Convenant inzake dienstverlening 2011 van de Sociale Verzekeringsbank te Curaçao aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Partijen,

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

namens deze:

H. Bouwen,

hoofd RCN-unit SZW

hierna te noemen: SZW

De Sociale Verzekeringsbank van Curaçao,

namens deze:

drs. Ph. Martis,

algemeen directeur,

hierna te noemen: SVB

Overwegende

  • dat Nederland per 10 oktober 2010 de sociale verzekeringen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba uitvoert in eigen beheer en onder rechtstreekse verantwoordelijkheid van SZW;

  • dat de SVB Curaçao in de periode van 10 oktober 2010 tot 1 januari 2011 ondersteuning aan SZW heeft geboden ten aanzien van de uitvoering van de sociale verzekeringen, zoals vastgelegd in het ‘Convenant dienstverlening SVB aan SZW op de BES’ (Stcrt. 2010, 15977);

  • dat de SVB Curaçao op verzoek van SZW vanaf 1 januari 2011 de uitkeringsverzorging van in het buitenland wonende gerechtigden op grond van de Wet Algemene ouderdomsverzekering BES blijft ondersteunen en dat het wenselijk is dit in een convenant vast te leggen;

  • dat hiertoe een wederzijdse bereidheid tot samenwerking bestaat;

Komen het volgende overeen:

Artikel 1 Definitiebepaling

In dit convenant wordt verstaan onder:

1. Caribisch Nederland:

Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

2. SVB:

de SVB Curaçao.

Artikel 2 Dienstverlening SVB

  • 1. De SVB draagt gedurende de periode van 1 januari 2011 tot 1 oktober 2011 namens de minister van SZW zorg voor de uitvoering van de betalingen van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES en de daarop rustende bepalingen, ten behoeve van personen, bedoeld in artikel 2, tweede lid, van het Rijksbesluit opvolging Sociale Verzekeringsbank Nederlandse Antillen, voor zover het betreft personen die op grond van het Convenant dienstverlening SVB aan SZW op de BES (Stcrt. 2010, 15977) reeds over de periode van 10 oktober 2010 tot 1 januari 2011 onder de reikwijdte vielen van de dienstverlening van de SVB.

  • 2. De SVB hanteert bij de uitvoering van de betalingen kwaliteitsnormen die ten minste gelijk zijn aan de kwaliteitsnormen zoals die golden voor de regelingen zoals die voorafgaand aan 10 oktober 2010 luidden en die inhoudelijk – ook qua procedures – gelijk waren aan de in het eerste lid genoemde regeling.

Artikel 3 Administratie en gegevensvoorziening

  • 1. De SVB voert voor de uitvoering van dit convenant een financiële administratie, waarin met specificatie naar regeling en tijdvak zijn opgenomen:

    • a. de inkomsten en uitgaven die betrekking hebben op de uitkeringen aan personen die jegens Nederland uitkeringsgerechtigd zijn,

    • b. een overzicht van openstaande vorderingen en verplichtingen met betrekking tot de uitvoering van de in artikel 2, eerste lid, genoemde regeling.

  • 2. De SVB voorziet het hoofd RCN-unit SZW van alle gegevens met betrekking tot de uitvoering van artikel 2 die deze ten behoeve van zijn rapportage aan de minister van SZW nodig heeft.

Artikel 4 Verrekening en financiële verantwoording

  • 1. Na beëindiging van dit convenant wordt het saldo van de inkomsten en uitgaven dat ten laste van een der partijen komt, tussen partijen verrekend. De financiële verantwoording gaat vergezeld van een controleverklaring van de accountant van de SVB omtrent de getrouwheid en rechtmatigheid. De accountant voegt bij de verklaring tevens een verslag van bevindingen over het beheer. De SVB zal bij de accountant bedingen dat aan SZW of de Rijksauditdienst desgevraagd inzicht wordt geboden in de controlewerkzaamheden.

  • 2. De SVB draagt er zorg voor dat SZW uiterlijk 1 januari 2012 over de financiële verantwoording en de daarbij verstrekte controleverklaring kan beschikken.

  • 3. In tegenstelling tot hetgeen in artikel 6 van het Convenant dienstverlening SVB aan SZW op de BES (Stcrt. 2010, 15977) staat vermeld zullen de werkzaamheden, die betrekking hebben op de verrekening en de financiële verantwoording in de periode van 1 oktober 2010 tot 1 januari 2011, in plaats van door het in dat artikel genoemde Stichting Overheids Accountants Bureau door de accountant van de SVB worden uitgevoerd.

Artikel 5 Looptijd convenant

Dit convenant is gesloten voor bepaalde duur. Het convenant treedt met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2011 en eindigt met ingang van 1 oktober 2011. Beëindiging van dit convenant laat de rechten en plichten voortvloeiend uit dit convenant onverlet.

Artikel 6 Strijdigheid

Indien enige (onderdeel van een) artikel uit dit convenant in strijd is met (inter)nationaal recht, blijft het desbetreffende (onderdeel van een) artikel buiten toepassing.

Artikel 7 Afdwingbaarheid

Dit convenant is in rechte afdwingbaar.

Artikel 8 Geschillenregeling en toepasselijk recht

  • 1. Alle geschillen in verband met dit convenant of met afspraken die daarmee samenhangen, worden beslecht door de bevoegde burgerlijke rechter. Een partij kan zich echter pas tot de rechter wenden, indien partijen na zes weken niet in onderling overleg tot een voor partijen acceptabele regeling zijn gekomen.

  • 2. Op dit convenant is het Nederlands recht van toepassing.

Artikel 9 Citeertitel en publicatie

  • 1. De tekst van het convenant, met bijbehorende toelichting, wordt gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant en de Curaçaosche Courant.

  • 2. Dit convenant wordt aangehaald als: Convenant dienstverlening SVB Curaçao aan SZW Caribisch Nederland 2011.

Aldus overeengekomen en in tweevoud ondertekend,

Den Haag, 31 oktober 2011

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

namens deze:

H. Bouwen,

hoofd RCN-unit SZW.

Willemstad, Curaçao, 31 oktober 2011

De Sociale Verzekeringsbank Curaçao,

namens deze:

Ph. Martis,

algemeen directeur.

TOELICHTING

Op grond van het Convenant dienstverlening SVB aan SZW op de BES bleef de SVB Nederlandse Antillen (ingaande 10 oktober 2010: SVB Curaçao) tot 1 januari 2011 belast met de uitvoering van de sociale verzekeringen in Caribisch Nederland, onder verantwoordelijkheid van de minister van SZW van Nederland. Vanaf 1 januari 2011 blijft SVB Curaçao op verzoek van SZW de uitkeringsverzorging van in het buitenland wonende gerechtigden Algemene ouderdomsverzekering uitvoeren. Het wordt wenselijk geacht deze dienstverlening, waarvan de looptijd eindigt op 1 oktober 2011, in een convenant vast te leggen.

Op grond van het ‘Mandaat- en machtigingsbesluit in verband met dienstverlening SVB aan SZW op de BES’ was de algemeen directeur van de SVB tot 1 januari 2011 bevoegd om namens de minister van SZW onder diens verantwoordelijkheid en met inachtneming van diens algemene en bijzondere aanwijzingen, besluiten te nemen, dan wel handelingen te verrichten die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn betreffende de toepassing van de sociale verzekeringswetten BES. Vanaf 1 januari 2011 is een dergelijk mandaat niet meer aan de orde, omdat de SVB Curaçao alleen de uitvoering van betalingen van in het buitenland wonende gerechtigden op grond van de Wet Algemene ouderdomsverzekering BES op zich neemt. Het betreft zogeheten ‘lopende gevallen’, dat wil zeggen betalingen worden gedaan op basis van vóór 1 januari 2011 genomen beschikkingen. Per 1 januari 2011 is de mandaat en machtiging overigens neergelegd bij het hoofd van de RCN-unit SZW, die dit doet namens de minister van SZW (Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit RUA 2011).

De SVB administreert alle inkomsten en uitgaven uit hoofde van de uitvoering van het onderhavige convenant, op basis waarvan het saldo ten laste van SZW kan worden gebracht. De door de SVB te voeren aparte administratie vormt – na goedkeurende accountantscontrole – de basis voor de financiële afrekening.

SVB Curaçao heeft uitgesproken dat SZW uiterlijk 1 januari 2012 over de financiële verantwoording (inclusief accountantsverklaring) met betrekking tot dit convenant kan beschikken.

De op te leveren financiële verantwoording is een verplichting die over de looptijd van dit convenant heen gaat. In die context moet de slotzin van artikel 5 worden gezien.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

namens deze:

H. Bouwen,

hoofd RCN-unit SZW.

De Sociale Verzekeringsbank Curaçao,

namens deze:

Ph. Martis,

algemeen directeur.

Naar boven