Rectificatie Wijzigingsbesluit Vreemdelingencirculaire (WBV 2012/3)

In de Staatscourant van 30 maart 2012, nr. 6296, is het Besluit van de Minister voor Immigratie, Integratie en asiel van 22 maart 2012, nummer WBV 2012/3, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire 2000, gepubliceerd. Abusievelijk is onder Artikel I, sub C, de paragraaf B1/1.1.1 (Aanvraagprocedure mvv) niet correct weergegeven. Paragraaf B1/1.1.1 is daarom opnieuw in de Staatscourant gepubliceerd.

C

Paragraaf B1/1.1.1 Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden:

1.1.1 Aanvraagprocedure mvv

De vreemdeling kan een aanvraagformulier opvragen bij de Nederlandse diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging in het land van herkomst of het land van bestendig verblijf.

De aanvraag om een mvv wordt ingediend door dit formulier ingevuld en voorzien van de gevraagde gegevens en bescheiden in persoon te retourneren aan de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging. Immers de aanvraag dient altijd in persoon te worden ingediend. Voorts toont de vreemdeling zijn identiteit aan. Vervolgens wordt door de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging bezien of de vreemdeling de vereiste gegevens en bescheiden heeft overgelegd. De diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging beziet in dit verband of de overgelegde buitenlandse bewijsstukken betreffende de staat van personen authentiek zijn, en of deze (voor zover vereist) zijn gelegaliseerd of geapostilleerd en informeert de Visadienst hierover.

Voor zover de door de vreemdeling te verstrekken gegevens en bescheiden moeten worden aangevuld, wordt hij eenmaal in de gelegenheid gesteld de aanvraag binnen vier weken aan te vullen. De aanvrager wordt gevraagd of hij zelf de verschuldigde leges zal voldoen of dat zijn referent dit zal doen. Als de aanvrager aangeeft de leges zelf te zullen voldoen, krijgt hij een brief met aanwijzingen inzake de betaling van de leges op een daartoe bestemde bankrekening van de IND in Nederland. De betalingstermijn bedraagt drie weken. Voorts wordt door de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging bezien of ambtshalve feiten en omstandigheden bekend zijn die zich verzetten tegen afgifte van de mvv. Daarna wordt de aanvraag doorgezonden naar de Visadienst, onder mededeling van alle relevante feiten en omstandigheden. Zijn de leges na de termijn van drie weken niet voldaan dan kan de aanvraag buiten behandeling worden gesteld. De diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging wordt hiervan op de hoogte gesteld.

In voorkomende gevallen kan betrokkene tevens worden verzocht zich nogmaals in persoon bij de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging aan te melden teneinde een mondelinge toelichting op zijn aanvraag te geven.

Na ontvangst van de aanvraag gaat de Visadienst aan de hand van de door betrokkene verstrekte gegevens na of een (in Nederland woonachtige) referent bekend is. Als dat het geval is, dan wordt (behoudens bijzondere omstandigheden) de referent, in het geval de aanvrager heeft aangegeven dat de referent de leges zal voldoen, door de Visadienst schriftelijk in de gelegenheid gesteld om binnen drie weken de leges te voldoen en om de vereiste gegevens en bescheiden in te dienen. Als de leges door de aanvrager worden voldaan, wordt de referent alleen in de gelegenheid gesteld om binnen drie weken de vereiste gegevens en bescheiden in te dienen. Na ommekomst van de hersteltermijn beziet de Visadienst of de leges zijn voldaan en of de gevraagde documenten zijn overgelegd, en of deze documenten in orde zijn. Zonodig vindt onderzoek plaats naar de inhoud of authenticiteit van de overgelegde stukken.

In eerste instantie zal de Visadienst zoveel als mogelijk zelfstandig de juistheid van de door de vreemdeling en/of referent aangeleverde informatie nagaan. Eerst nadat twijfel is gerezen over de juistheid van de verkregen informatie, documenten of anderszins en de Visadienst niet de aangewezen instantie is om het benodigde nader onderzoek te verrichten, kan nader onderzoek worden ingesteld bij een derde (bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut, de vreemdelingenpolitie of een buitenlandse instantie). In voorkomende gevallen kan de referent worden verzocht zich in persoon bij de Visadienst te melden teneinde een mondelinge toelichting op de aanvraag te geven.

De Visadienst besluit vervolgens of de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging gemachtigd kan worden om de mvv af te geven. Voor de behandeling van de mvv-aanvraag hanteert de Visadienst een redelijke termijn van drie maanden.

In geval van een inwilliging wordt de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging gemachtigd om een mvv af te geven. De Visadienst stuurt de machtiging naar de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging en maakt deze tevens bekend aan de referent. De diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging nodigt betrokkene uit om in persoon te verschijnen ten behoeve van de afgifte van de mvv. Betrokkene dient zijn document voor grensoverschrijding mee te brengen, zodat de mvv in dat document kan worden aangebracht. De vreemdeling dient binnen zes maanden na de machtiging van de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging door de Visadienst te verschijnen voor de afgifte van de mvv (zie B1/1.2).

Als de aanvraag niet wordt ingewilligd, stuurt de Visadienst de beslissing naar de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging, die de beschikking bekendmaakt aan betrokkene. Referent ontvangt een afschrift van de beschikking. Indien zowel de referent als betrokkene zich beiden in het buitenland bevinden, kan door betrokkene een mvv worden aangevraagd. De hoofdpersoon dient dan wel aan te tonen dat hij na binnenkomst in Nederland zal beschikken over voldoende middelen van bestaan. Indien voorts aan alle voorwaarden wordt voldaan, behoudens inschrijving in de GBA, kan worden overgegaan tot afgifte van de mvv. Het is van belang dat direct na binnenkomst in Nederland inschrijving in de GBA plaats vindt. Dit dient te gebeuren alvorens tot afgifte van een verblijfsvergunning kan worden overgegaan.

Naar boven