Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 29 september 2011, nr. WJZ/313008 (4910), houdende wijziging van de Subsidieregeling postinitiële masteropleidingen hoger beroepsonderwijs en de Subsidieregeling Huygens Scholarship Programme in verband met de subsidietaakstelling OCW

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 2, eerste lid, juncto artikel 4 van de Wet overige OCW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling postinitiële masteropleidingen hoger beroepsonderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4 vervallen het tweede, derde en vierde lid, alsmede de aanduiding ‘1’ voor het eerste lid.

B

Artikel 5 en artikel 15 vervallen.

C

Na artikel 16 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 16a vervaldatum

De regeling vervalt met ingang van 1 januari 2019.

ARTIKEL II

De Subsidieregeling Huygens Scholarship Programme wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6 vervalt.

B

Na artikel 18 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 18a vervaldatum

De regeling vervalt met ingang van 1 januari 2016.

ARTIKEL III INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van dag na dagtekening van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra.

TOELICHTING

Algemeen

Met de onderhavige regeling vervalt de mogelijkheid om subsidie aan te vragen op grond van de Subsidieregeling postinitiële masteropleidingen hoger beroepsonderwijs (hierna HBO-mastersregeling) en de Subsidieregeling Huygens Scholarship Programme (hierna HSP regeling). Aanleiding is de herziening van het subsidiebeleid onderwijssubsidies en de subsidietaakstelling van € 140 miljoen, opgenomen in het regeerakkoord, zoals aangekondigd in mijn brief van 8 april 2011 (Kamerstukken II, 2010/2011, 32500 VIII, nr. 160).

Artikelsgewijs

Toelichting stopzetten HBO-mastersregeling (Artikel I)

Het is niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen voor nieuwe postinitiële masteropleidingen in het hbo op grond van deze regeling. Er zal geen subsidieplafond meer worden vastgesteld en de bepaling over indiening van een subsidieaanvraag vervalt (artikel 4, tweede, derde en vierde lid en artikel 5, onderdelen A en B). Met het sluiten van de HBO-mastersregeling vervalt de noodzaak tot evaluatie van de regeling en kan artikel 15 eveneens vervallen (onderdeel B). De middelen die met het sluiten van de regeling vrijkomen, worden ingezet voor de dekking van de bovengenoemde subsidietaakstelling in het jaar 2012. Vanaf 2013 is een bedrag van € 7 miljoen per jaar gereserveerd voor uitbreiding van het aantal bekostigde professionele masters. In de Strategische Agenda Hoger Onderwijs, Onderzoek en Wetenschap ‘Kwaliteit in verscheidenheid’, die op 1 juli 2011 aan de Tweede Kamer is aangeboden (Kamerstukken II, 2010/2011, 31288, nr. 194) is uitwerking gegeven aan de wijze waarop een zorgvuldige uitbreiding van het aantal bekostigde professionele masters in het vervolg gestalte gaat krijgen.

Het stopzetten van de subsidieregeling heeft geen gevolgen voor lopende subsidies. Instellingen aan wie subsidie is toegekend voor nieuwe postinitiële masteropleidingen op grond van de HBO-mastersregeling behouden hun aanspraken voor de resterende jaren. Omwille van de afwikkeling van reeds toegekende subsidies en lopende subsidieaanvragen vervalt de regeling met ingang van 1 januari 2019. (Onderdeel C).

Toelichting stopzetten HSP regeling (Artikel II)

Over beëindiging van het HSP-programma heb ik aan de Tweede Kamer desgevraagd mijn overwegingen gegeven (kamerstukken II, 2010/2011, 2841 en 2842). Bij het invullen van de subsidietaakstelling heb ik prioriteit gegeven aan het in stand houden van de infrastructuur voor de internationalisering van het hoger onderwijs. Het is namelijk slechts een beperkte groep studenten die kan profiteren van het Huygens Scholarship Programme; in 2010 waren er volgens opgave van de Nuffic 239 internationale (=instroom) en 122 Nederlandse (= uitstroom) Huygens bursalen. Het totaal aantal buitenlandse studenten in Nederland (alle mobiliteit meegerekend) is in de afgelopen jaren gegroeid naar bijna 60.000 in 2010. Deze mobiliteitsgroei is mede mogelijk gemaakt dankzij de infrastructuur van de Netherlands Education Support Offices (NESO’s), die wereldwijd in 10 landen gevestigd zijn en als doel hebben om het Nederlandse hogeronderwijs te bevorderen, die informatieverstrekking aan lokale studenten over studeren in Nederland en samenwerking tussen lokale en Nederlandse instellingen bewerkstelligen. Ik blijf me inzetten voor de NESO’s. Tegelijk blijf ik ook meeneembare studiefinanciering beschikbaar stellen.

Er bestaan momenteel diverse Europese en private fondsen voor internationale mobiliteit, zoals de VSBfonds Beurs en het Erasmus Mundus programma van de Europese Commissie. Nuffic onderzoekt bovendien de mogelijkheid om met privaat geld ook in de toekomst onder de naam Huygens Scholarship Programme beurzen aan studenten te verstrekken. Instellingen in het hoger onderwijs kunnen uit hun profileringsfonds ook beurzen toekennen aan studenten van buiten de EU.

Vanaf het kalenderjaar 2012 worden geen nieuwe subsidies cq beurzen meer verstrekt. Met het vervallen van artikel 6 vervalt de mogelijkheid subsidieaanvragen in te dienen op grond van de HSP-regeling (onderdeel A). Reeds toegekende subsidies blijven intact. Voor lopende subsidies cq beurzen heeft het stopzetten van de HSP-regeling derhalve geen gevolgen. De HSP-regeling vervalt met ingang van 1 januari 2016 wanneer de afwikkeling van de laatst toegekende subsidies is geschied (Onderdeel B).

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

H. Zijlstra.

Naar boven