Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 april 2010, nr. 129239, houdende wijziging van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 2 en 4 van de Kaderwet LNV-subsidies en artikel 1:3 van de Regeling LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het tweede lid tot het derde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Aanvragen tot subsidieverlening voor de uitvoering van activiteiten als bedoeld in artikel 2:3, eerste lid, onderdeel a, van de regeling, kunnen worden ingediend door landbouwondernemingen die in liquiditeitsproblemen verkeren.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. De aanvragen, bedoeld in het tweede lid, kunnen worden ingediend in de periode van 1 mei tot en met 31 december 2010.

B

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5

  • 1. Per landbouwonderneming kan slechts één aanvraag tot subsidieverlening worden ingediend op grond van artikel 3, eerste lid of artikel 3, tweede lid.

  • 2. Aanvragen tot subsidieverlening als bedoeld in artikel 3, tweede lid, worden afgewezen, indien aan de aanvrager reeds in 2009, op grond van artikel 3, tweede lid, van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2009 een subsidie is verleend.

C

Na artikel 5 wordt het volgende artikel ingevoegd:

Artikel 5a

  • 1. De aanvragen voor subsidie als bedoeld in artikel 3, tweede lid:

    • a. kunnen uitsluitend worden ingediend voor de in artikel 2:3, tweede lid, onderdelen a, c en d, van de regeling genoemde typen bedrijfsconsulten en voor zover deze ten minste betrekking hebben op:

      • a. een beschrijving van de moeilijkheden waarin het bedrijf verkeert met een kwantificering daarvan;

      • b. de stappen die de onderneming kan nemen die leiden tot verbetering en de financiële aspecten die daarbij aan de orde komen.

  • 2. De aanvragen voor subsidie als bedoeld in artikel 3, tweede lid;

    • a. kunnen uitsluitend tot subsidieverlening leiden, indien de aanvrager een bankverklaring overlegt waaruit volgt dat de onderneming liquiditeitsproblemen ondervindt en daardoor volgens normaal bankgebruik geen financiering kan krijgen;

    • b. kunnen uitsluitend tot subsidievaststelling leiden, indien de ingeschakelde adviseur of instelling voldoet aan artikel 2:8, tweede lid, onderdeel e, van de regeling.

  • 3. Op de aanvragen voor subsidie als bedoeld in artikel 3, tweede lid, is artikel 2:1a, aanhef en onderdeel a, van de regeling niet van toepassing.

D

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8

Het subsidieplafond bedraagt:

  • a. € 450.000 voor aanvragen als bedoeld in artikel 3, eerste lid;

  • b. € 191.500 voor aanvragen als bedoeld in artikel 3, tweede lid.

E

In artikel 44g, tweede lid, wordt de zinsnede ‘tot en met 29 april 2010’ vervangen door: tot en met 10 juni 2010.

F

Aan artikel 63 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, het volgende onderdeel toegevoegd:

  • e. de subsidieplafonds, bedoeld in artikel 62c, tweede lid, onderdeel a en onderdeel b, met het bedrag overgebleven door het niet bereiken van een van deze subsidieplafonds.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 26 april 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010 (hierna: Openstellingsbesluit 2010) bepaalt onder andere welke subsidiemodules van de Regeling LNV-subsidies in 2010 zijn opengesteld en binnen welke periode de aanvragen kunnen worden ingediend.

Deze wijziging strekt tot de volgende aanpassingen van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2010 (hierna: Openstellingsbesluit 2010).

De module ‘Beroepsopleiding en voorlichting’ van Hoofdstuk 2 van de Regeling LNV-subsidies wordt alsnog in 2010 opengesteld (Artikel I, onderdelen A t/m D). Deze extra openstelling heeft betrekking op subsidie voor onafhankelijke advisering voor land- en tuinbouwbedrijven die in liquiditeitsproblemen verkeren en onder normale voorwaarden geen extra financiering van hun bank kunnen krijgen. Deze module is in 2009 ook opengesteld en uit het grote aantal aanvragen is gebleken dat er in de praktijk ook de komende tijd behoefte is aan de maatregel. Aanvragen kunnen vanaf 1 mei tot en met 31 december van dit jaar worden ingediend. Aanvragers aan wie reeds in 2009 een subsidie is verleend voor een bedrijfsconsult komen niet in aanmerking voor een subsidie.

In het Openstellingsbesluit 2010 is tevens de openstelling van het subsidieprogramma Bioraffinage uit de regeling Samenwerking en Innovatie geregeld. Met dit subsidieprogramma worden er subsidies verstrekt voor een aantal pilot- en demonstratieprojecten van duurzame bioraffinage-ketens voor biobased producten en bio-energie. Met de onderhavige wijziging van artikel 63 van het Openstellingsbesluit 2010, wordt door middel van een toevoeging van een nieuw onderdeel bewerkstelligd dat er flexibel kan worden omgegaan met de budgetten (subsidieplafonds) voor de demonstratieprojecten bioraffinage en pilotprojecten bioraffinage (Artikel I, onderdeel F). Het ene budget wordt aangevuld met het bedrag dat is overgebleven door het niet opmaken van het andere budget.

Tot slot wordt de openstellingstermijn van de submodule ‘Investeringen in toegang tot breedbandinternet’, die liep tot en met 29 april 2010, verlengd naar 10 juni 2010 (Artikel I, onderdeel E). Het subsidieplafond blijft € 600.000. Het subsidieplafond geldt over de gehele periode met inbegrip van de eerste indieningstermijn.

Deze wijziging leidt niet tot nieuwe administratieve lasten.

Met de inwerkingtreding van deze wijziging van het Openstellingsbesluit 2010 wordt afgeweken van de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten van regelgeving (Kamerstukken II 2007–2008, 29 515 en 31 201, nr. 243). Afwijking van de vaste verandermomenten is in dit geval gerechtvaardigd. Deze rechtvaardiging is gelegen in het belang dat op korte termijn subsidie voor bedrijfsconsulten kan worden aangevraagd, het belang om de aanvragen voor de projecten bioraffinage zo snel mogelijk af te handelen en het feit dat de openstelling voor de submodule ‘Investeringen in toegang tot breedbandinternet’ eindigt op 29 april 2010.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven