Wijziging Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders

15 november 2011

Nr. 103952/4

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit,

Gelet op de artikelen 5, 77i, eerste lid, onderdeel b, 95b, eerste lid, en 95m, achtste lid, van de Elektriciteitswet 1998, de artikelen 44, eerste lid, 52b, achtste lid, en 60ad, eerste lid, onderdeel b, van de Gaswet en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,

Besluit:

ARTIKEL I

De Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders1 worden als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, vijfde lid vervalt, onder vernummering van het zesde lid tot het vijfde lid.

B

Artikel 5 komt te vervallen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 december 2011.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 november 2011

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit,

namens deze:

overeenkomstig het door de Raad op 15 november genomen besluit,

C. Fonteijn,

Voorzitter Raad van Bestuur.

TOELICHTING

In verband met de wijziging van artikel 6:236, aanhef en onder j, van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW)2 is de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit van mening dat de Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders moeten worden aangepast. Artikel 6:236, aanhef en onder j, BW zal onder meer bepalen dat een beding in algemene voorwaarden bij een overeenkomst als onredelijk bezwarend wordt aangemerkt, wanneer deze leidt tot stilzwijgende verlenging of vernieuwing van een overeenkomst voor bepaalde duur.

De Raad ziet hierin aanleiding om de Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders te wijzigen, in die zin dat voor stilzwijgend verlengde overeenkomsten met een bepaalde duur niet langer een maximale opzegvergoeding wordt bepaald. Om die reden komt artikel 5 van de Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders te vervallen, evenals artikel 1, vijfde lid.

Aangezien de wijziging van artikel 6:236, aanhef en onder j, van het BW in werking treedt op 1 december 2011, worden ook de Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders op die datum gewijzigd.


X Noot
2

Wet van 26 november 2010, houdende wijziging van Boek 2 en Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (stilzwijgende verlenging en opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overeenkomsten), Staatsblad 2010, 789.

Naar boven