Wijziging Organisatieregeling Kadaster 2008

20 april 2010

Nr. 10.017492

Het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers,

Gelet op artikel 4 van de Kadasterwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2 van de Organisatieregeling Kadaster 20081 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De kantoren, bedoeld in artikel 1, zijn, met uitzondering van de kantoren te Apeldoorn, voor de aanbieding van stukken met een papieren vorm ter inschrijving in de openbare registers voor het publiek opengesteld op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur, met dien verstande dat stukken ter inschrijving van feiten die betrekking hebben op luchtvaartuigen of op rechten waaraan die luchtvaartuigen zijn onderworpen, uitsluitend kunnen worden aangeboden aan het kantoor te Rotterdam.

2. In het derde lid wordt 9.00 tot 17.00 vervangen door: 9.00 tot 17.00 uur.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juni 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Apeldoorn, 20 april 2010

Raad van Bestuur,

Th.A.J. Burmanje.

TOELICHTING

  • 1. Recentelijk is vanuit de kring van de luchtvaartmaatschappijen aandacht gevraagd voor het volgende. Voor een luchtvaartmaatschappij duurt de totale procedure om een nieuw vliegtuig dat nog niet is te boek gesteld, aan zijn luchtvloot te kunnen toevoegen en in operationele dienst te nemen, gemiddeld een week. Gezien het commerciële en financiële belang om afgebouwde luchtvaartuigen zo snel mogelijk te kunnen inzetten, is het wenselijk de duur van deze procedure te verkorten. Het is mogelijk gebleken om, voor zover liggend binnen de invloedsfeer van het Kadaster, die duur te verkorten waar het gaat om de teboekstelling van het luchtvaartuig en, daarmee samenhangend, de inschrijving van zakelijke rechten op dat luchtvaartuig. Daartoe wordt het volgende opgemerkt.

  • 2. In de luchtvaartsector vestigen luchtvaartmaatschappijen vaak een zakelijk leaserecht (zie artikel 8:1308 BW) op een nieuw vliegtuig. In dat geval worden het verzoek tot teboekstelling en daarmee het eigendomsrecht van de eigenaar, het hypotheekrecht van de financier en het zakelijk leaserecht van de luchtvaartmaatschappij ingeschreven in de openbare registers. Deze inschrijvingen vinden doorgaans stapsgewijs plaats waarbij het zetten van een vervolgstap afhankelijk is van het beschikken over een gewaarmerkt uittreksel uit de registratie voor luchtvaartuigen.

    Om een gewaarmerkt uittreksel als hiervoor bedoeld te kunnen afgeven moet worden vastgesteld dat er geen andere stukken zijn aangeboden waarbij een conflicterend recht tot stand komt. Aangezien dergelijke stukken niet alleen in elektronische vorm maar ook in papieren vorm op andere kantoren van het Kadaster kunnen worden aangeboden, moet worden gewacht totdat zeker is dat alle stukken die op een bepaalde dag ter inschrijving zijn aangeboden, gesignaleerd zijn. Doorgaans is die zekerheid pas op de volgende werkdag om 9 uur aanwezig.

    Door nu voor te schrijven, zoals in artikel I wordt bepaald, dat stukken ter inschrijving van feiten die betrekking hebben op luchtvaartuigen of op rechten waaraan die luchtvaartuigen zijn onderworpen, met een papieren vorm uitsluitend kunnen worden aangeboden aan het kantoor te Rotterdam, kan tijdwinst worden geboekt. Immers, doordat dan op het kantoor te Rotterdam a la minute zekerheid te verkrijgen is over de vraag of conflicterende stukken – zowel in papieren als elektronische vorm – zijn aangeboden, kunnen gewaarmerkte uittreksels voortaan terstond na de bijhouding op grond van het ingeschreven stuk worden verstrekt. Dit laatste is overigens alleen mogelijk voor zover het stuk tussen 9.00 en 15.00 uur ter inschrijving is aangeboden.

    In het hiervoor besproken geval levert het nieuwe voorschrift een tijdwinst op van ten minste drie werkdagen.

De hiervoor besproken wijziging sluit aan bij artikel 3 van de Organisatieregeling Kadaster 2008, waarin reeds wordt bepaald dat de teboekstelling van onder meer luchtvaartuigen en daarmee samenhangende verrichtingen plaatsvinden aan het kantoor te Rotterdam.

Ten slotte, de onderhavige wijziging is besproken met de KLM en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, die zich met de wijziging konden verenigen.

Raad van Bestuur,

Th.A.J. Burmanje.


XNoot
1

Stcrt. 2008, 58, laatstelijk gewijzigd bij regeling van het bestuur van de Dienst voor het kadaster en de openbare registers van 10 november 2009, Stcrt. 17276.

Naar boven