Besluit van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 15 oktober 2012, nr. WJZ/12321745, houdende de aanwijzing van toezichthouders Gaswet en daarop gebaseerde regelgeving

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op 1c van de Gaswet;

Besluit:

Artikel 1

Als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens artikel 8, met uitzondering van het tweede lid, onderdeel f tot en met i, en de artikelen 8a en 35a worden aangewezen de inspecteur-generaal der mijnen en de onder hem vallende inspectieambtenaren.

Artikel 2

Als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens artikel 8, met uitzondering van het tweede lid, onderdeel f tot en met i, de artikelen 8a, 35a en 54 tot en met 57 worden aangewezen de ambtenaren van de in artikel 5a, vierde lid, van de Mededingingswet bedoelde eenheid van de mededingingsautoriteit.

Artikel 3

Het Besluit van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 5 december 2011, nr. WJZ/11169640, houdende aanwijzing van toezichthouders Gaswet en daarop gebaseerde regelgeving (Stcrt. 2011, 22335) wordt ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 20 juli 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 oktober 2012

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

TOELICHTING

Op 20 juli 2012 is de wet van 12 juli 2012 tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (implementatie van richtlijnen en verordeningen op het gebied van elektriciteit en gas, Stb. 334) in werking getreden. Deze wet strekt tot implementatie van twee richtlijnen van de Europese Unie die onderdeel uitmaken van het zogenoemde derde energiepakket. Tevens voorziet deze wet in de noodzakelijke aanpassingen die volgen uit een drietal verordeningen die ook onderdeel uitmaken van het derde energiepakket.

Een van de wijzigingen die in voornoemde wet is opgenomen betreft het vervallen van artikel 59 van de Gaswet. De inhoud van dit artikel is overgenomen in artikel 1c van de Gaswet. Dit artikel betreft de aanwijzing van toezichthouders door de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Door de wijziging van de rechtsgrondslag voor het besluit tot aanwijzing van de toezichthouders dient het besluit van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 5 december 2011, nr. WJZ / 11169640, houdende de aanwijzing van toezichthouders Gaswet en de daarop gebaseerde regelgeving (met grondslag artikel 59 van de Gaswet) ingetrokken te worden en er dient een nieuw besluit genomen te worden op basis van artikel 1c van de Gaswet.

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens artikel 8, met uitzondering van het tweede lid, onderdeel f tot en met i, en de artikelen 8a en 35a worden zowel de inspecteur-generaal der mijnen en de onder hem vallende inspectieambtenaren als de ambtenaren van de in artikel 5a, vierde lid, van de Mededingingswet bedoelde eenheid van de mededingingsautoriteit aangewezen. Primair zullen de inspectieambtenaren van de SODM het toezicht uitvoeren. Omdat de raad van bestuur van de mededingingsautoriteit belast is met de handhaving van deze artikelen, worden ambtenaren van de mededingingsautoriteit tevens aangewezen als toezichthouder.

Omdat de rechtsgrondslag op 20 juli 2012 is gewijzigd, treedt het onderhavig besluit in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt zij terug tot 20 juli 2012.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

Naar boven