Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 22 januari 2013, nr. 12387590, tot intrekking van het Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 september 2010, nr. 149705, houdende aanwijzing en bekendmaking van een kerngebied maïswortelkever en een veiligheidszone maïswortelkever als bedoeld in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp (Stcrt. 2010, 14217)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2, eerste en tweede lid, van de Regeling bestrijding maïswortelkever, boktor en kastanjegalwesp;

Besluit:

Artikel 1

Het Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 september 2010, nr. 149705, houdende aanwijzing en bekendmaking van een kerngebied maïswortelkever en een veiligheidszone maïswortelkever als bedoeld in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp (Stcrt. 2010, 14217) wordt ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 22 januari 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma.

Een belanghebbende kan, binnen zes weken na de inwerkingtreding van dit besluit, tegen dit besluit of een onderdeel daarvan een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken, Dienst Regelingen, Afdeling Recht en Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

TOELICHTING

1. Doel en inhoud van het besluit

Naar aanleiding van een vondst van de maïswortelkever in Duitsland, vlak over de grens bij Venlo, zijn in september 2010 een kerngebied maïswortelkever en een veiligheidszone maïswortelkever aangewezen. Deze aanwijzing was vereist op grond van artikel 3 van Beschikking 2003/766/EG van de Europese Commissie van 24 oktober 2003 tot vaststelling van noodmaatregelen om de verspreiding in de Gemeenschap van Diabrotica virgifera Le Conte te voorkomen (PbEU 2003, L 275). Het kerngebied heeft een straal van 1 kilometer rond het besmette perceel en ligt gedeeltelijk op Nederlands grondgebied. De veiligheidszone bevindt zich in een straal van 4 km rond het kerngebied.

Duitsland heeft eind 2012 het in 2010 aangewezen kerngebied en de veiligheidszone voor zover gelegen op Duits grondgebied opgeheven, aangezien de maïswortelkever daar sinds de vondst in 2010 niet meer is aangetroffen. In navolging daarvan wordt het kerngebied en de bijbehorende veiligheidszone voor zover gelegen op Nederlands grondgebied met dit besluit opgeheven.

2. Regeldrukeffecten

Dit besluit leidt niet tot een wijziging van de administratieve lasten of nalevingskosten. Dit besluit heeft tot gevolg dat een aantal specifieke voorschriften voor de maïsteelt in de aangewezen zones zoals die zijn neergelegd in paragraaf 2 van de Regeling bestrijding maïswortelkever, boktor en kastanjegalwesp komen te vervallen. Omdat voor zover bekend in het kerngebied geen maïs wordt verbouwd, heeft de intrekking van dit kerngebied in de praktijk geen gevolgen. Voor bedrijven in de veiligheidszone die maïs verbouwen komt met dit intrekkingbesluit de verplichting om vruchtwisseling toe te passen voor de maïsteelt te vervallen. Dit leidt tot een grotere flexibiliteit van het bebouwingsplan van het bedrijf. Dit effect valt echter buiten de strikte definities van administratieve lasten of nalevingskosten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma.

Naar boven