Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 23 decdember 2011, nr. 250370, tot wijziging van de Regeling doden van dieren in verband met het elektrisch waterbad voor pluimvee

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op richtlijn nr. 1993/119/EG van de Raad van de Europese Unie van 22 december 1993 inzake de bescherming van dieren bij het slachten of doden (PbEG L 340) en de artikelen 1, tweede lid, en 10, eerste lid, van het Besluit doden van dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, tweede lid, van de Regeling doden van dieren wordt als volgt gewijzigd:

1. De zinsnede ‘Tot 1 januari 2012’ wordt vervangen door: Tot 1 september 2012.

2. De zinsnede ‘Vanaf 1 januari 2012’ wordt vervangen door: Vanaf 1 september 2012.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 23 december 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Regeling doden van dieren (hierna: de regeling) op een enkel onderdeel, namelijk de datum waarop het aangescherpte regime voor de bedwelmingsmethode van vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren wordt ingevoerd.

Vorig jaar is de regeling aangepast in verband met het aanscherpen van de elektrische parameters van het waterbad voor pluimvee (Stcrt. 2011, 5059). Voorzien was dat de norm voor de te gebruiken spanning voor de bedwelming van vleeskuikens en vleeskuikenouderdieren per 1 januari 2012 verder zou worden verhoogd van 100 mA naar 150 mA, vooruitlopend op de inwerkingtreding van Europese verordening nr. 1099/2009 per 1 januari 2013. Uitgangspunt hierbij was dat de ontwikkeling van een alternatieve, meer effectieve en diervriendelijke bedwelmingsmethode, de zogenaamde ‘head-only’ elektronische bedwelmingsmethode, tijdig voor 1 januari 2012 ingevoerd zou kunnen worden.

De invoering van de head-only-methode heeft vertraging ondergaan. Bij het testen van deze methode in de praktijk zijn problemen aan het licht gekomen. De methode is naar aanleiding daarvan aangepast. Het zal echter nog enige tijd vergen voordat het systeem voor de toepassing van deze methode geproduceerd is en door de bedrijven in gebruik genomen. In verband hiermee is het niet wenselijk dat overeenkomstig de bestaande regeling de aangescherpte norm van 150 mA per 1 januari 2012 wordt ingevoerd. Het doorzetten van de geplande aanscherping zonder alternatief en zonder voldoende tijd voor de sector om te kunnen omschakelen, heeft naar verwachting een negatief effect op het dierenwelzijn. Bij toepassing van de aangescherpte norm ontstaat namelijk aanzienlijke productschade (puntbloedingen) en dat heeft als mogelijke consequentie dat de slacht van vleeskuikens zich verplaatst naar het buitenland. Dit kan, naast de economische schade, nadelige gevolgen voor het welzijn van de vleeskuikens hebben door bijvoorbeeld toename van de transporttijd en omdat elders de waterbad-bedwelmingsmethode nog lang gangbaar zal zijn.

Rekening houdend met de voor de productie en invoering van de alternatieve systemen benodigde tijd is invoering per 1 september 2012 haalbaar. Bijgevolg wordt met deze wijzigingsregeling de invoeringsdatum van het aangescherpte regime gesteld op 1 september 2012.

Deze wijzigingsregeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van het bedrijfsleven of van burgers. De wijzigingsregeling leidt niet tot nieuwe (administratieve) verplichtingen maar strekt er slechts toe de datum van invoering van het aangescherpte regime te wijzigen.

In dit geval is er reden af te wijken van het beleid inzake vaste verandermomenten. Dat beleid zou in dit geval impliceren dat deze wijzigingsregeling eerst op 1 april 2012 a.s. in werking kan treden, voorafgegaan door een publicatie van de wijzigingsregeling op uiterlijk 1 februari 2012. Dat zou betekenen dat op grond van de bestaande regeling het aangescherpte regime op 1 januari 2012 wordt ingevoerd, met alle verplichtingen van dien, waarna op grond van de wijzigingsregeling per 1 april 2012 tot 1 september 2012 weer het huidige regime zou gaan gelden. Dat verhoudt zich slecht met de doelstelling van de wijzigingsregeling, nl. het uitstellen van de invoeringsdatum van het aangescherpte regime. Bovendien is onder de huidige omstandigheden aanscherping van het regime per 1 januari 2012 onwenselijk, zoals hiervoor reeds is betoogd. Gelet hierop is de uitzondering van het beleid inzake vaste verandermomenten betreffende grote private en publieke nadelen van toepassing en zal deze wijzigingsregeling per 1 januari 2012 in werking treden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven