Aanvulling Circulaire Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden volksgezondheid

Aan

Instellingen in de gezondheidszorg

Beroepsorganisaties

Ministerie van V&J, OCW en SZW

NUFFIC

Datum

9 juli 2012

Betreft

Aanvulling van de Circulaire Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden volksgezondheid van 24 maart 2010, kenmerk CIBG/VV-2987442, in verband met de invoering van de mogelijkheid om gelijktijdig een aanvraag erkenning en registratie voor het basisberoep als voor een specialisme in te dienen en om de relatie tussen de Wet BIG en de BES-eilanden aan te geven.

Kenmerk

CIBG/Serv/Bdv/3113083

Doel

Bekendmaking beleidsmaatregelen

Inwerkingtreding

Direct

Geldigheidsduur

t/m 21 februari 2017

§ 1. Inleiding

De Circulaire Vakbekwaamheid buitenslands gediplomeerden volksgezondheid van 24 maart 2010, kenmerk CIBG/VV-2987442 (hierna te noemen Circulaire 2010) is laatstelijk gewijzigd op 14 februari 2012 (Staatscourant d.d. 21 februari 2012 nr. 3199). Thans volgt een aanvulling van punt 2.1 ‘Beroepen met een wettelijk erkend register’ van de Circulaire 2010. Na punt 2.5 volgt een nieuw punt te weten: 2.6 BES-eilanden.

Tot nu toe moet een aanvrager met een buitenlands diploma voor registratie in een wettelijk erkend register eerst de procedure voor artikel 3 van de wet BIG doorlopen voor de erkenning van het basisberoep en inschrijving in het BIG-register. Pas daarna kan de aanvrager een verzoek indienen bij een wettelijk erkend register voor specialisten voor de erkenning en registratie van een specialisme.

De Europese Commissie heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erop gewezen dat deze handelswijze niet overeen komt met de bedoeling van de Richtlijn 2005/36/EG. De minister en de registratiecommissies voor de specialismen hebben vervolgens besloten tot het instellen van 1 loket en de procedure voor erkenning en registratie aan te passen.

Punt 2.6 gaat in op de relatie van de BES-eilanden en de Wet BIG.

§ 2. Aanvulling punt 2.1 van Circulaire 2010

De passage onder punt 2.1. wordt als volgt aangevuld:

Aanvragers voor rechtstreekse inschrijving in het BIG-register, een erkenning van een EG beroepskwalificatie en zij die een verklaring van vakbekwaamheid aanvragen, kunnen hun verzoek indienen bij het CIBG. Zij doen dit door een aanvraagformulier in te vullen, van bijlagen te voorzien en naar het CIBG te zenden. Op de website www.bigregister.nl staan aanvraagformulieren. Bij de toelichting staat aangegeven hoe de procedure per soort aanvraag en beroepsgroep verder verloopt. Aanvragers kunnen gelijktijdig een verzoek indienen voor erkenning van een specialisme en inschrijving in een specialistenregister.

De minister en de specialisten-registratiecommissies van de beroepsorganisaties FGzP, KNMG, KNMP, NMT en V&VN gaan eerst na welke procedure op de aanvraag van toepassing is en kunnen vervolgens verzoeken eventueel aanvullende informatie over te leggen.

Wanneer het dossier compleet is, nemen de minister en de specialisten-registratiecommissies de aanvraag verder in behandeling. Erkenning van een specialisme en inschrijving in een specialistenregister is overigens pas mogelijk nadat de aanvrager is geregistreerd voor het basisberoep in het BIG-register.

Na punt ‘2.5 De Website’ volgt een nieuw punt te weten:

2.6 De BES-eilanden

De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba gelegen in de Caribische zee worden ook wel aangeduid als BES-eilanden. De Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba regelt dat deze drie eilanden sinds oktober 2010 als drie afzonderlijke openbare lichamen deel van Nederland zijn.

De Wet BIG verstaat onder diploma’s behaald binnen Nederland alleen diploma’s behaald bij een instelling op het Nederlandse grondgebied binnen Europa. Voor instellingen gelegen op een van de drie BES-eilanden geldt dit niet. Ook moet iemand, die op een van de BES-eilanden is toegelaten tot het uitoefenen van een gereglementeerd beroep en die in Nederland wil gaan werken binnen een door de Wet BIG gereglementeerd beroep, bij het CIBG een verklaring van vakbekwaamheid aanvragen.

§ 3. Slotbepaling

De onderhavige circulaire treedt in werking op de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant. Deze circulaire, de Circulaire 2010 en de wijziging van de circulaire d.d. 14 februari 2012 hebben een geldigheidsduur tot en met 21 februari 2017.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze: de directeur van het CIBG, G.J.M.W. Arkesteijn.

Naar boven