Besluit van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 12 juni 2012, nr. DDE-278/2012, tot wijziging van beleidsregels en vaststelling van een subsidieplafond voor subsidieverlening in het kader van het Private Sector Investeringsprogramma (PSI 2012)

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

Gelet op artikel 6 van het Subsidiebesluit Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Gelet op artikel 7.2 van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006;

Besluit:

ARTIKEL I

Het besluit van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 13 december 2011, nr. DJZ/BR/1506-11, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor het Private Sector Investeringsprogramma1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, derde lid, komt als volgt te luiden:

  • 3. In het tweede beoordelingstijdvak kunnen voor PSI Regulier en PSI Plus gezamenlijk verplichtingen worden aangegaan tot een maximum van € 50.000.000. Voor PSI in de Arabische regio (Algerije, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Marokko, de Palestijnse gebieden en Tunesië) kunnen verplichtingen worden aangegaan tot een maximum van € 6.000.000. Voor alle overige PSI-landen kunnen verplichtingen worden aangegaan tot een maximum van € 44.000.000. Dit plafond geldt onder het voorbehoud dat de begrotingswetgever voldoende middelen ter beschikking stelt.

B

De bijlagen 1 en 2 worden telkens als volgt gewijzigd:

1. Paragraaf 6 Toetsingscriteria, criterium 2.b. komt te luiden:

De voorgestelde activiteit moet significant vernieuwend zijn voor het land waar het project wordt uitgevoerd. De vernieuwing dient ten minste het type product of dienst, de productiemethode of de dienstverleningswijze te betreffen. Met deze vernieuwende projecten wordt beoogd om onderontwikkelde economieën te helpen ontwikkelen. De aanvraag wordt afgewezen indien het project niet vernieuwend is en/of leidt tot marktverstoring in de betreffende sector in het project-land.

2. Paragraaf 8 Subsidieverlening en uitvoering, alinea 5, komt te luiden:

Voorschotten: Bij de subsidieverstrekking zal worden bepaald op welke wijze bevoorschotting plaatsvindt. Gedurende het project bedragende voorschotten in totaal niet meer dan 90% van de verstrekte subsidie. Na het behalen van resultaat 1 worden de voorschotten gefaseerd, eens per drie maanden, verstrekt.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het geplaatst wordt.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, namens deze: de Plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, C. Rebergen.

TOELICHTING

Ingevolge het besluit van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 13 december 2011, nr. DJZ/BR/1506-11, tot vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond voor het Private Sector Investeringsprogramma geldt voor de periode 1 januari tot en met 31 december 2012 een subsidieplafond van € 90.000.000

Het PSI valt uiteen in twee deelprogramma’s, PSI regulier en PSI Plus. Het besluit van 13 december 2011 stelde een subsidieplafond van maximaal € 45.000.000 vast voor het eerste beoordelingstijdvak, waarvan € 6.000.000 voor de Arabische regio en € 39.000.000 voor alle overige PSI-landen.

Het onderhavige besluit stelt de subsidieplafonds vast van het tweede beoordelingstijdvak. Het subsidieplafond voor PSI Regulier en PSI Plus gezamenlijk in het tweede beoordelingstijdvak is € 50.000.000, samengesteld uit de beschikbare € 45.000.000 voor de tweede beoordelingsperiode, vermeerderd met het niet verplichte bedrag uit de eerste beoordelingsperiode van € 5.000.000.

In het onderhavige besluit worden voorts de bijlagen op onderdelen aangepast.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, namens deze: de Plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, C. Rebergen.

Naar boven