Besluit van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 30 juni 2011, nr. WJZ/11098379, tot aanwijzing van een organisatie als bedoeld in artikel 12 van de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 12 van de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten;

Besluit:

Enig artikel

Als organisatie, bedoeld in artikel 12 van de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten, wordt met ingang van 1 augustus 2011 aangewezen Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dienst Regelingen heeft tot taak graafmeldingen die afkomstig zijn van agrariërs die bij Dienst Regelingen zijn geregistreerd in verband met de uitvoering van landbouwregelingen en oriëntatieverzoeken, voor zover deze betrekking hebben op graafwerkzaamheden met een diepgang van ten hoogste 50 cm in grond die in eigendom of beheer is van de grondroerder:

  • a. gebundeld door te geleiden naar de Dienst voor het kadaster en de openbare registers, bedoeld in artikel 2 van de Organisatiewet Kadaster (verder: de Dienst);

  • b. door de Dienst ten aanzien van deze graafmeldingen verstrekte gebiedsinformatie aan de desbetreffende agrariërs beschikbaar te stellen.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. Van dit besluit zal mededeling worden gedaan in het Agrarisch Dagblad en de Boerderij.

Den Haag, 30 juni 2011

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Directie Wetgeving en Juridische Zaken (ALP: X/50), Postbus 20101, 2500 EC ‘s-Gravenhage.

TOELICHTING

Dit besluit strekt er toe Dienst Regelingen aan te wijzen als de organisatie die uitvoering geeft aan de zogenaamde collectieve meldingsprocedure, bedoeld in artikel 12 van de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (verder: de wet). Deze procedure houdt in dat graafmeldingen voor ondiepe graafwerkzaamheden in eigen grond gezamenlijk worden gedaan door tussenkomst van een door de minister aan te wijzen organisatie. Deze zogenaamde collectieve meldingsprocedure is in het bijzonder van belang voor de agrarische sector. Dienst Regelingen is voor agrariërs de uitvoeringsorganisatie voor landbouwregelingen en is bijgevolg bij uitstek in staat voor hen graafmeldingen gebundeld bij het Kadaster in te dienen. Agrariërs staan al geregistreerd bij Dienst Regelingen in verband met de uitvoering van onder meer de mestwetgeving, de landbouwtelling en voor de verstrekking van subsidies. Dienst Regelingen beschikt daardoor reeds over de relevante gegevens (over de percelen) van de agrariërs en hergebruik van die informatie past in het algemene kabinetsbeleid ter reductie van (te vermijden) administratieve lasten. Dienst Regelingen fungeert in de collectieve meldingsprocedure als doorgeefluik voor de bij hem geregistreerde agrariërs. Als agrariërs kenbaar hebben gemaakt een graafmelding te willen indienen, geleidt vervolgens Dienst Regelingen de meldingen voor alle betrokkenen gebundeld door naar het Kadaster. Dienst Regelingen kan overigens ook namens de minister een oriëntatieverzoek indienen ten behoeve van aangesloten agrariërs, zoals hieronder wordt toegelicht. Zodra de liggingsgegevens en andere gebiedsinformatie met betrekking tot een bepaalde graafmelding bij het Kadaster beschikbaar zijn, worden deze doorgeleid naar Dienst Regelingen die deze in de elektronische map van de desbetreffende agrariër (mijn dossier) opneemt en betrokkene hierover bericht.

Met dit besluit wordt de rol van Dienst Regelingen ten aanzien van de collectieve meldingsprocedure vastgelegd. Naast de aanwijzing als zodanig betreft het een nadere omschrijving van de taak, te weten het gebundeld doorgeleiden van graafmeldingen van agrariërs en oriëntatieverzoeken naar het Kadaster en het (per agrariër) doorgeleiden van de door het Kadaster verstrekte gebiedsinformatie naar de desbetreffende agrariër. Een dergelijke nadere taakomschrijving ligt in de rede en is ook formeel-juridisch mogelijk omdat de aangewezen organisatie een overheidsorganisatie is. Ten tijde van de opstelling van artikel 12 van de wet maakte Dienst Regelingen deel uit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Thans maakt deze dienst deel uit van de organisatie Agentschap NL/Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

In het besluit wordt gesproken over ‘agrariërs die bij Dienst Regelingen zijn geregistreerd in verband met de uitvoering van landbouwregelingen’. Dit komt materieel overeen met de omschrijving van de doelgroep in de besluiten betreffende het niet handhaven van de meldingsplicht, namelijk degenen van wie de Dienst Regelingen een beschrijvingsbiljet als bedoeld in een regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, onderscheidenlijk van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie betreffende de landbouwtelling en de gecombineerde opgave per post of elektronisch heeft ontvangen.

Zoals gezegd omvat de taak van Dienst Regelingen voor de informatie-uitwisseling over ondergrondse netten niet alleen graafmeldingen van agrariërs maar ook oriëntatieverzoeken. Deze oriëntatieverzoeken zullen worden gedaan door de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor die gebieden die niet worden gedekt door de meldingsverzoeken. Op deze wijze is het mogelijk op de meest doelmatige wijze in één keer voor alle relevante gebieden van Nederland de liggingsgegevens en andere gebiedsinformatie te verkrijgen. Deze informatie zal aan de desbetreffende agrariër kosteloos beschikbaar worden gesteld om op die wijze agrariërs tegemoet te komen ten aanzien van de lasten die het wettelijk regime voor hen meebrengt, zonder afbreuk te doen aan de beleidsdoelstelling van zorgvuldig graven.

Deze aanpak hangt samen met het beleidsdoel van een algehele vrijstelling voor agrariërs van de verplichting een graafmelding te doen voor ondiepe graafwerkzaamheden in eigen grond. Hiertoe dient de wet te worden gewijzigd. Totdat de bedoelde vrijstelling een feit is, zijn agrariërs die graafwerkzaamheden verrichten, wettelijk verplicht een graafmelding te doen (althans de eerste keer), zij het dat de naleving hiervan niet wordt gehandhaafd (Stcrt. 2010, 20406, Besluit tot verlenging van Besluit niet handhaven graafwerkzaamheden tot 50 cm ten behoeve van agrarische activiteiten). Toepassing van de collectieve meldingsprocedure op de hiervoor geschetste wijze biedt de mogelijkheid thans reeds de lasten van agrariërs voor de verkrijging van kaartmateriaal te reduceren.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven