Intrekking Beleidsregels 2008 oplegging bestuurlijke boete bij niet tijdige aanmelding zorgverzekering

Het College voor zorgverzekeringen,

Gelet op de wijziging van artikel 69, derde lid Zorgverzekeringswet en de intrekking van de artikelen 96 Zorgverzekeringswet met ingang van 15 maart 2011,

Heeft in zijn vergadering van 15 oktober 2012 besloten:

ARTIKEL I

De Beleidsregels oplegging bestuurlijke boete bij niet tijdige aanmelding zorgverzekering van 4 augustus 2008 worden ingetrokken.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 15 maart 2011.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Voorzitter Raad van Bestuur, A. Moerkamp.

TOELICHTING

Met ingang van 15 maart 2011 is de Wet opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering (hierna: de Wet opsporing etc.) in werking getreden (Besluit van 26 februari 2011, Staatsblad 2011, 113). Met deze wet zijn een aantal nieuwe artikelen in de Zorgverzekeringswet opgenomen in verband met de actieve opsporing door het College voor zorgverzekeringen (CVZ).

De Wet opsporing etc. regelt onder meer het vervallen van Hoofdstuk 9 van de Zorgverzekeringswet. In Hoofdstuk 9 was artikel 96 opgenomen. Hierin was bepaald dat het CVZ een boete oplegde als een verzekeringsplichtige zich te laat had aangemeld bij een zorgverzekeraar. De Wet opsporing etc. heeft ook de tekst van artikel 69, derde lid van de Zorgverzekeringswet gewijzigd. In dit artikel is – kort gezegd – opgenomen dat het CVZ een boete kan opleggen als een verdragsgerechtigde zich niet tijdig aanmeldt bij het CVZ.

Gelet op de intrekking van artikel 96 zijn de Beleidregels ten aanzien daarvan al uitgewerkt en is intrekking van de Beleidsregels niet noodzakelijk.

Met betrekking tot artikel 69, derde lid, Zorgverzekeringswet geldt dat de tekst daarvan is gewijzigd. De Beleidsregels zijn op grond daarvan echter nog niet komen te vervallen. Om die reden trekt het CVZ nu de Beleidsregels alsnog in. In de uitvoeringspraktijk zocht het CVZ overigens al aansluiting bij de bepalingen uit de vierde tranche Awb.

In de Memorie van Toelichting op het gewijzigde artikel 69, derde lid, is in de Wet opsporing etc. aansluiting gezocht bij het bepaalde in artikel 9b, derde lid van de Zorgverzekeringswet. Het is daarom ook niet noodzakelijk voor de toepassing van artikel 69, derde lid, opnieuw beleidsregels vast te stellen. Het boetebedrag is in de wet gefixeerd. De wetgever heeft de boete in omvang beperkt en de proportionaliteit daarvan onderbouwd. De wetgever heeft verder aangegeven dat het CVZ uiteraard geen boete kan opleggen als de overtreding niet aan de overtreder kan worden verweten. Zo kan het CVZ, blijkens de Memorie van Toelichting, geen boete opleggen aan een meerderjarige handelingsonbekwame of onbevoegde. Verder zal het CVZ uiteraard de omstandigheden van het geval bij het opleggen van een boete betrekken indien daartoe aanleiding bestaat.

Voorzitter Raad van Bestuur, A. Moerkamp.

Naar boven