Circulaire: Aanvulling en wijziging Circulaire Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden Volksgezondheid

Datum 13 november 2012

Ons Kenmerk: CIBG/Serv/Bdv/3134597

Betreft: Aanvulling en wijziging van de Circulaire Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden volksgezondheid van 24 maart 2010, kenmerk CIBG/VV-2987442. Dit in verband met het het mogelijk maken van geclausuleerde inschrijving voor in het buitenland gediplomeerde artsen in het BIG-register in het belang van het land van herkomst voor het volgen van een gedeelte van de opleiding tot specialist in Nederland.

§ 1. Inleiding

De Circulaire Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden volksgezondheid van 24 maart 2010, kenmerk CIBG/VV-2987442 (hierna te noemen Circulaire 2010) is gewijzigd op 14 februari 2012 (Staatscourant d.d. 21 februari 2012 nr. 3199) en aangevuld op 9 juli 2012, kenmerk CIBG/Serv/3113083 (Staatscourant d.d. 17 juli 2012 nr. 14620).

Thans volgt een kleine aanpassing van punt 2.1 ‘Beroepen met een wettelijk erkend register’ van de Circulaire 2010. In de aanvulling van de Circulaire van 9 juli 2012 begint de eerste zin van punt 2.1 met: ‘Aanvragers voor rechtstreekse inschrijving in het BIG-register,’. Vanwege het onderscheid tussen erkenning van de beroepskwalificatie en de toelating tot de uitoefening van het beroep, moet deze zin worden aangepast.

Punt 5.5 was aangepast om geclausuleerde inschrijving in het belang van het land van herkomst van Surinaamse artsen mogelijk te maken. Thans wordt punt 5.5 zodanig gewijzigd dat dit ook voor artsen uit andere landen kan gaan gelden. Hierdoor kunnen de gesuperviseerde artsen tijdens hun opleiding zelfstandig handelingen verrichten en indiceren.

De mogelijkheid en de algemene voorwaarden hiervoor moeten zijn opgenomen in een getekende Overeenstemming (of mantelovereenkomst) tussen de minister van Volksgezondheid van het land van herkomst en de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze Overeenstemming verwijst naar de Circulaire 2010 waarin nadere regels zijn gesteld omtrent de voorwaarden en de aanvraagprocedure.

De onderhavige circulaire voorziet hierin.

§ 2. Wijziging van de aanvulling punt 2.1 van Circulaire 2010

De eerste zin van punt 2.1. wordt als volgt gewijzigd:

Aanvragers voor al dan niet directe erkenning van EG-beroepskwalificatie en zij die een verklaring van vakbekwaamheid aanvragen, kunnen hun verzoek indienen bij het CIBG.

§ 3. aanpassing punt 5.5 van Circulaire 2010

De passage onder punt 5.5. wordt als volgt gewijzigd:

5.5 Geclausuleerde inschrijving in het belang van het land van herkomst

De minister van VWS kan op grond van artikel 41, eerste lid, onder b en derde lid, van de Wet BIG aan een arts, in het bezit van een artsdiploma, behaald in het buitenland, een verklaring van vakbekwaamheid afgeven voor een geclausuleerde inschrijving in het BIG-register in het belang van het land van herkomst.

Zo’n geclausuleerde inschrijving in het BIG-register is noodzakelijk gebleken voor artsen om in het kader van een specifieke vervolgopleiding ervaring op te doen op het terrein van het betreffende specialisme in Nederland ten behoeve van de individuele gezondheidszorg in het land van herkomst.

De mogelijkheid en de algemene voorwaarden hiervoor zijn opgenomen in een Overeenstemming tussen de minster van Volksgezondheid van het land van herkomst en de minister van VWS. De voorwaarden en procedure voor de aanvraag behoeven nadere uitwerking in de onderhavige circulaire.

Voorwaarden
  • 1. Een geclausuleerde inschrijving in het BIG-register voor artsen van het land van herkomst is tijdelijk en kan niet de duur van de gehele opleiding voor het desbetreffende specialisme in Nederland behelzen.

  • 2. Een geclausuleerde inschrijving in het BIG-register kan in dit geval niet leiden tot een ongeclausuleerde inschrijving in het BIG-register.

  • 3. Een geclausuleerde inschrijving in het BIG-register geldt uitsluitend voor het deskundigheidsgebied van de te volgen opleiding van de arts uit het land van herkomst.

De aanvraag

Voorafgaand aan de inschrijving vragen de betrokken instelling en supervisor, namens de arts uit het land van herkomst, een verklaring van vakbekwaamheid aan, op grond van artikel 41, eerste lid, onder b en derde lid, van de Wet BIG. Daarbij geven zij aan:

  • voor welke periode de supervisie zal gelden;

  • het deskundigheidsgebied van de supervisie;

  • de zorginstelling en afdeling, waar de supervisie plaats zal vinden en

  • de noodzaak van de geclausuleerde inschrijving.

Naast de documenten genoemd in artikel 7, eerste lid, van het Besluit buitenslands gediplomeerden volksgezondheid, bevat de aanvraag de volgende documenten:

  • een verklaring van de bevoegde autoriteit van het land van herkomst dat de aanvraag wordt gedaan in het belang van dat land;

  • een door de te superviseren arts ondertekende terugkeerverklaring;

  • een verklaring van de betrokken instelling en supervisor dat de te superviseren arts tijdens de supervisie niet zal werken buiten het aangegeven specifieke deskundigheidsgebied.

Verzekering en financiering

De aanvragers regelen de verzekering voor de beroepsaansprakelijkheid van de te superviseren arts evenals de financiering van de supervisieplaats.

§ 4. Slotbepaling

De onderhavige circulaire treedt in werking op de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant. Deze circulaire, de Circulaire 2010, de wijziging van de circulaire d.d. 14 februari 2012 en de aanvulling van 9 juli 2012 hebben een geldigheidsduur tot en met 21 februari 2017.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze: De directeur van het CIBG, G.J.M.W. Arkesteijn.

Naar boven