Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 29 oktober 2012, nr. 12342757, tot wijziging van de Regeling LNV-subsidies en het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2012 in verband met een wijziging van de module ‘verdergaande verduurzaming land- en tuinbouw in het kader van nieuwe uitdagingen (POP NU)’

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 2, 4 en 7 van de Kaderwet LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 2, hoofdstuk 7, punt A, categorie 3, van de Regeling LNV-subsidies komt te luiden:

Categorie 3: mestsilo’s

  • 1. Subsidie voor mestsilo’s wordt uitsluitend verstrekt indien de opslagcapaciteit, bedoeld in artikel 28 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet, wordt vergroot naar minimaal 12 maanden en maximaal 14 maanden.

  • 2. Er wordt geen subsidie verstrekt voor:

    • a. de opslag van de hoeveelheid dierlijke meststoffen die in de periode van augustus tot en met februari op het bedrijf wordt geproduceerd;

    • b. mestkelders, mestzakken of foliebassins.

ARTIKEL II

Het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2012 wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 25f, tweede lid, wordt ‘1 november 2012 tot en met 30 november 2012’ vervangen door: 3 december 2012 tot en met 28 december 2012.

B

In artikel 25i, eerste lid, wordt ‘een apparatuur’ vervangen door: apparatuur.

C

Onder vervanging van een punt door een puntkomma aan het slot van artikel 49, onderdeel c, worden de volgende onderdelen toegevoegd:

  • d. de subsidieplafonds, bedoeld in artikel 25j, eerste lid, onderdelen c of d, met het bedrag overgebleven door het niet bereiken van een van de subsidieplafonds, bedoeld in artikel 25j, eerste lid, onderdeel a, b, c of d;

  • e. het subsidieplafond, bedoeld in artikel 25j, tweede lid, onderdeel b, met het bedrag overgebleven door het niet bereiken van het subsidieplafond, bedoeld in artikel 25j, tweede lid, onderdeel a.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 29 oktober 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling LNV-subsidies (verder: regeling) en het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2012 (verder: openstellingsbesluit) in verband met aanpassingen van de module ‘verdergaande verduurzaming land- en tuinbouw in het kader van nieuwe uitdagingen (POP NU)’. Deze module wordt ook ‘Investeringsregeling milieuvriendelijke maatregelen’ genoemd (IMM).

Deze module is op 25 mei jl. gepubliceerd (Stcrt. 9666) en op 1 juli 2012 in werking getreden. De eerste openstelling, voor de categorieën 1 en 2, vond plaats van 2 tot en met 27 juli. De tweede openstelling staat gepland van 1 tot en met 30 november 2012.

De onderhavige wijzigingsregeling heeft betrekking op deze tweede openstelling.

2. Wijziging tweede openstelling module IMM

De categorieën 3 (mestsilo’s), 4 (energie-efficiëntie) en 5 (hernieuwbare energie) zouden aanvankelijk worden opengesteld in november. Naar aanleiding van de publicatie in de Staatscourant, zijn er veel vragen gesteld over de reikwijdte van categorie 3, die betrekking heeft op investeringen in mestsilo’s. Dit is aanleiding geweest om de tekst van bijlage 2, hoofdstuk 7, punt A, categorie 3 (artikel I van deze wijzigingsregeling) te verduidelijken door een verwijzing naar het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet. Hiermee wordt het grootste deel van deze vragen beantwoord en de onduidelijkheid weggenomen. Om ondernemers voldoende in de gelegenheid te stellen kennis te nemen van deze wijziging, is er voor gekozen om deze openstelling met een maand te verplaatsen. Aanvragen, voor zowel categorie 3 als de categorieën 4 en 5, kunnen worden ingediend van 3 tot en met 28 december 2012. De wijziging van artikel 25f (artikel II, onderdeel A, van deze wijzigingsregeling) voorziet hierin.

Voorts wordt het zogenoemde flexbudget (artikel 49 openstellingsbesluit) geïntroduceerd voor de module IMM. Dit houdt in dat als een of meer van de subsidieplafonds niet wordt bereikt, het resterende bedrag naar rato wordt verdeeld over de overige subsidieplafonds (artikel II, onderdeel C, van deze wijzigingsregeling).

Tot slot wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een omissie te herstellen (artikel II, onderdeel B, van deze wijzigingsregeling).

3. Administratieve lasten

De onderhavige wijziging brengt geen verandering in de administratieve lasten met zich.

4. Vaste Verandermomenten

Deze wijziging treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Dit is niet in lijn met de uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving zoals opgenomen in aanwijzing 174 van de Aanwijzingen voor regelgeving.

Echter, gelet op de aanmerkelijke ongewenste nadelen die een latere inwerkingtreding met zich brengt voor de doelgroep, heb ik beslist deze op zo kort mogelijke termijn in werking te laten treden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker.

Naar boven