Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 15 mei 2012, nr. WJZ/12055445, tot vaststelling van het aanvraagformulier voor een RDA-beschikking en tot wijziging van de Uitvoeringsregeling S&O-afdrachtvermindering 2006 (Regeling RDA)

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 2, vierde lid, van het Besluit RDA en artikel 22, derde lid, van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen;

Besluit:

Artikel 1

Een aanvraag voor een RDA-beschikking wordt ingediend bij de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie met gebruikmaking van een formulier, waarvan de inhoud is opgenomen in bijlage 1 van de Uitvoeringsregeling S&O-afdrachtvermindering 2006.

Artikel 2

De uitvoeringsregeling S&O-afdrachtvermindering 2006 wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid wordt ‘bij SenterNovem, agentschap van het ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘bij de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie’ en ‘bij deze regeling behorende bijlage’ door: bij deze regeling behorende bijlage 1.

2. In het derde lid wordt ‘(www.senternovem.nl/wbso)’ vervangen door: (http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/wbso)

3. In het vierde lid wordt ‘Minister van Economische Zaken’ telkens vervangen door: Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

B

Bijlage 1 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen in bij deze regeling behorende bijlage.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling RDA.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 15 mei 2012

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

BIJLAGE

Bijlage 1, behorende bij artikel 1, eerste lid;

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Vanaf 1 mei 2012 wordt een aanvraag voor een RDA-beschikking in behandeling genomen. Deze regeling stelt het formulier vast waarmee de aanvraag moet worden gedaan. De aanvraag voor een S&O-verklaring en een RDA-beschikking kan gecombineerd plaatsvinden door middel van hetzelfde formulier.

In de praktijk worden S&O-verklaringen uitsluitend elektronisch ingediend. Dit komt niet in de laatste plaats doordat het doen van de mededeling, bedoeld in respectievelijk artikel 22, vijfde lid, en artikel 24, tweede lid, van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen elektronisch plaats moet vinden. De verwachting is ook dat de RDA-beschikking in de praktijk vrijwel uitsluitend elektronisch zal worden aangevraagd. Niet, omdat dit wettelijk is voorgeschreven, maar wel gegeven de nauwe samenhang met de S&O-verklaring en het gebruiksgemak van het digitale loket dat voor dit doel beschikbaar is.

Deze regeling maakt tevens van de mogelijkheid gebruik om de Uitvoeringsregeling S&O-afdrachtvermindering 2006 te actualiseren.

2. Regeldruk

Op basis van de nulmeting voor de administratieve lasten van de WBSO in 2007 kent een gemiddeld WBSO-traject circa € 1750 aan administratieve lasten voor een onderneming. Uitgaande van het structurele budget van € 723 mln. en 20.000 aanvragers per jaar, komen de administratieve lasten van de WBSO voor bedrijven te liggen op € 35 mln, oftwel 4,84% van het WBSO-budget. Deze lasten blijven ongewijzigd. Een eerste inschatting voor de additionele administratieve lasten van een RDA-traject bedraagt tussen de € 250 en € 500. Uitgaande van een even groot aantal aanvragers als voor de WBSO en uitgaande van de structurele situatie (een budget van € 500 mln. vanaf 2014) zijn de administratieve lasten uiteindelijk geraamd op tussen de € 5 en € 10 mln, oftwel tussen de 1% en 2% van het RDA-budget.

De totale administratieve lasten voor bedrijven voor de WBSO en RDA gezamenlijk ligt daarmee tussen de € 40 en € 45 mln, oftewel tussen de 3,27% en 3,68% van het gezamenlijke WBSO en RDA-budget.

3. Vaste verandermomenten

Deze regeling wijkt af van het kabinetsbeleid inzake de vaste verandermomenten. De doelgroepen (AgentschapNL en de aanvragers) zijn gebaat bij zo spoedig mogelijke vaststelling van dit formulier. Afwijking van het kabinetsbeleid inzake de vaste verandermomenten is in dit geval dan ook geoorloofd.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, M.J.M. Verhagen.

Naar boven