Besluit verlenging aanwijzingsbesluiten nevenzittingsplaatsen oktober 2012

De Raad voor de rechtspraak,

Gelezen het verzoek van 7 augustus 2012 van het bestuur van de rechtbank ’s-Hertogenbosch, het verzoek van 7 augustus 2012 van het bestuur van het gerechtshof Amsterdam en het verzoek van 7 augustus 2012 van het bestuur van het gerechtshof Arnhem, mede namens het bestuur van het gerechtshof Leeuwarden;

Gelet op de artikelen 7 en 8 van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. De aanwijzing als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van het Aanwijzingsbesluit nevenzittingsplaats gemeentelijke belastingen rechtbank ’s-Hertogenbosch wordt verlengd tot 25 oktober 2015.

  • 2. De aanwijzing als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van het Aanwijzingsbesluit nevenzittingsplaatsen strafzaken gerechtshof Amsterdam wordt verlengd tot 29 oktober 2015.

  • 3. De aanwijzing als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van het Aanwijzingsbesluit gerechtshoven Arnhem en Leeuwarden wordt verlengd tot 6 december 2015.

Artikel 2

  • 1. Artikel 1, eerste lid, van dit besluit treedt in werking met ingang van 25 oktober 2012.

  • 2. Artikel 1, tweede lid, van dit besluit treedt in werking met ingang van 29 oktober 2012.

  • 3. Artikel 1, derde lid, van dit besluit treedt in werking met ingang van 6 december 2012.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit verlenging aanwijzingsbesluiten nevenzittingsplaatsen oktober 2012.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 oktober 2012

De voorzitter, F.W.H. van den Emster

TOELICHTING

Bij besluit van de Raad voor de rechtspraak van 7 oktober 2009 (Aanwijzingsbesluit nevenzittingsplaats gemeentelijke belastingen rechtbank ’s-Hertogenbosch) is Breda aangewezen als nevenzittingsplaats van de rechtbank ’s-Hertogenbosch voor de behandeling van belastingzaken, bedoeld in hoofdstuk XV van de Gemeentewet. Het aanwijzingsbesluit is met de toelichting gepubliceerd in de Staatscourant van 23 oktober 2009, nr. 16182, en met ingang van 25 oktober 2009 in werking getreden. De aanwijzing geldt voor de duur van drie jaren, de maximaal mogelijke geldingsduur. Ingevolge artikel 8, tweede lid, van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen kan een (tijdelijke) aanwijzing een maal worden verlengd.

Bij besluit van de Raad voor de rechtspraak van 7 oktober 2009 (Aanwijzingsbesluit nevenzittingsplaatsen strafzaken gerechtshof Amsterdam) zijn ’s-Gravenhage en ’s-Hertogenbosch aangewezen als nevenzittingsplaatsen van het gerechtshof Amsterdam voor de behandeling van strafzaken. Het aanwijzingsbesluit is met de toelichting gepubliceerd in de Staatscourant van 27 oktober 2009, nr.16191, en met ingang van 29 oktober 2009 in werking getreden. De aanwijzing geldt voor de duur van drie jaren, de maximaal mogelijke geldingsduur. Ingevolge artikel 7, tweede lid, van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen kan een (tijdelijke) aanwijzing een maal worden verlengd.

Bij besluit van de Raad voor de rechtspraak van 25 november 2009 (Aanwijzingsbesluit gerechtshoven Arnhem en Leeuwarden) zijn Arnhem en Leeuwarden over een weer aangewezen als elkaars nevenzittingsplaats voor de behandeling van alle categorieën van zaken. Het aanwijzingsbesluit is met de toelichting gepubliceerd in de Staatscourant van 4 december 2009, nr. 18611, en met ingang van 6 december 2009 in werking getreden. De aanwijzing geldt voor de duur van drie jaren, de maximaal mogelijke geldingsduur. Ook hier is artikel 7, tweede lid, van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen van toepassing.

De gemeentelijke belastingzaken van de rechtbank ’s-Hertogenbosch worden nu behandeld in Breda1. Het desbetreffende aanwijzingsbesluit verliest zijn geldigheid met ingang van 25 oktober 2012. Met de inwerkingtreding van de herziene gerechtelijke kaart (naar verwachting met ingang van 1 januari 2013) zullen deze zaken worden behandeld door de nieuwe rechtbank Oost-Brabant. Als het desbetreffende aanwijzingsbesluit niet zou worden verlengd, zouden de gemeentelijke belastingzaken van de rechtbank ’s-Hertogenbosch die nu in Breda worden behandeld, voor korte tijd (twee maanden) weer ter behandeling moeten worden teruggestuurd naar ’s-Hertogenbosch (en vervolgens met ingang van 1 januari 2013 weer moeten worden overgedragen aan de nieuwe rechtbank Oost-Brabant). Dit is uiteraard niet efficiënt. Het is dus van belang dat de huidige situatie wordt gecontinueerd tot de inwerkingtreding van de herziene gerechtelijke kaart. Het onderhavige besluit strekt daartoe.

Hetzelfde geldt mutatis mutandis voor de strafzaken van het gerechtshof Amsterdam die thans worden behandeld in ’s-Gravenhage en ’s-Hertogenbosch.

De gerechtshoven Arnhem en Leeuwarden behandelen nu over en weer elkaars zaken (alle categorieën). De gerechtshoven worden bij inwerkingtreding van de herziene gerechtelijke kaart samengevoegd tot het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het is natuurlijk niet efficiënt als deze gerechtshoven ieder weer apart hun eigen zaken moeten behandelen, ook al is dat maar voor ruim drie weken.

Voor de goede orde zij hier nog vermeld dat de aanwijzingen van nevenzittingsplaatsen buiten het eigen rechtsgebied die de Raad voor de rechtspraak in de loop van de tijd heeft gegeven, hun geldigheid verliezen bij de inwerkingtreding van de herziene gerechtelijke kaart omdat daarvoor dan geen wettelijke basis meer bestaat.


X Noot
1

En in Rotterdam op grond van een ander aanwijzingsbesluit, maar dat wordt hier verder buiten beschouwing gelaten.

Naar boven