Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 september 2010, nr. 149705, houdende aanwijzing en bekendmaking van een kerngebied maïswortelkever en een veiligheidszone maïswortelkever als bedoeld in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 3 van Beschikking 2003/766/EG van de Europese Commissie van 24 oktober 2003 tot vaststelling van noodmaatregelen om de verspreiding in de Gemeenschap van Diabrotica virgifera Le Conte te voorkomen (PbEU L 275);

Gelet op artikel 2, eerste en tweede lid, van de Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. In de gemeente Venlo worden een kerngebied maïswortelkever en een veiligheidszone maïswortelkever als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderscheidenlijk artikel 2, tweede lid, van de Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp vastgesteld.

  • 2. Het kerngebied en de veiligheidszone zijn aangegeven op de kaart, die als bijlage bij dit besluit is gevoegd.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage zal worden gelegd bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te ’s-Gravenhage en het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en die verder kan worden ingezien op de website http://www.nieuwevwa.nl.

Den Haag, 8 september 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

BIJLAGE

[Ligt ter inzage bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te Den Haag, de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en is gepubliceerd http://www. nieuwevwa.nl]

TOELICHTING

Naar aanleiding van een vondst van de maïswortelkever in Duitsland, vlak over de grens bij Venlo, worden thans een kerngebied maïswortelkever en een veiligheidszone maïswortelkever aangewezen. De aanwijzing is vereist op grond van artikel 3 van Beschikking 2003/766/EG van de Europese Commissie van 24 oktober 2003 tot vaststelling van noodmaatregelen om de verspreiding in de Gemeenschap van Diabrotica virgifera Le Conte te voorkomen (PbEU L 275). Het kerngebied maïswortelkever heeft een straal van 1 kilometer rond het besmette perceel en ligt gedeeltelijk op Nederlands grondgebied. De veiligheidszone maïswortelkever bevindt zich in een straal van 4 kilometer rond het kerngebied maïswortelkever.

Binnen de zones gelden de voorschriften zoals die zijn neergelegd in paragraaf 2 van de Regeling bestrijding maïswortelkever, Anoplophora chinensis (Forster) en kastanjegalwesp. Thans wordt in het kerngebied geen maïs verbouwd. Zolang dat het geval blijft, heeft de aanwijzing van het kerngebied geen gevolgen. In de veiligheidszone wordt wel maïs verbouwd en geldt dat voor de maïsteelt vruchtwisseling moet worden toegepast.

Administratieve lasten

Deze aanwijzing heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten.

Deze gebiedsaanwijzing treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Daarmee wordt afgeweken van de uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving (Kamerstukken II 2007/08, 29 515, nrs. 243 en 309). De reden voor deze afwijking is dat de gebiedsaanwijzing een noodmaatregel betreft die op grond van de Europese bestrijdingsregelgeving is voorgeschreven.

De bijlage bij dit besluit waarin op gebiedskaarten de gebieden zijn aangegeven, liggen ter inzage bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te ’s-Gravenhage en de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen. Tevens zijn de kaarten te raadplegen via www.nieuwevwa.nl.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven