Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 maart 2011, nr. CO/FJC/281130, houdende wijziging van het Organisatie- en Mandaatbesluit OCW 2008 met betrekking tot vermoedens van misstanden, het opheffen van het ministerie van VROM, de overgang van de directie Kinderopvang naar het ministerie van SZW en enkele aanpassingen in verband met het samengaan van ICN en RCE tot RCE

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 12, eerste lid, onderdeel k, wordt ‘het bepalen van een standpunt inzake’ vervangen door: de afwikkeling van.

B

In artikel 14a, eerste en tweede lid, wordt ‘Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer’ steeds vervangen door: Minister van Infrastructuur en Milieu.

C

In artikel 16, tweede lid, wordt ‘minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer’ vervangen door: minister van Infrastructuur en Milieu.

D

Onderdeel b van paragraaf 3.3 van de bijlage komt te luiden:

  • b. Beleidsdirecties gericht op een thema:

    • 1e. Jeugd en Onderwijszorg

    • 2e. Leraren

    • 3e. Voortijdig Schoolverlaten (VSV)

E

Onderdeel b van paragraaf 3.5 van de bijlage komt te luiden:

  • b. Beleidsdirectie ingericht als buitendienst:

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

F

Paragraaf 7.4 van de bijlage komt te luiden:

7.4 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

De RCE voert, namens de minister, de Monumentenwet 1988 uit en fungeert als kenniscentrum voor de instandhouding van het archeologische, gebouwde en cultuurlandschappelijke erfgoed van Nederland. De dienst is (mede) verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en het uitvoeren van het beleid met betrekking tot het cultureel erfgoed en fungeert als kennisinstituut voor de bescherming van waardevolle sporen van menselijke bewoning.

De dienst draagt in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zorg voor de kunstcollectie van het Rijk voor zover niet ondergebracht bij rijksmusea en streeft ernaar deze optimaal toegankelijk te maken.

De dienst is (mede)verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het beleid voor roerend cultureel erfgoed en fungeert op dat terrein als kenniscentrum.

De dienst ontwikkelt en verspreidt kennis die het beheer en behoud van de erfgoedcollectie ondersteunt en verbetert en die de betekenis daarvan duidt en kenbaar maakt.

G

Paragraaf 7.5 van de bijlage vervalt.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, onderdelen B, C en D, werkt terug tot en met 14 oktober 2010.

  • 3. Artikel I, onderdelen E, F en G, werkt terug tot en met 1 januari 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

TOELICHTING

  • 1. Eind 2009 is het Besluit melden van een vermoeden van een misstand bij Rijk en Politie (Stb. 2009, 572) in werking getreden. Met betrekking tot de melding van een vermoeden van een misstand is er op grond van het besluit een aantal taken bij de minister belegd.

    Zo is het de minister die een onderzoek instelt of de beslissing meedeelt dat er geen onderzoek wordt ingesteld en naar aanleiding van een eventueel ingesteld onderzoek het oordeel over de resultaten geeft. De huidige bepaling waarin de SG gemandateerd wordt met betrekking tot meldingen van vermoedens van misstanden sluit niet aan op de recentere regelgeving en dekt daardoor niet voldoende de lading. Dit wordt met dit wijzigingsbesluit aangepast.

  • 2. In artikel 14a zijn de directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (eerste lid) en de directeur-generaal DUO (tweede lid) gemandateerd voor het nemen van diverse categorieën besluiten op het terrein van beschermde stads- en dorpsgezichten, dit mede namens de minister van VROM. Bij het aantreden van het kabinet Rutte op 14 oktober 2010 is het ministerie van VROM opgeheven (Besluit van 14 oktober 2010 houdende opheffing van de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Verkeer en Waterstaat en instelling van een ministerie van Infrastructuur en Milieu (Stcrt. 16525)). Artikel 14a is aangepast aan dit besluit, zodat daar nu de Minister van Infrastructuur en Milieu wordt genoemd. Artikel 16, tweede lid, wordt overeenkomstig aangepast.

  • 3. Bij het aantreden van het kabinet Rutte op 14 oktober 2010 is het beleidsveld Kinderopvang overgegaan van het ministerie van OCW naar het ministerie van SZW. De bijlage is hierop aangepast.

  • 4. Met ingang van 1 januari 2011 is het Instituut Collectie Nederland (ICN) samengevoegd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De bijlage is hierop aangepast.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven