Beschikking van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 17 december 2012, UGJ-3147805, houdende de aanwijzing van accommodaties voor gesloten jeugdzorg

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 29k, eerste lid, en 29l, derde lid, van de Wet op de jeugdzorg;

Besluiten:

Artikel 1

Als accommodaties als bedoeld in artikel 29k, eerste lid, van de Wet op jeugdzorg, worden aangewezen:

  • a. Locatie Jeugdzorg Plus van Stichting LSG-Rentray te Nijkerk per 1 januari 2013.

  • b. Locatie Schakenbosch van Stichting Jeugdformaat Ipse de Bruggen te Leidschendam per 1 januari 2013.

  • c. Locatie ZIKOS van Stichting Avenier te Harreveld.

Artikel 2

De aanwijzing als accommodatie, als bedoeld in artikel 29k, eerste lid, van de Wet op jeugdzorg, wordt ingetrokken voor:

  • a. Locatie Emaus van Stichting Avenier te Ermelo per 1 juli 2012

  • b. Locatie Alexandra van Avenier te Almelo per 1 juli 2012

  • c. Locatie Jeugdzorg Plus van Stichting LSG-Rentray te Apeldoorn per 1 januari 2013

  • d. Locatie Grave van BJ Brabant te Grave per 1 januari 2013

Deze beschikking zal met toelichting in de Staatcourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze: de directeur Jeugd, L.J.S. Wever.

De Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie, namens deze: de directeur Justitieel Jeugdbeleid, R.R. ter Kuile.

Een belanghebbende kan tegen dit besluit bezwaar maken op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit kan door een bezwaarschrift in te dienen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische zaken, Postbus 20350, 2500 EJ, Den Haag.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De termijn vangt aan met ingang van de dag volgend op de dag waarop het besluit in de Staatscourant is gepubliceerd.

Het bezwaarschrift wordt ondertekend door de indiener en bevat:

de naam en het adres van de indiener,

de dagtekening,

een omschrijving van het bestreden besluit, bijvoorbeeld door vermelding

van het kenmerk en de datum van het besluit of door bijvoeging van een kopie van het besluit,

de gronden van het bezwaar.

TOELICHTING

Op grond van artikel 29k, eerste lid, van de Wet op de jeugdzorg kan een machtiging als bedoeld in artikel 29b, eerste lid, van de Wet op de jeugdzorg slechts ten uitvoer worden gelegd in een door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Minister van Veiligheid en Justitie daartoe aangewezen accommodatie van een zorgaanbieder. Artikel 29l, derde lid, van de Wet op de jeugdzorg bepaalt dat een aanwijzing kan worden ingetrokken indien de accommodatie niet langer geschikt is of niet meer nodig is voor de tenuitvoerlegging van machtigingen voor gesloten jeugdzorg.

Stopzetting tijdelijke capaciteit

In verband met de benodigde capaciteit is de Tweede Kamer laatstelijk op 3 juli 2012(TK31 839, nr. 220) geïnformeerd over de afbouw van tijdelijke capaciteit. Het betrof plaatsen gesloten jeugdzorg, waarvan van tevoren bekend was dat deze voor een beperkte duur waren, bijvoorbeeld om de tijd tot nieuwbouw te overbruggen of een capaciteitspiek op te vangen. In 2010 was er sprake van een onderbezetting van de totale capaciteit. Op grond van die ontwikkeling is een aantal stappen ondernomen. Zo werd het gebruik van tijdelijke capaciteit niet verlengd. Het gebruik van de tijdelijke capaciteit is in twee jaar afgebouwd. Het gebruik van een deel van de tijdelijke capaciteit is per 1 juli 2012 beëindigd en het resterende deel stopt per 1 januari 2013. Derhalve kunnen de aanwijzingen voor de betrokken accommodaties worden ingetrokken.

Het betreft respectievelijk de accommodaties Emaus van Avenier en Alexandra van Avenier (beide per 1 juli 2012) en accommodatie Grave van BJ Brabant (per 1 januari 2013).

Nieuw aan te wijzen accommodaties

In overleg met LSG-Rentray is besloten de capaciteit van de locatie Eefde en de locatie Apeldoorn van LSG-Rentray te verminderen en de locatie Nijkerk open te houden. Op die manier kan LSG-Rentray dichter bij de doelgroep in het subgebied Flevoland opereren. Aangezien de aanwijzing reeds bij beschikking van 10 december 2009 (Stcrt. 2009, nr. 19601), was ingetrokken, wordt de locatie Nijkerk van LSG-Rentray bij deze opnieuw aangewezen.

Een ander onderdeel van de capaciteitsverdeling is de start van de locatie Schakenbosch van de Stichting Jeugdformaat Ipse de Bruggen in Leidschendam. Per 1 januari 2013 start de Stichting Jeugdformaat Ipse de Bruggen met 50 plaatsen in de regio Zuid-west.

De aanwijzing van de locatie ZIKOS (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie) van Stichting Avenier te Harreveld is noodzakelijk doordat deze plaatsen vanaf 2013 apart worden gesubsidieerd in plaats van als onderdeel van locatie Het Anker van Stichting Avenier. Dit hangt samen met het verschil in prijs tussen reguliere plaatsen voor gesloten jeugdzorg en landelijke specialisaties. ZIKOS is tot dusver de enige locatie die niet apart is aangewezen en die dit landelijk gespecialiseerde aanbod levert.

Bij ZIKOS zitten jongens en meisjes vanaf twaalf jaar die zulke ernstige psychiatrische klachten hebben dat hun veiligheid en die van hun omgeving onvoldoende is te garanderen binnen reguliere instellingen.

Artikel 29l, vierde lid, van de Wet op de jeugdzorg eist dat een aanwijzing of intrekking in de Staatscourant gepubliceerd wordt.

De volledige en geactualiseerde alfabetische lijst met aangewezen accommodaties voor gesloten jeugdzorg is terug te vinden op

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jeugdzorg/jeugdzorgplus

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze: de directeur Jeugd, L.J.S. Wever.

De Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie, namens deze: de directeur Justitieel Jeugdbeleid, R.R. ter Kuile.

Naar boven