Instellingsbesluit baten-lastendienst Logius

De Minister voor Wonen en Rijksdienst en de Minister van Financiën,

Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de Ministerraad;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001;

Besluiten:

Artikel 1

  • 1. Aan Logius wordt de status van baten-lastendienst verleend, als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001.

  • 2. De tenaamstelling van de baten-lastendienst komt te luiden: baten-lastendienst Logius.

  • 3. Het Instellingsbesluit tijdelijke baten-lastendienst Logius van 22 maart 2010, Nr. 2010-0000167843 wordt ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit baten-lastendienst Logius.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 19 december 2012

De minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

TOELICHTING

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Tweede Kamer in haar brief van 4 oktober 2012 (TK, 33432, nr. 1) het voornemen gemeld om Logius per 1 januari 2013 de status van baten- lastendienst toe te kennen. Met de beantwoording van een aantal Tweede Kamervragen (TK, 33432, nr. 2), is vervolgens de ‘voorhangprocedure’ afgerond zoals die in het kader van artikel 10 van de Comptabiliteitswet 2001 is bepaald.

Logius is de huidige voortzetting van GBO.Overheid.

De taak van Logius is het beheren en exploiteren van overheidsbrede ICT-voorzieningen en het gebruik hiervan bevorderen, inbeheername van nieuwe producten en doorontwikkeling. Het betreft voorzieningen op het gebied van toegang, gegevensuitwisseling, informatiebeveiliging en standaardisatie.

De winst van een gemeenschappelijke beheerorganisatie als Logius komt pas echt van de grond als steeds meer overheidsorganisaties gebruik maken van de producten van Logius. Logius onderhoudt daartoe contacten met (potentiële) klanten, inventariseert klantwensen, geeft voorlichting over (nieuwe) producten en zorgt voor de uitwisseling van best practices. Een goede elektronische dienstverlening aan burgers en bedrijven is gebaat bij een brede inzet van de producten van Logius, niet alleen in aantal aansluitingen, maar ook in aantal processen en in het daadwerkelijk gebruik door klanten.

Voor het verkrijgen van de status van baten-lastendienst moet Logius voldoen aan de instellingsvoorwaarden uit artikel 2 van de Regeling Baten- Lastendiensten 2011. Deze instellingsvoorwaarden zijn door het ministerie van Financiën getoetst en zij geeft Logius ‘groen licht’ voor de oprichting van een baten- lastendienst per 1 januari 2013.

De minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven