Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 20 november 2012,nr. 12363194, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter behandeling van een lege kas en opslagruimten om een vervolgbesmetting in de teelt van paprika van Anthonomus eugenii te voorkomen (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van paprika van Anthonomus eugenii II)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

Besluit:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Denkavepon-50 (dichloorvos 500 g/l) ter bestrijding van Anthonomus eugenii in een lege paprikakas en opslagruimten.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, werkt terug tot en met 19 november 2012 en vervalt 120 dagen na 19 november 2012, derhalve op 19 maart 2013.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van paprika van Anthonomus eugenii II.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen MPA, Directeur-Generaal Agro.

Een belanghebbende kan, binnen zes weken na de datum van publicatie in de Staatscourant, tegen dit besluit of een onderdeel daarvan een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken, ter attentie van Dienst Regelingen, Afdeling Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

BIJLAGE WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

Deze vrijstelling staat het gebruik toe van het insectenbestrijdingsmiddel Denkavepon-50 ter bestrijding van Anthonomus eugenii door de opslagruimte en de lege kas na ruiming van het besmette gewas te ontsmetten, ter voorkoming van een vervolgbesmetting in paprika.

Toepassing:

Voor de bestrijding van Anthonomus eugenii is uitsluitend het gebruik toegestaan als: insectenbestrijdingsmiddel na het verwijderen van het gewas in een lege kas en opslagruimte.

Tijdens de toepassing mogen geen personen aanwezig zijn in de kas of ruimte.

Het mengen/laden van het dichloorvos in de vernevelaar[s] dient via een koppelsysteem plaats te vinden waarbij dermale blootstelling wordt voorkomen.

Dit middel wordt uitsluitend door Denka International BV rechtstreeks geleverd aan de teler.

Toepassingswijze:

Door middel van éénmalige ruimtebehandeling met elektrische verdampers of foggen, welke buiten de te behandelen ruimte aan- en uitgeschakeld kunnen worden, ter bestrijding van Anthonomus eugenii in een lege kas na het verwijderen van gewas(resten).

Er moet op gelet worden dat de ruimte gedurende de behandeling gesloten is teneinde te snel wegtrekken van de damp en daardoor mindere werking te voorkomen. Na behandeling dient de kas minimaal 10 uur en de opslagruimte tenminste 38 uur gesloten te blijven, alvorens te luchten. Het verdient daarom de voorkeur de behandeling ‘s avonds uit te voeren. Na afloop van de gehele behandeling dient minimaal 4 uur gelucht te worden voordat de kas betreden mag worden.

De opslagruimte mag na behandeling en voordat deze ruimte geventileerd is alleen betreden worden door personen voorzien van adembescherming. De opslagruimte dient na afloop van de behandeling mechanisch geventileerd te worden, waarbij tevens de lucht bevochtigd wordt. De opslagruimte dient minimaal 24 uur gelucht te worden.

De beste resultaten worden behaald bij een temperatuur tussen 15 en 25 °C. Tijdens de behandeling dient de temperatuur constant te blijven.

Een dag vóór tot een dag ná de behandeling geen andere bestrijdingsmiddelen toepassen.

Houd het energiescherm of verduisteringsdoek tijdens en enkele uren na de toepassing gesloten.

Dosering:

Bij gebruik van elektrische verdampers of d.m.v. foggen: 13 ml middel per 100 m3

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Vrijstelling wordt ingevolge artikel 38, tweede lid, Wgb, in ieder geval verleend ter uitvoering van een communautaire maatregel, die is gericht op een te bestrijden gevaar.

Met dit besluit wordt tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Denkavepon-50 (dichloorvos 500 g/l), ter bescherming van paprika tegen Anthonomus eugenii.

In juli 2012 heeft de NVWA de aanwezigheid van Anthonomus eugenii op een teeltbedrijf met paprika vastgesteld. Anthonomus eugenii heeft een voorkeur voor planten uit het geslacht Capsicum (paprika en Spaanse peper). De kevers vreten aan het blad en de bloemen en zetten eitjes bij voorkeur af in jonge vruchten. Ei-afzet is ook mogelijk in bloemknoppen en oudere vruchten. Larven ontwikkelen zich in de vruchten tot kevers. De kevers boren in de vrucht een gaatje naar buiten. Gewasaantasting kan leiden tot bloemknopval, verkleuring en misvorming van vruchten en vruchtval.

Gevaar voor de teelt

Anthonomus eugenii is aangewezen als quarantainewaardig organisme. Daarmee is vastgesteld dat de soort een gevaar is voor de teelt van paprika’s in Nederland. Alle maatregelen dienen te worden genomen waardoor het schadelijke organisme zich niet verder kan verspreiden. Door de verborgen levensstadia (larven, poppen en jonge kevers) is de soort lastig te bestrijden. De toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en de niet-chemische maatregelen die worden ingezet tegen de kevers zijn niet afdoende effectief om een nieuwe teelt weer schoon te kunnen beginnen. Vestiging van de soort in Nederland is een bedreiging voor de teelt van paprika en Spaanse peper en kan leiden tot aanzienlijke productieverliezen.

Alternatieven

Er zijn geen insecticiden toegestaan voor gebruik in lege kassen. De effectiviteit van andere middelen met een reguliere toelating in de teelt is onvoldoende. Vlak voordat het gewas geruimd wordt zullen regulier toegelaten middelen worden toegepast om het aantal kevers in de kas zoveel mogelijk te reduceren. Deze middelen hebben geen toelating in een lege kas en hebben bovendien geen werking tegen verscholen kevers. Kevers aanwezig in kieren en spleten, waar ze niet geraakt kunnen worden tijdens de behandeling, worden met deze middelen niet bestreden. Er is dan ook geen alternatief voor de bestrijding van Anthonomus eugenii.

Op 13 augustus 2012 (Staatscourant van 14 augustus 2012, nr. 16922) is eerder vrijstelling verleend voor het gebruik van Denkavepon-50.

Bijzondere omstandigheden

Anthonomus eugenii is voor de vondst in juli 2012 nooit eerder in een kas in Nederland gevonden en is zover bekend niet aanwezig in Europa. Anthonomus eugenii is bekend uit (delen van) Midden- en Noord-Amerika en Frans-Polynesië, maar komt, voor zover bekend, niet voor op andere locaties in Europa. De vondst in Nederland was onverwacht. De herkomst van de kever is niet duidelijk. Het vóórkomen van Anthonomus eugenii is derhalve een bijzondere omstandigheid.

Advies College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden adviseert de vrijstelling te verlenen. De gevraagde toepassing levert geen extra risico’s op voor mens en milieu, indien de gebruiksvoorschriften die zijn opgenomen in de bijlage bij de vrijstelling, worden nageleefd.

De overwegingen

Een hernieuwde vrijstelling is gewenst, omdat Anthonomus eugenii weer is aangetroffen en het gevaar van verdere besmettingen op geen enkele andere redelijke wijze te beheersen is.

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heb ik besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Denkavepon-50, ter bescherming van paprika van Anthonomus eugenii.

Deze vrijstelling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, werkt terug tot 19 november 2012 en vervalt 120 dagen na 19 november 2012, derhalve op 19 maart 2013.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen MPA, Directeur-Generaal Agro.

Naar boven