrederegeling BES zo snel mogelijk wordt gerealiseerd.

De naamswijzing van het Regionaal Service Centrum BES in Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en de naamswijziging van de Arbeidsinspectie in Inspectie SZW zijn al gerealiseerd. Daarom is het wenselijk om ook de aanpassingen van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES zo snel mogelijk in werking te laten treden, evenals de aanwijzing van het hoofd en de plaatsvervanger van de RCN-unit Sociale Zaken.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma.


X Noot
1

Kamerstukken I 2011/2012, 33 000 VII, C.

Naar boven