Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 december 2011, nr. KO/2011/22896, tot vaststelling van het aanvraagformulier voor opname van een kinderopvangvoorziening in het register buitenlandse kinderopvang

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 4:4 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1

Het aanvraagformulier voor indiening aanvraag tot opneming van buitenlandse kinderopvang in het centraal register buitenlandse kinderopvang, vastgesteld bij besluit van 4 oktober 2007 en gepubliceerd in Staatscourant 2007, nr. 216 wordt ingetrokken en vervangen door de bij dit besluit gevoegde bijlage.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Dit besluit wordt met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant geplaatst.

Den Haag, 14 december 2011

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H.G.J. Kamp.

BIJLAGE

Aanvraagformulier voor opname van een kinderopvangvoorziening in het register buitenlandse kinderopvang

Toelichting bij Aanvraagformulier voor opname van een kinderopvangvoorziening in het register buitenlandse kinderopvang

TOELICHTING

Door middel van een aanvraagformulier kan een ouder die buiten Nederland, maar binnen de EU, de EER (Noorwegen, IJsland, Liechtenstein) of Zwitserland, gebruik maakt van kinderopvang, bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aanvraag indienen om opname van de kinderopvangvoorziening in het register buitenlandse kinderopvang. Opname vindt plaats indien het hierbij gepubliceerde aanvraagformulier volledig en juist is ingevuld, aannemelijk is gemaakt dat de kwaliteit van de opvang naar aard en strekking overeenkomt met de op grond van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gestelde regels en de opvang op grond van de wet in aanmerking kan komen voor kinderopvangtoeslag. Dit houdt in dat er geen kinderopvangvoorzieningen buiten de EU, EER of Zwitserland in het register buitenlandse kinderopvang worden opgenomen.

Met het onderhavige besluit wordt het bij besluit van 4 oktober 2007 (Staatscourant 2007, nr. 216) vastgestelde aanvraagformulier vervangen, omdat dit formulier nog dateerde uit de tijd dat het register buitenlandse kinderopvang onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap viel. Daarnaast bood het formulier de mogelijkheid om opname in het register buitenlandse kinderopvang aan te vragen vanaf 1 januari 2006. In de Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Staatscourant 16 december 2011, nr. 22774) is opgenomen dat een kinderopvangvoorziening, indien de Minister positief beschikt op de aanvraag, wordt opgenomen vanaf de datum dat de aanvraag door de Minister is ontvangen. Het aanvraagformulier is hierop aangepast. Tevens wordt met dit formulier duidelijk gemaakt dat kinderopvangvoorzieningen buiten de EU, EER of Zwitserland niet worden opgenomen in het register buitenlandse kinderopvang.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

namens deze:

M.P. Flier,

Directeur Kinderopvang.

Naar boven