Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgverzekeraars AWBZ 2012

23 januari 2012

Het College voor zorgverzekeringen,

Gelet op artikel 91, eerste lid, Wet financiering sociale verzekeringen, artikel 4.4 van het Besluit Wfsv en de Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2012;

Heeft in zijn vergadering van 23 januari 2012 besloten:

§ 1 Algemeen

Artikel 1

Dit besluit verstaat onder:

a. zorgverzekeraar:

een zorgverzekeraar als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b, van de AWBZ;

b. verbindingskantoor:

een verbindingskantoor als bedoeld in artikel 1, onderdeel c, van het Administratiebesluit Bijzondere Ziektekostenverzekering.

Artikel 2

Het college keert het voorlopig vastgesteld en definitief vastgesteld beheerskostenbudget uit met inachtneming van de Regeling voorschotverlening op uitkeringen AWBZ 2010.

§ 2 Voorlopige vaststelling beheerskostenbudget 2012

Artikel 3

  • 1. Het college verdeelt in het jaar 2012 een totaal bedrag van 11,148 miljoen euro aan besteedbare middelen beheerskosten over de zorgverzekeraars.

  • 2. Het college stelt in januari 2012 voor iedere zorgverzekeraar, anders dan in de hoedanigheid van verbindingskantoor, een voorlopig beheerskostenbudget vast ter bepaling van de middelen voor het kalenderjaar 2012 ten laste van het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten (AFBZ).

Artikel 4

Het college verdeelt het in artikel 3 genoemde totaalbedrag, verminderd met 7,200 miljoen euro, als volgt:

  • a. Een bedrag van 1,316 miljoen euro verdeelt het college over de zorgverzekeraars op basis van het aantal bij hen ingeschreven verzekerden dat aanspraak kan maken op verstrekkingen en uitkeringen ingevolge de AWBZ;

  • b. Een bedrag van 2,632 miljoen euro verdeelt het college over de zorgverzekeraars op basis van het aantal bij hen ingeschreven verzekerden dat aanspraak kan maken op verstrekkingen en uitkeringen ingevolge de AWBZ. Daarbij tellen verzekerden, die op 1 januari 2011 vijfenzestig jaar of ouder zijn, dubbel.

Artikel 5

  • 1. Het college verdeelt een bedrag van maximaal 7,200 miljoen euro op basis van de geïnventariseerde opgaven van de voorbereidingskosten die zorgverzekeraars aan Zorgverzekeraars Nederland hebben verstrekt.

  • 2. Het college verdeelt het in het eerste lid genoemde bedrag uitsluitend over zorgverzekeraars voor wie geldt dat zij zelf geen verbindingskantoor zijn en ook niet binnen een concern gelieerd zijn aan een zorgverzekeraar die als verbindingskantoor optreedt.

  • 3. Het op basis van het eerste lid te verdelen bedrag wordt uitsluitend besteed ter dekking van de voorbereidingskosten die de zorgverzekeraars in het kader van de uitvoering van de AWBZ voor eigen verzekerden in 2012 maken.

  • 4. Het college keert het op basis van het eerste lid te verdelen bedrag in drie termijnen op de eerste werkdag van april, juli en oktober 2012 uit.

  • 5. De zorgverzekeraars verantwoorden het op basis van het eerste lid genoemde bedrag middels een separate accountantsverklaring.

Artikel 6

Ter vaststelling van de beheerskostenbudgetten per zorgverzekeraar sommeert het college per zorgverzekeraar de ingevolge artikel 4 en 5 berekende bedragen. Het college rondt de beheerskostenbudgetten af op hele euro’s, waarbij het college bedragen van een halve euro en hoger afrondt naar boven en overige bedragen naar beneden.

Artikel 7

Voor de bepaling van het aantal verzekerden, bedoeld in artikel 4, onderdeel a en b, gebruikt het college de opgaven van de verzekerdenaantallen per 1 juli 2011 van de zorgverzekeraars. Deze opgave staat vermeld in de kwartaalstaat AWBZ zorgverzekeraars 2011 en dient te zijn voorzien van een bestuursverklaring.

Artikel 8

Voor een nieuwe zorgverzekeraar, die geen rechtsopvolger is van een of meer bestaande zorgverzekeraars, kan het college uitgaan van andere dan in dit besluit genoemde verzekerdenaantallen.

§ 3 Definitieve vaststelling beheerskostenbudget 2012

Artikel 9

Uiterlijk in 2015 stelt het college de beheerskostenbudgetten, met toepassing van artike  4 en 5, definitief vast. In afwijking van artikel 4 gaat het college bij de definitieve vaststelling uit van de opgaven van de verzekerdenaantallen per 1 juli 2012 van de zorgverzekeraars.

§ 4 Slot

Artikel 10

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin deze worden geplaatst, en werken terug tot en met 1 januari 2012.

Artikel 11

Dit besluit wordt aangehaald als: Beleidsregels ter verdeling besteedbare middelen beheerskosten zorgverzekeraars AWBZ 2012.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Voorzitter van de Raad van Bestuur, A. Moerkamp.

Goedgekeurd door de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij brief van 26 januari 2012, kenmerk Z-3102430.

TOELICHTING

Jaarlijks stelt het College voor zorgverzekeringen (CVZ) de beleidsregels ter verdeling van de besteedbare middelen beheerskosten vast naar aanleiding van de Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (de Aanwijzing). In de onderhavige beleidsregels is de volledige budgetcyclus van de beheerskosten AWBZ opgenomen.

Elke cyclus begint in november t-1 met de Aanwijzing voor het kalenderjaar waarop de toegekende middelen betrekking hebben (jaar t). Vervolgens stelt het CVZ beleidsregels op waarin het vaststelt hoe het de besteedbare middelen verdeelt. In januari van jaar t stelt het CVZ het voorlopige beheerskostenbudget vast. In de Regeling voorschotverlening op uitkeringen AWBZ 2010 (Stcrt. 2010, 446) van het CVZ is bepaald op welke wijze de voorschotten worden uitgekeerd, dat de voorschotten worden verrekend met de nadere vaststelling en op welke wijze rente wordt berekend.

Nadat in het jaar t+1 de staatssecretaris een Nadere aanwijzing voor het jaar t heeft afgegeven, stelt het CVZ het beheerskostenbudget voor zorgverzekeraars definitief vast. In deze definitieve vaststelling wordt ook de rente over het beheerskostenbudget vastgesteld.

De staatssecretaris heeft de besteedbare middelen beheerskosten AWBZ voor het jaar 2012 vastgesteld op 175,479 miljoen euro.

Dit bedrag is bestemd ter dekking van de uitgaven voor de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten voor de zorgverzekeraars en de verbindingskantoren. In zijn beleidsregels heeft het CVZ een bedrag van 11,148 miljoen euro vastgesteld als totaalbudget voor de zorgverzekeraars. Dit bedrag is als volgt berekend:

Omschrijving

Bedrag (1 = € 1mln)

Historisch bepaald basisbedrag

3,890

1,50 % loon- en prijsbijstelling (voorcalculatorisch)

0,058

Voorbereiding uitvoering AWBZ door zorgverzekeraars (UAZ)

7,200

Totaal

11,148

Het percentage voor loon- en prijsbijstelling wordt nagecalculeerd als daartoe te zijner tijd een nadere aanwijzing van de staatssecretaris verschijnt.

UAZ (Uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars)

Voor de voorbereiding van de uitvoering van de AWBZ door de zorgverzekeraars is voor 2012 eenmalig een bedrag van 7,200 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag is bestemd voor de dekking van de voorbereidingskosten die de zorgverzekeraars in 2012 nog zullen maken. Dit bedrag is alleen bestemd voor die zorgverzekeraars voor wie geldt dat zij zelf geen verbindingskantoor zijn en ook niet binnen een concern gelieerd zijn aan een zorgverzekeraar die als verbindingskantoor optreedt.

Het betreft hier de uitvoering van de AWBZ voor de eigen verzekerden. Onder de voorbereidingskosten vallen projectkosten, transitiekosten (aanpassing van de systemen bij de zorgverzekeraars), HRM-kosten, communicatiekosten en representatiekosten bij het inkoopproces.

Het aanvullend beschikbaar gestelde bedrag is gebaseerd op een inventarisatie van de totale voorbereidingskosten door Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Deze inventarisatie komt voor de zorgverzekeraars uit op een bedrag van 9,700 miljoen euro. Over het jaar 2011 is al een aanvullend budget toegezegd van 2,500 miljoen euro, zodat een bedrag van 7,200 miljoen euro resteert. Per verzekeraar zal het saldo van de geïnventariseerde kosten en het al over 2011 aan de verzekeraar verstrekte bedrag als basis dienen voor de verdeling van het voor 2012 extra beschikbaar gestelde bedrag.

Deze middelen worden beschikbaar gesteld onder de voorwaarde dat zij alleen worden besteed voor het gereed maken van de organisatie voor de uitvoering van de AWBZ voor eigen verzekerden.

De zorgverzekeraars dienen in een apart dossier aan te tonen dat deze extra middelen daadwerkelijk zijn besteed ten behoeve van het gereed maken van de organisatie voor de uitvoering van de AWBZ voor eigen verzekerden.

Bij de controle over 2012 zal de NZa naast de controle op het bestedingsdoel van de extra middelen ook de volledigheid van de besteding controleren. Indien zal blijken dat de middelen aan een ander dan het hierboven beschreven doel zijn besteed, zal het CVZ deze middelen van de verbindingskantoren terugvorderen. Ook wanneer de extra middelen niet volledig zijn benut, zal het CVZ het restant terugvorderen.

Bij de definitieve vaststelling van de beheerskostenbudgetten 2012, die uiterlijk in 2015 zullen plaatsvinden, zal het CVZ uitgaan van de definitief goedgekeurde voorbereidingskosten.

Voorzitter van de Raad van Bestuur, A. Moerkamp.

Naar boven