Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 22 december 2011, nr. 250680, houdende wijziging van de Regeling vergoeding kosten invoer stro uit Turkije in verband met invoer van stro uit Servië

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 2 en 4 van de Kaderwet LNV-subsidies;

Gelet op steunmelding N515/2009;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, eerste lid, van de Regeling vergoeding kosten invoer stro uit Turkije komt als volgt te luiden:

  • 1. De Minister kan op aanvraag aan een ondernemer die, in verband met de recente invoer van stro uit Turkije of Servië, van de Minister de verplichting opgelegd heeft gekregen om de producten die genoemd zijn in de beschikking te vernietigen, een vergoeding ter waarde van die producten verstrekken.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling wordt een basis gecreëerd om een vergoeding te verstrekken aan ondernemers die een verplichting opgelegd hebben gekregen om stro, afkomstig is uit Servië, te vernietigen.

Met de Regeling vergoeding kosten invoer stro uit Turkije, van 9 december 2011, is een basis gecreëerd om een vergoeding te verstrekken aan ondernemers die stro hebben betrokken dat afkomstig is uit Turkije. Gebleken is dat behalve stro uit Turkije, ook een kleine hoeveelheid stro uit Servië is geïmporteerd waarvoor hetzelfde geldt als voor het Turkse stro. Ook stro uit Servië mag niet in de EU worden ingevoerd op grond van artikel 9 van Verordening (EG) nr. 136/20041 in samenhang met artikel 19 van richtlijn 97/78/EG2 vanwege het feit dat het Servische stro een risico kan vormen voor de diergezondheid van dieren in de Europese Unie. Het gaat volgens een inschatting van de nVWA om een partij Servisch stro van circa 12.000 kilo, dat bij één bedrijf of enkele bedrijven is afgeleverd.

Voor een toelichting op de voorwaarden om voor een vergoeding in aanmerking te komen wordt verwezen naar de toelichting bij de Regeling vergoeding kosten invoer stro uit Turkije (Stcrt. 2011, nr. 22851), die door onderhavige wijziging ook op deze situatie onverminderd van toepassing is. Dit betekent ook dat aanvragen uiterlijk op 31 januari 2012 moeten zijn ingediend.

Administratieve lasten

De wijziging van de Regeling vergoeding kosten invoer stro uit Turkije bewerkstelligt dat éénmalig aan één of enkele ondernemers een tegemoetkoming zal worden verstrekt. De administratieve lasten die hier uit voortvloeien zullen zeer beperkt zijn, ook gelet op het zeer geringe aantal betrokkenen. In verband met de vereiste spoed en het geringe belang is afgezien van een gedetailleerde berekening.

Vaste verandermomenten (VVM)

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiermee wordt ten afgeweken van de uitgangspunten voor vaste verandermomenten voor regelgeving.

De reden voor deze afwijking is dat de onderhavige regeling een spoedvoorziening wordt getroffen; het is voor de ondernemers die de gevolgen van de invoer van stro uit Servië ondervinden, van belang snel te handelen. Het is dan ook, gezien de aard van de voorziening, niet dienstig de inwerkingtreding uit te stellen tot 1 januari 2012.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.


X Noot
1

Verordening (EG) Nr. 136/2004 van de Commissie van 22 januari 2004 tot vaststelling van procedures voor veterinaire controles in de grensinspectieposten van de Gemeenschap bij het binnenbrengen van producten uit derde landen, PBEG L 21 van 28 januari 2004, p. 11.

X Noot
2

2 Richtlijn 97/78/EG van de Raad van 18 december 1997 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor producten die uit derde landen in de Gemeenschap worden binnengebracht, PbEG L 24 van 30 januari 1998, p. 9.

Naar boven