Besluit opheffing Commissie Permanente Structuur en Dubbel Opstaptarief in de treinrailketen

27 september 2011

Nr. IenM/BSK-2011/116692

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Besluit:

Artikel I

De Commissie Permanente Structuur en Dubbel Opstaptarief in de treinrailketen wordt opgeheven.

Artikel 2

Het Instellingsbesluit Commissie Permanente Structuur en Dubbel Opstaptarief in de treinrailketen wordt ingetrokken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2011.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Algemeen

Bij besluit van 10 januari 2011 (Stcrt. 684) is de Commissie Permanente Structuur en Dubbel Opstaptarief in de treinrailketen (hierna: de commissie) ingesteld. De commissie had tot taak haar bevindingen en aanbevelingen aan mij te rapporteren over drie vragen:

  • 1. Welke permanente structuur biedt een krachtige coördinatie en effectieve en efficiënte besluitvorming op die terreinen van de OV-chipkaart, die het niveau van individuele concessies overstijgen?

  • 2. Wat is de omvang van het probleem van het dubbel opstaptarief in de treinrailketen? Draag op basis van het feitenonderzoek indien noodzakelijk aanbevelingen aan voor een structurele oplossing voor dit dubbel opstaptarief.

  • 3. In hoeverre is ‘Single Check-in, Check-uit’ in de treinrailketen een voor de reiziger, een bestuurlijk, een financieel-economisch en bedrijfsmatig gewenste methode om de mogelijke verwarring, die bij de reiziger kan ontstaan bij het overstappen op treinstations met meerdere treinvervoerders, te voorkomen?

De commissie heeft in juni 2011 haar advies ‘Het spoor naar slagkracht’ aan mij uitgebracht. Nu de commissie daarmee aan haar taak heeft voldaan, kan zij worden opgeheven en kan het bovengenoemde besluit worden ingetrokken. Het onderhavige besluit voorziet hierin.

Vaste Verandermomenten

Bij dit besluit wordt afgeweken van de minimale invoeringstermijn van twee maanden uit de Vaste Verandermomenten (VVM). De invoeringstermijn in de VVM is bedoeld om burgers, publieke professionals en medeoverheden de nodige voorbereidingstijd te gunnen. De inwerkingtreding en de uitvoering van dit besluit heeft voor hen echter geen gevolgen en vergt van hen evenmin voorbereidingstijd.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven