Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 7 juli 2011, nr. WJZ/11099497, tot wijziging van de Regeling meettarieven in verband met het reguleren van het meettarief voor gas

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 81e, tweede lid, van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling meettarieven wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, derde lid, wordt ‘het jaar 2011’ vervangen door ‘het jaar 2012’ en ‘augustus 2010’ vervangen door: augustus 2011.

B

In artikel 4, tweede lid, wordt ‘artikel 2, eerste lid’ vervangen door: artikel 2, eerste of derde lid.

C

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Artikel 2 treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 juli 2011

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Door artikel 2 van de Regeling meettarieven met ingang van 1 januari 2012 in werking te laten treden kunnen naast de meettarieven voor elektriciteit ook de meettarieven voor gas worden gereguleerd.

De inwerkingtreding van artikel 2 van de Regeling meettarieven, dat regelt dat het meettarief voor gas ten hoogste ‘2005+CPI’ bedraagt, was afhankelijk van de inwerkingtreding van de wet van 26 februari 2011 tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ter verbetering van de werking van de elektriciteits- en gasmarkt (Stb. 130) op grond waarvan artikel 10, vijfde lid, onder b, van de Gaswet alsdan een basis biedt omtrent het beheer door netbeheerders van (in het verleden geplaatste) gasmeters. De wijziging van artikel 10 van de Gaswet treedt op 1 januari 2012 in werking, waarmee ook artikel 2 van de Regeling meettarieven op die datum in werking kan treden. Hierdoor kunnen vanaf dat moment de meettarieven voor gas gereguleerd worden. De NMa zal het daadwerkelijke tariefbesluit nemen waardoor per 1 januari 2012 een gereguleerd tarief voor de meting van gas bestaat.

In artikel 4, tweede lid, van de Regeling meettarieven wordt een verwijzing aangepast, omdat per abuis een verkeerde verwijzing was opgenomen die niet strookte met het doel om het verschil tussen het gereguleerde tarief en de daadwerkelijke kosten die optreden vanaf 1 januari 2012 te kunnen betrekken bij de vaststelling van het meettarief in de tweede periode van de Regeling meettarieven waarin de artikelen 3 en 4 van die regeling van toepassing zijn.

In artikel 2, derde lid, van de Regeling meettarieven worden de jaartallen aangepast, omdat het artikel per 1 januari in 2012 in werking treedt, gelijktijdig met de relevante artikelen van de wet marktmodel en bijbehorende novelle.

2. Administratieve lasten en Vaste Verandermomenten

In het kader van de kabinetsdoelstelling om de administratieve lasten te verlagen, heeft een beoordeling plaatsgevonden van het effect van de Regeling meettarieven.

De NMa kan ten behoeve van haar wettelijke taken informatie opvragen bij de netbeheerders. De administratieve lasten zijn reeds bepaald en afgewogen bij de artikelen uit de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet die daarvoor een grondslag bieden. Er is in deze regeling geen sprake van nieuwe of extra informatieverplichtingen die aan netbeheerders worden opgelegd, omdat deze regeling slechts de inwerkingtreding regelt van een artikel van de Regeling meettarieven.

Deze regeling voldoet aan het beleid inzake de Vaste Verandermomenten. Weliswaar treedt deze regeling direct in werking, maar het materiële gevolg is alleen dat artikel 2 van de Regeling meettarieven op 1 januari 2012 in werking treedt. De inwerkingtreding van dat artikel voldoet aan het beleid inzake de Vaste Verandermomenten. De wijziging van artikel 4 van de Regeling meettarieven zal effect krijgen op het moment dat artikel 4 in werking zal treden. De inwerkingtreding van artikel 4 zal op een later moment worden geregeld.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven