Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van 15 oktober 2012, nr. KO/2012/15482 , houdende indexering van de maximum uurprijs in het kader van de kinderopvangtoeslag (Regeling indexering maximum uurprijs kinderopvang 2013)

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 1.9 van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen;

Besluit:

Artikel 1

De maximum uurprijs, bedoeld in artikel 4, eerste lid, van het Besluit kinderopvangtoeslag, bedraagt per 1 januari 2013 voor:

  • a. dagopvang € 6,46;

  • b. buitenschoolse opvang € 6,02; en

  • c. gastouderopvang € 5,17.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling indexering maximum uurprijs kinderopvang 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 oktober 2012

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom.

TOELICHTING

De Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (verder: Wko) kent in het kader van de kinderopvangtoeslag een maximaal te vergoeden uurprijs (oftewel: maximum uurprijs), die bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een maximum uurprijs voor dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. De maximum uurprijs wordt in beginsel jaarlijks geïndexeerd bij ministeriële regeling.

In de onderhavige regeling wordt de maximum uurprijs vastgesteld per 1 januari 2013.

Grondslag

De grondslag voor de indexering van de maximum uurprijs wordt bij Wet van 12 juli 2012 tot wijziging van de Wko (Stb. 2012, 327) verplaatst van artikel 1.7, vijfde lid, van de Wko naar artikel 1.9 van de Wko. Deze wijziging treedt met ingang van 1 januari 2013 in werking. De onderhavige regeling wordt daarom gebaseerd op artikel 1.9 van de Wko.

Besluit kinderopvangtoeslag

De hoogte van de maximum uurprijs is neergelegd in artikel 4, eerste lid, van de algemene maatregel van bestuur, waarvan de citeertitel wordt gewijzigd van ‘Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang’ naar ‘Besluit kinderopvangtoeslag’. De wijziging van dit besluit en van de citeertitel daarvan houdt verband met de hiervoor genoemde wijziging van de Wko en treedt eveneens met ingang van 1 januari 2013 in werking. In de onderhavige regeling wordt daarom verwezen naar het Besluit kinderopvangtoeslag.

Indexeringspercentage

Het indexeringspercentage bestaat op grond van artikel 5 van het Besluit kinderopvangtoeslag uit twee componenten: de indexfactor voor het komende jaar en een correctie op de indexfactor van het huidige jaar. In 2012 is de maximaal te vergoeden uurprijs echter op grond van artikel 5a van het Besluit kinderopvangtoeslag niet verhoogd.

Omdat de maximaal te vergoeden uurprijs in 2012 is bevroren op het niveau van 2011, vindt er geen correctie plaats. Het indexeringspercentage voor 2013 bestaat hierdoor alleen uit de indexfactor voor het komende jaar. Deze indexfactor is het gewogen gemiddelde van de loonvoet bedrijven op jaarbasis, met een gewicht van 80%, en de consumentenprijsindex (CPI) met een gewicht van 20%, zoals deze voor het komende jaar worden geraamd, blijkens bekendmaking in het Centraal Economisch Plan (CEP). Het indexeringspercentage op basis van het CEP 2012 komt voor 2013 uit op 1,52% (loonvoet bedrijven is 1,5% en mutatie CPI is 1,6%).

Maximum uurprijs

De maximaal te vergoeden uurprijs, bedoeld in artikel 4, eerste lid, van het Besluit kinderopvangtoeslag wordt geïndexeerd met het berekende indexeringspercentage, hetgeen leidt tot de maximum uurprijs per 2013. De hoogte van de maximum uurprijs is weergegeven in de onderstaande tabel.

Maximum uurprijs voor verschillende soorten opvang

Maximum uurprijs

2012

2013

Dagopvang

€ 6,36

€ 6,46

Buitenschoolse opvang

€ 5,93

€ 6,02

Gastouderopvang

€ 5,09

€ 5,17

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom.

Naar boven