Besluit ondermandatering Raad voor Rechtsbijstand in het kader van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties tolken en vertalers aan functionarissen van de Raad voor Rechtsbijstand

De Raad voor Rechtsbijstand (verder genoemd: de Raad),

Gelet op:

  • hoofdstuk 10, Titel 10.1, Afdeling 10.1.1.van de Algemene Wet bestuursrecht en

  • artikel 2 van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beëdigde tolken en vertalers (Stc. 2008, 2211)

Besluit:

Artikel 1

De Raad verleent medewerkers in de functie van stafmedewerker Wsnp en Wbtv, medewerker Wsnp en Wbtv en administratief medewerkers Wsnp en Wbtv ondermandaat ten aanzien van handelingen en bevoegdheden met betrekking tot de erkenning van EG-beroepskwalificaties en tijdelijke en incidentele werkzaamheden van migrerende of grensoverschrijdende beoefenaren van de Nederlandse gereglementeerde beroepen tolk en vertaler, zoals vermeld in artikel 2 van de regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beëdigde tolken en vertalers.

Artikel 2

  • 1. Het hoofd Bureau beëdigde tolken en vertalers beslist op bezwaarschriften. Indien het besluit in primo is genomen door het hoofd Bureau beëdigde tolken en vertalers wordt het besluit op het bezwaarschrift genomen door de landelijke directie van de Raad voor Rechtsbijstand.

  • 2. In de bevoegdheid tot vertegenwoordiging van de Raad in beroep, wordt via een afzonderlijke machtiging voorzien.

Artikel 3

Dit besluit is vastgesteld door de Raad. Eventuele wijzigingen behoeven de instemming van de Raad.

Artikel 4

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en via de internetsite van de Raad voor Rechtsbijstand, Bureau Wbtv (www.bureaubtv.nl), en treedt in werking op de tweede dag na publicatie in de Staatscourant.

Artikel 5

Deze regeling kan worden aangehaald als het Besluit ondermandatering Raad voor Rechtsbijstand in het kader van de Regeling erkenning EG-beroepskwalificaties beëdigde tolken en vertalers.

Utrecht, 25 april 2012

P.J.M. van de Biggelaar, Directeur Stelsel.

J. Wijkstra, Directeur Bedrijfsvoering.

TOELICHTING

Op 20 december 2007 is de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties in werking getreden. In deze wet is in artikel 33 bepaald dat de minister bij ministeriële regeling op een aantal zaken nadere regels geeft, die in ieder geval betrekking hebben op de documenten die bij de erkenningsaanvraag moeten worden gevoegd alsmede op de beoordeling van de aanpassingsstage en de proeve van bekwaamheid. Deze nadere regels zijn opgenomen in de regeling van de staatssecretaris van Justitie van 9 december 2008, in werking getreden op 1 januari 2009, houdende nadere regels ten aanzien van erkenning van EG-beroepskwalificaties en tijdelijk en incidentele dienstverrichting van tolken en vertalers.

In artikel 2 van de Regeling wordt aan de Raad voor Rechtsbijstand mandaat en machtiging verleend voor een aantal bevoegdheden en handelingen met betrekking tot (onder andere) erkenning van EG-beroepskwalificaties voor tolken en vertalers. In lid 2 is opgenomen dat voor dit mandaat ondermandaat verleend mag worden, hetgeen in deze ondermandaatregeling is vastgelegd.

In zaken betreffende bezwaar dient een beslissing op bezwaar altijd genomen te worden door een functionaris binnen de Raad voor Rechtsbijstand die niet rechtsreeks betrokken is geweest bij de totstandkoming van het primaire besluit. Het hoofd Bureau beëdigde tolken en vertalers beslist op bezwaarschriften. In het geval dat het besluit is genomen door het hoofd Bureau beëdigde tolken en vertalers is daarom de landelijke directie bevoegd om beslissingen op bezwaar te nemen. Dit is in overeenstemming met het bepaalde in artikel 10:3 Awb.

Naar boven