Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 12 september 2012, nr. IENM/BSK-2012/139186, tot wijziging van de Regeling vissersvaartuigen in verband met de strafbaarstelling van overtreding van de verplichting AIS aan boord te hebben door buitenlandse vissersvaartuigen en van de Regeling voorkoming verontreiniging door schepen in verband met de aanpassing van de dynamische verwijzing als gevolg van de herschikking van verordening (EG) 417/2002 betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op richtlijn nr. 2009/17/EG van 23 april 2009 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie tot wijziging van richtlijn 2002/59/EG betreffende de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart (PbEU L 131), verordening (EU) nr. 530/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2012 betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen (Pb EU L172), artikel 3, eerste lid en 11, tweede lid, van de Wet buitenlandse schepen, artikel 58 van de Schepenwet, artikel 8, tweede lid, van het Besluit voorkoming verontreiniging door schepen en artikel 1.15 van het Vissersvaartuigenbesluit 2002;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vissersvaartuigen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4c.3, eerste lid, wordt ‘operationeel te houden’ vervangen door: operationeel te houden in overeenstemming met voorschrift V/19.2.2.4.7 van het op 1 november 1974 te Londen tot stand gekomen Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (Trb. 1976, 157) en de bij dat verdrag behorende bindende protocollen, aanhangsels en bijlagen.

B

Artikel 4c.4 komt te luiden:

Artikel 4c.4

Overtreding van artikel 4c.2 door buitenlandse vissersvaartuigen en overtreding van artikel 4c.3 zijn strafbare feiten.

ARTIKEL II

De Regeling voorkoming verontreiniging door schepen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel f, komt te luiden:

  • f. verordening (EU) 530/2012: verordening (EU) nr. 530/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2012 betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen (PbEU L 172);.

B

In artikel 3 en het opschrift van dit artikel wordt ‘verordening (EG) 417/2002’ vervangen door: verordening (EU) 530/2012.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling wijzigt de Regeling vissersvaartuigen. Deze wijziging betreft de uitvoering van artikel 6bis van richtlijn nr. 2009/17/EG van 23 april 2009 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie tot wijziging van richtlijn nr. 2002/59/EG betreffende de invoering van een communautair monitoring- en informatiesysteem voor de zeescheepvaart (PbEU L 131) (hierna: richtlijn 2009/17/EG). Artikel 6bis voornoemd behelst de verplichting voor vissersvaartuigen met een lengte van meer dan 15 meter om een Automatisch Identificatie Systeem (hierna: AIS) aan boord te hebben en dit systeem operationeel te houden. Met het besluit van 19 april 2011 tot wijziging van de Regeling vissersvaartuigen (Stcrt. 2011, nr. 7314) is reeds uitvoering gegeven aan dit artikel. De onderhavige wijziging van de Regeling vissersvaartuigen voorziet in een verduidelijking van de reeds bestaande verplichting een AIS operationeel te houden en in een uitbreiding van de strafbaarstelling met de strafbaarstelling van de overtreding van de verplichting om uitgerust te zijn met een AIS door buitenlandse vissersvaartuigen.

Voorts wijzigt deze regeling de Regeling voorkoming verontreiniging door schepen (Rvvs). Deze wijziging vloeit voort uit de herschikking van verordening (EG) nr. 417/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 18 februari 2002 betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen (PBEU L 64) in een nieuwe verordening (EU) nr. 530/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juni 2012 betreffende het versneld invoeren van de vereisten inzake een dubbelwandige uitvoering of een gelijkwaardig ontwerp voor enkelwandige olietankschepen (PBEU L 172). In verband met deze herschikking is de in de Rvvs opgenomen dynamische verwijzing naar verordening 417/2002 gewijzigd in een dynamische verwijzing naar verordening 530/2012.

In de praktijk wordt reeds toezicht gehouden op de naleving van de verplichting AIS aan boord te hebben. De onderhavige regeling brengt dan ook geen extra uitvoerings- en handhavingslasten met zich.

Evenmin brengt de regeling lasten voor burgers en bedrijven met zich.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Zoals hiervoor aangegeven is in de Regeling vissersvaartuigen reeds de verplichting neergelegd om het AIS operationeel te houden. Met de onderhavige wijziging wordt verduidelijkt wat hieronder moet worden verstaan. Hiertoe wordt verwezen naar voorschrift V/19.2.2.4.7 van het op 1 november 1974 te Londen totstandgekomen Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (het SOLAS-verdrag), dat regelt op welke wijze koopvaardijschepen AIS operationeel moeten houden.

Artikel I, onderdeel B

In artikel 4c.2 van de Regeling vissersvaartuigen is de verplichting neergelegd om uitgerust te zijn met AIS. Met de onderhavige regeling wordt de overtreding van deze verplichting door buitenlandse vissersvaartuigen aangemerkt als een strafbaar feit. Hiermee is op grond van de Wet buitenlandse schepen overtreding van deze verplichting strafbaar gesteld.

Voor zover het communautaire vissersvaartuigen betreft, is de verplichting om uitgerust te zijn met een AIS, onder verwijzing naar richtlijn 2002/59/EG, tevens opgenomen in artikel 10, eerste lid, van verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van de Europese Unie van 20 november 2009 tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen. In de Uitvoeringsregeling zeevisserij is het verboden om te handelen in strijd met artikel 10, eerste lid, voornoemd. Overtreding van dit verbod is strafbaar gesteld op grond van de Visserijwet 1963.

Overtreding van de in artikel 4c.3 van de Regeling vissersvaartuigen neergelegde verplichting het AIS operationeel te houden is in de Regeling vissersvaartuigen reeds aangemerkt als strafbaar feit en daarmee strafbaar gesteld op grond van de Schepenwet (voor zover het Nederlandse vissersvaartuigen betreft) en de Wet buitenlandse schepen (voor zover het buitenlandse vissersvaartuigen betreft).

Artikel II

Dit artikel is reeds toegelicht in het algemeen deel van deze toelichting.

Artikel III

Met het tijdstip van inwerkingtreding van de onderhavige regeling wordt afgeweken van het systeem van vaste verandermomenten. Dit is mogelijk omdat de regeling voortvloeit uit richtlijn 2009/17/EG en verordening (EU) 530/2012.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven