Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de Minister van Financiën van 14 september 2011, nr. 217560 tot instelling van de tijdelijke baten-lastendienst nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, en de Minister Van Financiën,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001;

Gelet op de artikelen 7, eerste lid, en 8, eerste lid, van de Regeling Baten-lastendiensten 2011;

Besluiten:

Artikel 1

Er is een nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, verder te noemen de nVWA , die ressorteert onder het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Artikel 2

  • 1. Aan de nVWA wordt de status van tijdelijke baten-lastendienst als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001 verleend.

  • 2. De tenaamstelling van de tijdelijke baten-lastendienst komt te luiden: tijdelijke baten-lastendienst nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Artikel 3

Het Instellingsbesluit baten-lastendienst Algemene Inspectiedienst, het Instellingsbesluit Agentschap Plantenziektenkundige Dienst en het Instellingsbesluit baten-lastendienst Voedsel en Waren Autoriteit worden ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2011.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit tijdelijke baten-lastendienst nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

De Minister van Financiën,

J.C. de Jager.

TOELICHTING

Met dit besluit vindt de instelling plaats van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit als tijdelijke baten-lastendienst.

Aanleiding voor toekenning van de status van tijdelijke baten-lastendienst aan de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit is het voornemen om te komen tot een fusie van de Algemene Inspectie Dienst (AID), de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Om de instrumenten van het baten lastenstelsel in de transitieperiode naar de fusie optimaal te kunnen gebruiken is het wenselijk om de nieuwe fusie-organisatie de status tijdelijke baten-lastendienst te verlenen. Hierin voorziet artikel 2 van het onderhavige besluit. Artikel 3 regelt de intrekking van de status van baten-lastendienst van de te fuseren diensten AID, PD en de VWA. Onderhavig besluit heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2011.

Conform het bepaalde in artikel 10, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 en artikel 3, vijfde lid, van de Regeling Baten-lastendiensten heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij brief van 9 december 2009 (Kamerstukken I/II 2009/10, 32 262, nr. 1) het voornemen om de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit de status van tijdelijke baten-lasten dienst te verlenen kenbaar gemaakt aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal. De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een aantal vragen over het voornemen voorgelegd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij brief van 17 februari 2010 zijn deze vragen door de minister beantwoord (Kamerstukken II 2009/10, 32 262, nr. 2). Bij brief van 7 september 2010 heeft de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kenbaar gemaakt per 1 januari 2011 de status van tijdelijke baten-lastendienst aan de nieuwe VWA te verlenen.

Met het oog op de toekenning van deze status is het noodzakelijk de nieuwe autoriteit als zodanig ook in te stellen. Artikel 1 van het besluit voorziet hierin. Voor de goede orde wordt opgemerkt dat de instelling van de nVWA in onderhavig besluit niet leidt tot (organisatorische) wijzigingen met betrekking tot de AID, PD en de VWA. Deze organisatieonderdelen blijven als zodanig bestaan totdat de integratie een feit is.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

De Minister van Financiën,

J.C. de Jager.

Naar boven