Besluit van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 14 juni 2011, nr. 212647, houdende wijziging van het Instellingsbesluit kennisgroepen en commissies LNV (instelling commissie van deskundigen natuurwetgeving)

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit kennisgroepen en commissies LNV wordt als volgt gewijzigd:

A

Na paragraaf 5j wordt de volgende paragraaf ingevoegd:

§ 5k. Commissie van deskundigen natuurwetgeving

Artikel 27ss

Er is een commissie van deskundigen natuurwetgeving, hierna te noemen de commissie.

Artikel 27tt
  • 1. De commissie fungeert als klankbord voor het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bij het opstellen van het wetsvoorstel natuur en van de evaluatie Natura-2000 2011.

  • 2. Bij de uitoefening van haar taak besteedt de Commissie in elk geval aandacht aan de ecologische aspecten, de Europeesrechtelijke en internationale kaders, de vermindering van regeldruk, de versnelling van besluitvorming en de aansluiting op andere onderdelen van het omgevingsrecht.

Artikel 27uu
  • 1. De minister benoemt, schorst en ontslaat de voorzitter en de overige leden van de commissie.

  • 2. De leden van de commissie worden op persoonlijke titel benoemd.

  • 3. De commissie heeft de volgende leden:

    • de heer prof. mr. P.C.E. van Wijmen, tevens voorzitter;

    • de heer prof. dr. C.W. Backes;

    • de heer prof. mr. C.J. Bastmeijer;

    • de heer prof. dr. J.H.J Schaminée;

    • de heer prof. mr. T. Nijmeijer.

  • 4. Voor de vervulling van haar taak ten aanzien van het wetsvoorstel natuur wordt de commissie aangevuld met de heer prof. mr. W.C.T.F. de Zeeuw als lid.

Artikel 27vv

De commissie stelt haar eigen werkwijze vast.

Artikel 27ww

De archiefbescheiden van de commissie worden na haar opheffing, of zoveel eerder als de omstandigheden daartoe aanleiding geven, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Artikel 27xx

De voorzitter en de leden ontvangen per vergadering een vergoeding als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst werkt terug tot en met 1 mei 2011.

Den Haag, 14 juni 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Het onderhavige besluit strekt tot instelling van de commissie van deskundigen natuurwetgeving. De commissie zal primair fungeren als klankbord voor het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bij het opstellen van het wetsvoorstel natuur en van de evaluatie Natura 2000 2011, in het bijzonder met betrekking tot de ecologische aspecten, de voldoening aan de Europeesrechtelijke en internationale kaders, de vermindering van regeldruk, de versnelling van besluitvorming en de aansluiting op andere onderdelen van het omgevingsrecht (artikel 27ss en 27tt). De commissie, die onder leiding staat van professor van Wijmen, bestaat uit leden met een grote kennis op juridisch en ecologisch vlak (artikel 27uu).

Consultatie nieuwe aanpak Natura 2000

Volgens het regeerakkoord van het huidige kabinet Rutte zal in het kader van Natura 2000 een analyse worden gemaakt van eventuele nationale koppen en zal tevens op zoek worden gegaan naar rek en ruimte. Daarnaast is op 8 november 2011 door het Tweede Kamerlid Van der Staaij c.s. een motie ingediend (32 500-XIII, nr. 42) waarin gevraagd wordt de selectie en aanwijzing van de aanwijzingsbesluiten inzake Natura 2000 te evalueren.

Ik werk momenteel aan een evaluatie die de gehele systematiek van Natura 2000 beschrijft in het licht van de Europese verplichtingen en de wijze waarop Nederland deze verplichtingen uitvoert. Tevens bezie ik waar eventueel nog rek en ruimte aanwezig is. Deze evaluatie wordt afgestemd en gedeeld met andere overheden en met maatschappelijke organisaties. Dit is van belang om draagvlak te creëren voor de manier waarop Nederland Natura 2000 implementeert. Een consultatie met een groep externe deskundigen over de evaluatie Natura 2000 is daarbij essentieel.

Wetsvoorstel natuur

In het kader van de voorbereiding van een wetsvoorstel natuur waarbij de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet worden geïntegreerd en vereenvoudigd wordt de commissie gevraagd te reflecteren op de vraag of het wetsvoorstel- binnen de internationale verplichtingen en de ecologische vereisten- optimaal invulling geeft aan onderstaande doelstellingen en eventueel suggesties te doen voor verbetering. Met het wetsvoorstel wordt mede uitvoering gegeven aan belangrijke thema’s van het regeerakkoord van het kabinet Rutte. Het gaat dan om het verwijderen van nationale koppen, om vereenvoudiging en lastenverlichting, om meer ruimte voor economische ontwikkeling binnen de internationale kaders op het vlak van biodiversiteit, om versterking van de handhaving, onder meer ten aanzien van de handel in bedreigde diersoorten en om decentralisatie van bevoegdheden naar de provincies, aansluitend bij de regierol van de provincies in het landelijk gebied. Volledige en herkenbare implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn is uitgangspunt. Ook zal het wetsvoorstel, waar van belang voor de ruimtelijke ontwikkeling en de plan- en besluitvorming ter zake, voorzien in een goede aansluiting op het omgevingsrecht.

Omgevingsrecht (Programma eenvoudig Beter)

In het kader van het I&M-programma ‘Eenvoudig en beter’ wordt nagedacht om voor enkele thema’s (waaronder natuur) externe adviesgroepen in het leven te roepen om informatie te verzamelen en de raamwet omgevingsrecht (en deelwetgeving) te toetsen aan de praktijk. De commissie van deskundigen natuurwetgeving, aangevuld met stakeholders van maatschappelijke organisaties, zal tevens deze functie voor het thema ‘natuur’ vervullen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven