Regeling houdende wijziging van de Regeling taken Dienst Wegverkeer in verband met het bewaren van inbeslaggenomen rijbewijzen en kentekenbewijzen door de Dienst Wegverkeer

18 maart 2011

Nr. VenW/BSK-2010/208617

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 4b, tweede lid, onderdeel b, van de Wegenverkeerswet 1994;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling taken Dienst Wegverkeer wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van de punt aan het einde van onderdeel r van artikel 2 door een puntkomma wordt een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

  • s. het bewaren van strafrechtelijk in beslag genomen rijbewijzen en kentekenbewijzen.

B

In artikel 3, eerste lid, wordt ‘artikel 2, onder a tot en met d, j, p en q’ vervangen door: artikel 2, onder a tot en met d, j, en p tot en met r.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Op grond van artikel 118 van de Wetboek van Strafvordering kunnen voorwerpen in beslag worden genomen. Hieronder vallen ook documenten zoals rijbewijzen en kentekenbewijzen. In het Besluit inbeslaggenomen voorwerpen is geregeld dat deze documenten worden bewaard door het Domein Roerende Zaken van het Openbaar Ministerie (hierna: OM). In het kader van herijking van de afhandeling van strafrechtelijk beslag, heeft het OM verzocht of de Dienst Wegverkeer (hierna: RDW) de bewaartaak voor wat betreft de rijbewijzen en kentekenbewijzen op zich zou willen nemen. De RDW heeft aangegeven in staat te zijn deze taak uit te voeren, zonder dat hiervoor aanvullende maatregelen hoeven te worden getroffen wat betreft personele bezetting of financiële tegemoetkoming. De RDW kan tevens met behulp van de bewaarde documenten een beter beeld krijgen van de wijze waarop er met dergelijke documenten wordt gefraudeerd, wat waardevol is in het kader van fraudebestrijding.

Het Besluit inbeslaggenomen voorwerpen zal worden aangepast, zodat de RDW daarin wordt aangewezen als zogenoemde bijzondere bewaarder voor wat betreft de rijbewijzen en kentekenbewijzen. Vooruitlopend daarop wordt door middel van de onderhavige wijziging van de Regeling taken Dienst Wegverkeer de bewaartaak reeds aan de RDW toegewezen.

Op 16 juni 2010 is een wijziging van artikel 2 van de Regeling Taken Dienst Wegverkeer in werking getreden, waarmee aan de RDW een nieuwe taak werd toebedeeld.1 Deze taak omvat het ontwikkelen, in stand houden en beheren van een systeem voor de centrale registratie van parkeer- en verblijfsrechten ten behoeve van gemeenten. Abusievelijk is destijds verzuimd deze taak ook te noemen in artikel 3, eerste lid, van de Regeling Taken Dienst Wegverkeer, op grond waarvan de RDW voor deze dienst een prijs in rekening kan brengen. Deze omissie is thans hersteld in artikel 1, onderdeel B.

Administratieve lasten en bedrijfseffecten

Er is geen sprake van administratieve lasten of bedrijfseffecten.

Vaste-verandermomenten

Aangezien de wijziging van de Regeling Taken Dienst Wegverkeer voor wat betreft artikel I, onderdeel A, reeds in voorbereiding was voor 1 januari 2010 en er voor wat betreft artikel I, onderdeel B, sprake is van reparatie van een omissie, is afgeweken van de vaste verandermomenten. Besloten is deze regeling zo spoedig mogelijk in werking te laten treden.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven