Regeling van de Minister van Economische Zaken van 6 december 2012, nr. WJZ / 12370026, houdende wijziging van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2012 en de Subsidieregeling sterktes in innovatie (verhoging subsidieplafonds wind op zee-projecten en proeftuinen intelligente netten)

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

ARTIKEL I

De Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2012 wordt als volgt gewijzigd:

A

In rij 5.10 van de tabel behorende bij artikel 1 wordt ‘7.000.000’ vervangen door: 7.275.000.

B

In rij 5.15 van de tabel behorende bij artikel 1 wordt ‘6.350.000’ vervangen door: 7.450.000.

ARTIKEL II

Artikel 1a.2 van de Subsidieregeling sterktes in innovatie wordt gewijzigd als volgt:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Artikel 1, derde lid, van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2012 is niet van toepassing.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 6 december 2012

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

Verhoging subsidieplafond Wind op Zee

Op 25 juni 2012 is de tender voor de TKI Wind op Zee gepubliceerd in het kader van de Subsidieregeling energie en innovatie. Deze tender was aangekondigd in het innovatiecontract van de Topsector Energie. De tender is gepubliceerd met een budget van € 7 miljoen. De regeling is reeds gesloten. Er zijn vervolgens meer goede projectvoorstellen ingediend dan binnen het beschikbare subsidieplafond gehonoreerd konden worden, zo blijkt uit de beoordeling van de adviescommissie. Daarom wordt het tenderbudget opgehoogd met € 275.000 tot € 7.275.000.

Verhoging subsidieplafond Smart grids

Op 14 juni 2012 is de tender ‘Smart grids’ gepubliceerd in het kader van de subsidieregeling energie en innovatie. Deze tender was aangekondigd in het innovatiecontract van de Topsector Energie. De tender is gepubliceerd met een budget van € 10,35 miljoen.

De projectvoorstellen zijn beoordeeld en gerangschikt met behulp van onafhankelijke experts en projectadviseurs van Agentschap NL. Door ophoging van het subsidieplafond met € 1,1 miljoen kunnen meer goede projectvoorstellen worden gehonoreerd.

TKI-toeslag (subsidieplafond)

De TKI-toeslagregeling kent een generiek karakter en geen klassiek subsidieplafond. De percentages die in de regeling zijn opgenomen worden in beginsel jaarlijks opnieuw vastgesteld. Op basis van de raming in de voorgenomen TKI-programma’s in het najaar van jaar t-1 wordt bepaald wat het percentage in het jaar t zal bedragen. Op deze wijze wordt invulling gegeven aan een verantwoord begrotingsbeheer (Stcrt. 2012, nr. 18236). Hoewel duidelijk is dat voor de TKI-toeslag geen subsidieplafond is vastgesteld wordt om onduidelijkheid te voorkomen de bepaling dat bij het ontbreken van een plafond, het subsidieplafond op € 0,- wordt vastgesteld uitdrukkelijk buiten toepassing verklaard. In de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2013 zal artikel 1, derde lid, zodanig zijn aangepast dat deze onduidelijkheid niet opnieuw kan ontstaan.

Administratieve lasten

Deze regeling betreft slechts een ophoging van het budget, de regeling en de administratieve verplichtingen daarvan wijzigen op zichzelf niet. Er zijn dus geen gevolgen voor de administratieve lastendruk. Deze blijven 2,58% voor de tender wind op zee en 2,87% voor de tender smart grids.

VVM-beleid

Zowel de datum van inwerkingtreding als de invoeringstermijn wijken af van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt (zie Kamerstukken II 2009-2010, 29 515, nr. 309). Nu het gaat om verhogingen van subsidieplafonds, is dit gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding (uitzonderingsgrond 1).

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

Naar boven