Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 juni 2013, nr. 483903 houdende wijziging van de Regeling aanmelding en selectie hoger onderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 7.53, 7.57 a en 7.57 b, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling aanmelding en selectie hoger onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2, eerste lid komt te luiden:

  • 1. De in artikel 7.37, vierde lid, van de in de wet bedoelde aanmelding geschiedt digitaal via een door de Minister gevalideerd medium. De daarbij te verstrekken gegevens hebben in elk geval betrekking op de naam, de geboortedatum en -plaats, het adres en de nationaliteit van de gegadigde.

B

Artikel 13, zesde lid komt te luiden:

  • 6. De minister deelt de gegadigde die in het bezit is van een diploma, afgegeven buiten Nederland in een andere lidstaat van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte of Zwitserland in klasse a in, indien naar het oordeel van de minister de gemiddelde waardering van de geëxamineerde vakken vergelijkbaar is met een gemiddeld eindexamencijfer van 8 of hoger als bedoeld in artikel 7.57b, eerste en tweede lid, van de wet. Artikel 7.57b, vierde lid, van de wet wordt in dat geval niet toegepast.

C

Artikel 23, derde lid komt te luiden:

  • 3. Indien het eerste of tweede lid van toepassing is, registreert de Minister de gegadigden in volgorde van de datum van ontvangst van hun ingezonden bewijsstukken. Bij de toepassing van het eerste of tweede lid worden bewijzen van toelating verstrekt met inachtneming van deze volgorde.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker.

TOELICHTING

I Algemene toelichting

De Regeling aanmelding en selectie regelt onder andere de wijze waarop een student zich moet aanmelden voor een opleiding waarvoor een capaciteitsbeperking geldt en de wijze waarop de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de aanmelding en het verstrekken van een bewijs van toelating uitvoert.

De wijzigingen hebben betrekking op enkele aspecten van de aanmelding en de wijze waarop de bewijzen van toelating worden verstrekt, te weten:

  • de digitale aanmelding,

  • de toelating van EU-gegadigden met een gemiddeld eindresultaat, overeenkomend met een eindexamencijfer van een 8 of hoger,

  • de wijze waarop DUO na plaatsing van studenten de overgebleven plaatsen opvult.

Informatie

DUO zal via de website informatie verstrekken over de aanpassing van de RAS en de gevolgen daarvan.

Administratieve lasten

De wijzigingen hebben geen effect op de administratieve lasten.

Uitvoeringstoets

DUO acht de regeling uitvoerbaar.

II Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Onderdeel A

De aanmelding voor een opleiding geschiedt al enige tijd digitaal via www.studielink.nl , een samenwerkingsverband tussen universiteiten en hogescholen, gericht op digitale registratie, verwerking en uitwisseling van studentgegevens. De student had daarnaast formeel nog de mogelijkheid zich schriftelijk aan te lenden. Van deze laatste mogelijkheid wordt geen gebruik meer gemaakt. Daarmee is de regeling daarvan in artikel 2 overbodig geworden en kan vervallen.

Onderdeel B

Met de wijziging van de Regeling aanmelding en selectie van 19 april 2012 (Staatscourant 2012, 8441) is een regeling getroffen voor gegadigden uit een EU-lidstaat of Europese Economische Ruimte of Zwitserland met een eindexamenresultaat, dat vergelijkbaar is met een gemiddeld eindexamencijfer van een 8 of hoger. In 2012 is door Nuffic een handleiding gemaakt van de adviezen aan de minister over de waardering van diploma’s en eindcijfers uit een groot aantal van de betrokken Europese landen. DUO gebruikt het advies van Nuffic bij het vergelijken van de eindresultaten van een voorgelegd diploma met een Nederlands diploma. Niet alle betrokken landen zijn door Nuffic in kaart gebracht. In voorkomende gevallen wordt door DUO een diplomavergelijking gemaakt, waarbij op individuele basis advies van Nuffic wordt ingewonnen. Deze studenten kunnen na een vergelijking van hun diploma met een Nederlands diploma, direct worden geplaatst. Voor het studiejaar 2012–2013 werd dit gedaan op verzoek van de gegadigde. Met ingang van de loting voor het studiejaar 2013–2014 is het niet meer nodig dat hij een dergelijk verzoek doet, maar plaatst DUO hem na een vergelijking van zijn diploma met een positieve uitkomst, in klasse a en ontvangt hij direct een bewijs van toelating voor de opleiding van zijn keuze.

Onderdeel C

Studenten die in aanmerking willen komen voor een plek bij een lotingsopleiding die na de 1e en 2e loting niet volledig is bezet, moeten een verzoek daartoe richten tot DUO. Onderdeel daarvan vormt de toezending van bewijsstukken. DUO zal voortaan deze groep op volgorde van ontvangst van de bewijsstukken gaan plaatsen.

Redenen hiervoor zijn:

  • a) gegadigde heeft een te late aanmelding gedaan, maar stuurt vervolgens geen stukken in. Als DUO deze groep studenten op volgorde van binnenkomst iedere keer moet benaderen, kost dat veel tijd in verband met bereikbaar in de vakantieperiode of hebben ze dikwijls al een andere keuze gemaakt. Zo blijven onbenutte plaatsen onnodig lang open staan.

  • b) gegadigden die graag een plek willen hebben en daarom stukken direct opsturen, willen snel zekerheid. DUO wil hen deze bieden.

  • c) er is sprake van een behoorlijke efficiencyslag in het nalopen van studenten die voor de open plek voor een fixusopleiding in aanmerking willen komen.

  • d) DUO kan de instelling sneller bedienen als het gaat om gegadigden die al voldaan hebben aan de voorwaarden voor het insturen van stukken conform artikel 7 door sneller een bewijs van toelating af te kunnen geven.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker.

Naar boven