Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 4 december 2012, nr. 316693, houdende wijziging van de Tijdelijke beleidsregels stimulering preventieve maatregelen woning- en bedrijfsovervallen in verband met verlenging van de geldigheidsduur

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 35 van de Wet Justitie-subsidies en artikel 4:4 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke beleidsregels stimulering preventieve maatregelen woning- en bedrijfsovervallen worden als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, eerste lid, onder a, wordt ‘31 december 2012’ vervangen door: 31 december 2013.

B

In artikel 4, derde lid, wordt ‘vóór 1 juli 2013’ vervangen door: vóór 1 juli 2014.

C

In artikel 5, tweede lid, wordt ‘1 oktober 2013’ telkens vervangen door: 1 oktober 2014.

D

Bijlage 2 wordt vervangen door de bijlage behorende bij dit besluit.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

BIJLAGE

TOELICHTING

In het kader van de aanpak van overvallen zijn op 19 mei 2010 de Tijdelijke beleidsregels stimulering preventieve maatregelen woning- en bedrijfsovervallen in werking getreden. De Tijdelijke beleidsregels hebben tot doel om via een subsidie te stimuleren dat bewoners en bedrijven die zijn overvallen maatregelen nemen die erop gericht zijn te voorkomen dat hun woning of bedrijf opnieuw wordt overvallen. Aanvankelijk lag het in de bedoeling deze beleidsregels alleen van toepassing te laten zijn op slachtoffers van overvallen in 2010.

Om het aantal overvallen in de komende jaren verder terug te dringen heeft de Taskforce overvallen begin februari 2011 aanbevelingen aan de Minister van Veiligheid en Justitie gedaan voor de verbetering van de ketenaanpak van overvalcriminaliteit in Nederland. Één van de aanbevelingen uit het Actieprogramma Ketenaanpak Overvalcriminaliteit dat op 9 februari 2011 aan de Tweede Kamer is aangeboden (Kamerstukken II 2010/11, 28 684, nr. 305), betreft de voortzetting van de Tijdelijke beleidsregels stimulering preventieve maatregelen woning- en bedrijfsovervallen. Via het onderhavige besluit worden de Tijdelijke beleidsregels nogmaals met één jaar verlengd, zodat bewoners en bedrijven die in 2013 zijn overvallen, eveneens in aanmerking kunnen komen voor een subsidie voor het nemen van preventieve maatregelen. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de aanbeveling in het Actieprogramma Ketenaanpak Overvalcriminaliteit.

De uitvoering van de Tijdelijke beleidsregels blijft belegd bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven