Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2 maart 2012, nr. VGP/3105425, houdende wijziging van de Regeling Verpakkingen- en gebruiksartikelen (Warenwet) en de Warenwetregeling DMF 2010 inzake enkele technische wijzigingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op:

  • besluit 2012/48/EU van de Commissie van 26 januari 2012 tot verlenging van de geldigheidsduur van Beschikking 2009/251/EG houdende de verplichting voor de lidstaten ervoor te zorgen dat producten die het biocide dimethylfumaraat bevatten niet in de handel worden gebracht of op de markt worden aangeboden (PbEU 2012, L 26);

  • artikel 2d van het Warenwetbesluit algemene productveiligheid;

  • artikel 4, eerste lid, onder i, van het Warenwetbesluit cosmetische producten; en

  • artikel 6a, tweede lid, van het Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 6a van de Regeling Verpakkingen- en gebruiksartikelen (Warenwet) komt te luiden:

Artikel 6a

De retributie, bedoeld in artikel 6a, tweede lid, van het Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen, bedraagt:

  • a. € 580,43 per monster melamine product; en

  • b. € 679,04 per monster polyamide product.

ARTIKEL II

Artikel 3 van de Warenwetregeling DMF 2010 komt te luiden:

Artikel 3

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt op het moment waarop een permanente beperking op het gebruik van DMF in producten is opgenomen in bijlage XVII bij verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH) (PbEU 2006, L 396), maar uiterlijk met ingang van 16 maart 2013.

  • 2. Indien voor 16 maart 2013 een permanente beperking op het gebruik van DMF in producten wordt opgenomen in bijlage XVII bij verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH) (PbEU 2006, L 396), wordt hiervan mededeling gedaan in de Staatscourant.

ARTIKEL III

In artikel 1, tweede en derde lid, van het besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 oktober 2004, nr. VGP/P&L 2523709, houdende mandaatverlening aan de directeur-generaal Voedsel en Waren Autoriteit tot het beslissen op aanvragen tot ontheffing van de verplichting als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel i, van het Warenwetbesluit kosmetische produkten, (Stcrt. 2004, 209) wordt ‘directeur Toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit’ telkens vervangen door: Hoofdinspecteur van de divisie Consument en veiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

Artikel I

De retributie, bedoeld in artikel 6a, tweede lid, van het Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen is een eenheidstarief geworden. Bij dit tarief is gerekend met een gemiddelde tijd van 2 uur welke een medewerker van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nodig heeft voor het reizen, inspecteren, bemonsteren en het afhandelen van het dossier. De tarieven zijn in lijn gebracht met de structuur van andere tarieven die bij import voorkomen.

Artikel II

Op 28 januari 2012 is gepubliceerd besluit 2012/48/EU van de Commissie van 26 januari 2012 tot verlenging van de geldigheidsduur van Beschikking 2009/251/EG houdende de verplichting voor de lidstaten ervoor te zorgen dat producten die het biocide dimethylfumaraat bevatten niet in de handel worden gebracht of op de markt worden aangeboden (PbEU 2012, L 26), hierna: besluit 2012/48/EU.

Zoals de titel van besluit 2012/48/EU al aangeeft gaat het om een verlenging van de geldigheidsduur van Beschikking 2009/251/EG. Beschikking 2009/251/EG kan telkens met ten hoogste één jaar worden verlengd. Dit zou een verlenging betekenen tot en met 15 maart 2013. Er wordt overwogen om een permanente beperking op het gebruik van DMF in producten op te nemen in bijlage XVII bij de REACH-verordening1. Indien de beperking op het gebruik van DMF in producten eerder dan 16 maart 2013 definitief in de REACH-verordening is geregeld, kan ook de Warenwetregeling DMF eerder vervallen. Dit zal worden medegedeeld in de Staatscourant.

Artikel III

Bij regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 januari 2012 houdende wijziging van diverse regelingen in verband met de vorming van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Stcrt. 2012, 883) zijn de verwijzingen naar de Voedsel en Waren Autoriteit in alle VWS regelingen vervangen door verwijzing naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Abusievelijk is de naamswijziging in deze regeling gedeeltelijk niet meegenomen. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om dit te herstellen.

Administratieve lasten en bedrijfseffecten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burger, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten van regelgeving wordt afgeweken om de volgende redenen:

  • artikel I betreft spoedregelgeving;

  • artikel II betreft Europese regelgeving; en

  • artikel III betreft reparatieregelgeving.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH) (PbEU 2006, L 396).

Naar boven