Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 4 april 2011, nr. 193765 , houdende wijziging van het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV (instelling Adviescommissie versnelling en verbetering besluitvorming infrastructuur)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Besluit:

ARTIKEL I

Het instellingsbesluit kennisgroepen LNV wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 18, eerste lid, wordt de zinsnede ‘tot en met 31 december 2011’ vervangen door: tot en met 30 juni 2012.

B

De paragrafen 5e en 5f komen te vervallen.

C

Na paragraaf 5i wordt de volgende paragraaf ingevoegd:

§ 5j. Adviescommissie versnelling en verbetering besluitvorming infrastructuur

Artikel 27kk

Er is een Adviescommissie versnelling en verbetering besluitvorming infrastructuur, hierna te noemen de Commissie.

Artikel 27ll

De Commissie heeft tot taak de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te adviseren over de vraag op welke wijze de besluitvorming over projecten voor infrastructuur, gebiedsontwikkeling en de agrarische sector ingeval er sprake is van samenloop met natuurbeschermingstrajecten, waaronder Natura 2000, kan worden verbeterd en versneld.

Artikel 27mm

De Commissie bestaat uit de volgende leden:

  • a. de heer mr. Th.G.M. Vermeegen, tevens voorzitter;

  • b. de heer prof. mr. N.S.J. Koeman;

  • c. de heer ir. J.J. de Graeff;

  • d. de heer ir. N.G. Ketting;

  • e. de heer prof.dr. C.W. Backes;

  • f. de heer prof. mr. dr. E.F. ten Heuvelhof;

  • g. de heer prof. dr. H. Siepel;

  • h. de heer prof. mr. W.C.T.F. de Zeeuw;

  • i. de heer ing. A. Vermeer;

  • j. de heer P. Rüpp.

Artikel 27nn
  • 1. De voorzitter van de Commissie ontvangt maandelijks een vergoeding overeenkomstig het maximum salarisnummer behorend bij schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984, uitgaande van een deeltijdfactor van 0,09. Reis- en verblijfkosten worden vergoed.

  • 2. De overige leden van de Commissie ontvangen maandelijks een vergoeding overeenkomstig het maximum salarisnummer behorend bij schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984, uitgaande van een deeltijdfactor van 0,07. Reis- en verblijfkosten worden vergoed.

Artikel 27oo

De Commissie heeft een secretaris. De secretaris is geen lid van de Commissie en is voor zijn werkzaamheden uitsluitend verantwoording schuldig aan de Commissie.

Artikel 27pp
  • 1. De Commissie beraadslaagt in vergadering over haar bevindingen. Over de bevindingen wordt besloten in aanwezigheid van ten minste twee derde van de leden.

  • 2. De Commissie kan haar werkwijze nader bepalen.

  • 3. De voorzitter van de Commissie heeft maandelijks contact over de voortgang met de directeur van de Programmadirectie Natura 2000 van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

  • 4. De Commissie brengt op verzoek van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dan wel uit eigen beweging tussentijds verslag uit van haar bevindingen.

Artikel 27qq

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie kan in overleg treden met de Commissie. De Commissie kan zich voor het inwinnen van inlichtingen wenden tot daartoe door de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aangewezen ambtenaren. Voorts kan de Commissie inlichtingen inwinnen bij bestuursorganen, deskundigen en andere personen of instanties.

Artikel 27rr

De archiefbescheiden van de Commissie worden na opheffing van de Commissie, of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgedragen aan het archief van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

D

In artikel 29 wordt een negende lid toegevoegd, luidende:

  • 9. Paragraaf 5j vervalt met ingang van 1 november 2011.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 4 april 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Bij ruimtelijke opgaven ontstaat dikwijls een botsing tussen de ogenschijnlijk tegengestelde belangen van de bevordering van infrastructuur, gebiedsontwikkeling en de agrarische sector en de bescherming van natuur. Vaak worden de in het geding zijnde belangen niet door middel van constructief overleg met elkaar in harmonie gebracht, maar wordt via juridische procedures een oplossing geforceerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelt bij dit besluit de ‘Adviescommissie versnelling en verbetering besluitvorming infrastructuur’ in, die zal onderzoeken hoe tijdens het besluitvormingsproces de frictie tussen natuurbescherming enerzijds (waaronder Natura 2000) en de ontwikkeling van infrastructuur, de agrarische sector en gebiedsontwikkeling anderszijds kan worden verkleind.

Uitgangspunt voor het onderzoek van de adviescommissie is de werkwijze die de commissie Elverding voor infrastructuur en gebiedsontwikkelingsprojecten heeft aanbevolen (Kamerstukken II 2007/08, 29 385, nr. 19). De Elverding-aanpak biedt tijdig de mogelijkheid voor betrokkenen om hun zienswijze kenbaar te maken en zodoende het besluitvormingsproces te beïnvloeden. Er worden strakke termijnen gehanteerd en de verkenning wordt met een helder besluit afgesloten.

Bij grote en succesvolle trajecten waar natuur een belangrijke rol speelde, zoals de Maasvlakte II en het Waddenzeeconvenant, is op een met de Elverding-aanpak vergelijkbare wijze geacteerd en zijn alle partijen vanaf het begin betrokken bij de planontwikkeling. Ook de beheerplanprocessen van de Natura 2000-gebieden kenmerken zich door de gebiedsgerichte aanpak waarbij breed draagvlak wordt gezocht. De commissie wordt gevraagd in haar advies aan te geven op welke wijze de Elverding-aanpak dergelijke trajecten nog succesvoller kan maken.

De commissie dient bij het advies uit te gaan van bestaande Europese wetgeving (Vogel- en Habitatrichtlijn), en zich vooral te buigen over de vraag of er verbeteringen mogelijk zijn in de wijze waarop de bestuurspraktijk met dit internationale recht omgaat.

De commissie zal haar werkzaamheden uiterlijk 1 november 2011 hebben beëindigd. Het streven is het advies begin september 2011 op te leveren.

Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt de paragrafen 5e en 5f te laten vervallen. De Welzijnscommissie Q-koorts en de Commissie Pachtnormen II hebben hun werk reeds voltooid. Ten slotte wordt de zittingsperiode van de Stuurgroep Taskforce multifunctionele landbouw met een half jaar verlengd. De Stuurgroep Taskforce multifunctionele landbouw ondersteunt de Taskforce multifunctionele landbouw. De zittingsperiode van de Taskforce werd eerder met een half jaar verlengd en om de noodzakelijke ondersteuning mogelijk te maken wordt de zittingsperiode van de Stuurgroep Taskforce met eenzelfde periode verlengd. Deze verlenging is budgetneutraal.

Er wordt afgeweken van het beleid ten aanzien van de vaste verandermomenten (VVM).1 Het betreft hier evenwel geen algemeen verbindende voorschriften. Het besluit heeft geen bedrijfseconomische gevolgen en veroorzaakt geen administratieve lasten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.


X Noot
1

Kamerstukken II 2007/08, 29 515, nr. 243 en Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309.

Naar boven