Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 14 december 2011, nr. WJZ/352914 (4896), tot wijziging van de Regeling Les- en cursusgeldwet

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 8 van het Uitvoeringsbesluit Les- en cursusgeldwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 8 van de Regeling Les- en cursusgeldwet vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 augustus 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

TOELICHTING

Bij besluit van 9 mei 2010 is het Uitvoeringsbesluit Les- en cursusgeldwet 2000 (ULCW) met ingang van 1 augustus 2011 gewijzigd (Stb. 2011, 251) (hierna Besluit). Middels het Besluit zijn zowel de onderwijskaart als het bewijs van uitschrijving afgeschaft met ingang van het schooljaar 2011–2012. Hierdoor is een fysieke stukkenstroom beëindigd tussen de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), leerlingen die zich inschrijven voor voltijds middelbaar beroeponderwijs (MBO-BOL) of voltijds voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO) en de onderwijsinstellingen. De informatievoorziening rond in- en uitschrijving is geautomatiseerd via BRON. De artikelen 2 en 3 van de Regeling Les- en cursusgeldwet (RLCW) zijn van rechtswege komen te vervallen omdat de grondslag voor deze bepalingen in artikel 2 en 3 van het ULCW via het Besluit is vervallen. Door de afschaffing van de stukkenstroom hebben de nadere procedurevoorschriften betreffende het verzenden van onderwijskaarten en bewijzen van uitschrijving door de instellingen aan DUO, zoals opgenomen in artikel 8 van de RLCW geen betekenis meer. Artikel 8 vervalt daarom bij de onderhavige wijzigingsregeling.

Voor de inwerkingtreding van de wijzigingsregeling is aangesloten bij de datum van inwerking van het Besluit. De wijziging werkt daarom terug tot en met 1 augustus 2011.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven