Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 mei 2012, nr. G&VW/AA/2012/7141, tot wijziging van Beleidsregel 33. Boeteoplegging van de Beleidsregels Arbeidsomstandighedenwetgeving

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Besluit:

ARTIKEL I

Beleidsregel 33. Boeteoplegging van de Beleidsregels arbeidsomstandighedenwetgeving wordt als volgt gewijzigd:

A

In bijlage 2, ‘Lijst van ernstige overtredingen waarvoor een bestuurlijke boete kan worden gegeven’ komen de ernstige overtredingen waarvoor een bestuurlijke boete zal worden gegeven betreffende de artikelen 4.1c, eerste lid, en 4.113 van het Arbeidsomstandighedenbesluit respectievelijk te luiden:

Het werken met stoffen, waarbij direct contact met huid en ogen mogelijk is, die voldoen aan de criteria genoemd onder artikel 4.1c onderdeel f, Arbobesluit, en die kunnen leiden tot ernstige schade aan de gezondheid.

(artikel 4.1c, lid 1, Arbobesluit)

Het door thuiswerkers werken met stoffen, waarbij direct contact met huid en ogen mogelijk is, die voldoen aan de criteria genoemd onder artikel 4.113, tweede lid, Arbobesluit, en die kunnen leiden tot ernstige schade aan de gezondheid.

(artikel 4.113 Arbobesluit)

B

Bijlage 3, ‘Lijst van overtredingen waarvoor direct een bestuurlijke boete wordt gegeven’, wordt als volgt gewijzigd:

1. De overtredingen waarvoor direct een boete zal worden gegeven betreffende de artikelen 4.47c, eerste en tweede lid, 4.94, eerste, derde en vijfde lid, 4.95 en 6.19, tweede lid, van het Arbeidsomstandighedenbesluit komen respectievelijk te luiden:

Het werken met asbest of asbesthoudende producten zonder dit tijdig en (volledig) op correcte wijze te hebben gemeld aan de Inspectie SZW.

(artikel 4.47c, lid 1, Arbobesluit)

Het niet opnieuw melden aan de Inspectie SZW, telkens wanneer een verandering in de arbeidsomstandigheden kan leiden tot een aanzienlijke toename van de blootstelling aan asbeststof of asbesthoudende producten.

(artikel 4.47c, lid 2, Arbobesluit)

Het voor de eerste maal werken met biologische agentia van de 2e, 3e of 4e categorie, zonder dit tijdig en op correcte wijze te melden aan de Inspectie SZW.

(artikel 4.94, lid 1, Arbobesluit)

Het werken met een nieuw biologisch agens van de 3e of 4e categorie, zonder dit tijdig en op correcte wijze te melden aan de Inspectie SZW.

(artikel 4.94, lid 2, Arbobesluit)

Het werken met biologische agentia van de 2e, 3e of 4e categorie na veranderingen in procedés of procedures met mogelijke gevolgen voor veiligheid en gezondheid, zonder dit opnieuw te hebben gemeld aan de Inspectie SZW.

(artikel 4.94, lid 5, Arbobesluit)

Het niet tijdig en op correcte wijze hebben gemeld aan de Inspectie SZW van een ongeval of incident dat (mogelijkerwijs) heeft geleid tot het vrijkomen van een of meer biologische agentia van de 3e of 4e categorie.

(artikel 4.95 Arbobesluit)

Het verrichten van caissonarbeid zonder de Inspectie SZW daarvan tijdig en op correcte wijze in kennis te stellen, onder overlegging van een deugdelijk werkplan.

(artikel 6.19, lid 2, Arbobesluit)

2. Na de omschrijving van de overtreding betreffende ‘artikel 4.50, lid 1, Arbobesluit’ worden de volgende omschrijvingen van een overtreding ingevoegd:

Bij blokkenstellen ruwbouw blokken van meer dan 14 kilogram hanteren, zonder gebruik van een elementenstelselmachine of zonder mechanisch opperen en/of zonder verhoogde plaatsing van de blokken en de lijmkuip.

(artikel 5.2 Arbobesluit)

Bij betonstaalvlechten als volgt werken: tillen boven de 25 kilo; boven schouderhoogte binden; handmatig knippen boven de 8 mm met een handschaar; werken zonder werktafel waar dit wel mogelijk is.

(artikel 5.2 Arbobesluit)

Metselen zonder verhoogde plaatsing van stenen en speciekuip van 50 cm; metselen boven schouderhoogte met uitzondering van de binnenmuren onder de verdiepingsvloer; metselen onder kniehoogte, met uitzondering van het vloer- en funderingsniveau; een stenentang met een hand gebruiken; een kruiwagen (inclusief de last) van meer dan 60 kilo hanteren; eenhandig pakken van stenen met een steenbreedte van meer dan 105 mm; metselen onder kniehoogte, met uitzondering van het vloer- en funderingsniveau.

(artikel 5.2 Arbobesluit)

Bij het monteren van metalen dak- en gevelelementen als volgt werken: platen niet mechanisch lostrekken of omklappen; platen boven 118 kg niet mechanisch in het werk brengen; platen onder de 118 kg, zonder een daartoe aangewezen hulpmiddel, met behulp van een andere persoon verder dan gemiddeld 8 meter handmatig verslepen.

(artikel 5.2 Arbobesluit)

Bij glaszetten als volgt werken: glas alleen boven de 25 kilo handmatig tillen, of niet met twee personen tussen de 25 en 50 kilo’s handmatig tillen; glas zonder mechanische hulpmiddelen boven de 50 kilo’s plaatsen; geen gebruik maken van transportmiddelen voor het (ver)plaatsen van glas; geen gebruik maken van persoonsgebonden hulpmiddelen voor het plaatsen van glas.

(artikel 5.2 Arbobesluit)

ARTIKEL II

  • 1. Artikel I, onderdelen A en B, onder 1, treedt in werking met ingang van 1 juni 2012.

  • 2. Artikel I, onderdeel B, onder 2, treedt in werking met ingang van 1 september 2012.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 mei 2012

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze: de directeur-generaal Werk, M.R.P.M. Camps.

TOELICHTING

Algemeen

Dit besluit bevat een aantal wijzigingen van (de bijlagen 2 en 3 bij) beleidsregel 33, Boeteoplegging. Arbeidsomstandighedenwetgeving. Deze wijzigingen vloeien voort uit het besluit van 22 augustus 2011, houdende wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit in verband met opname van regels uit de Beleidsregels Arbeidsomstandighedenwetgeving (Stb. 2011, 399), uit de vorming van de Inspectie SZW en uit de handhavingpraktijk rondom de aanpak van fysieke belasting in de bouw.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Per 1 januari 2012 zijn, behoudens de beleidsregel 33, de beleidsregel Arbocatalogi 2010 en de beleidsregel certificering, alle beleidsregels Arbowetgeving vervallen. In de bijlage 2, ‘Lijst van ernstige overtredingen waarvoor een bestuurlijke boete kan worden gegeven’ waren nog twee verwijzingen opgenomen naar beleidsregel 4.1c-4, namelijk bij de overtredingen gebaseerd op artikel 4.1c, eerste lid, en 4.113 Arbobesluit. Deze verwijzingen zijn met dit besluit verwijderd.

Artikel I, onderdeel B onder 1

In bijlage 3, ‘Lijst van overtredingen waarvoor direct een bestuurlijke boete wordt gegeven’, zijn de overtredingen waarvoor direct een boete zal worden gegeven betreffende de artikelen 4.47c, eerste en tweede lid, 4.94, eerste, derde en vijfde lid, 4.95 en 6.19, tweede lid, Arbobesluit redactioneel aangepast. In deze artikelen is overal waar ‘Arbeidsinspectie’ stond, ‘Inspectie SZW’ opgenomen. Tevens is overal waar sprake was van een schriftelijke melding, dit gewijzigd in ‘op correcte wijze’. Voor artikel 4.47c, eerste lid, Arbobesluit is al vanaf 1 januari 2012 sprake van een verplichting om op elektronische wijze te melden. In de toekomst zal dat voor andere meldingen ook kunnen gaan gelden, om die reden is de omschrijving aangepast.

Artikel I, onderdeel B onder 2

In bijlage 3, ‘Lijst van overtredingen waarvoor direct een bestuurlijke boete wordt gegeven’, zijn een aantal nieuwe overtredingen opgenomen, gebaseerd op fysieke (over)belasting (artikel 5.2 Arbobesluit).

Zoals in de toelichting op bijlage 3, ‘Lijst van overtredingen waarvoor direct een bestuurlijke boete wordt gegeven’, staat aangegeven, is deze lijst niet limitatief maar kan deze worden uitgebreid met feiten waarvoor het beleidsmatig nodig wordt geacht deze direct door middel van een bestuurlijke boete aan te pakken.

In de sectoraanpak Bouw van de Inspectie SZW heeft de aanpak van fysieke belasting de hoogste prioriteit. Fysieke belasting is de belangrijkste veroorzaker van arbeidsongeschiktheid in de bouw. De aanpak daarvan draagt direct bij aan het vergroten van de duurzame inzetbaarheid.

Rondom fysieke belasting in de bouw zijn binnen de verschillende arbocatalogi een keur aan maatregelen en voorzieningen ontwikkeld en zijn de risico’s voor de verschillende beroepen in kaart gebracht.

Op basis daarvan zijn nu een aantal werkzaamheden aangewezen die fysiek zo belastend zijn, dat bij het verrichten daarvan altijd sprake is een overtreding van artikel 5.2 Arbobesluit, waarvoor direct een boete zal worden gegeven.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze: de directeur-generaal Werk, M.R.P.M. Camps.

Naar boven