Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 22 april 2010, nr. 2010-0000271548 DCB/CZW/WVOB, tot aanpassing van de prijs per kilometer voor dienstauto’s van ministers en staatssecretarissen en van de vice-president van de Raad van State

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 7, derde lid, van het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen, en artikel 4, vierde lid, van het Besluit rechtspositie Raad van State, Algemene Rekenkamer en Nationale ombudsman;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 7, tweede lid, van het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen wordt ‘€ 0,56’ vervangen door: € 0,57.

ARTIKEL II

In artikel 4, derde lid, van het Besluit rechtspositie Raad van State, Algemene Rekenkamer en Nationale ombudsman wordt ‘€ 0,56’ vervangen door: € 0,57.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2010.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot aanpassing van de bedragen die zijn opgenomen in artikel 7, tweede lid, van het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen en artikel 4, derde lid, van het Besluit rechtspositie Raad van State, Algemene Rekenkamer en Nationale ombudsman. Deze bedragen hebben betrekking op de maximaal toegestane kilometerprijs van een aan te schaffen dienstauto. Deze bedragen worden jaarlijks bij ministeriële regeling geïndexeerd. De maximaal toegestane kilometerprijs wordt geïndexeerd aan de hand van de gemiddelde prijsindexcijfers autolease over de laatste vier kwartalen, zoals per 1 januari van elk jaar door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerd. De stijging van de normbedragen zoals die met dit besluit gestalte krijgt is als volgt berekend. Het prijsindexcijfer autolease personenauto’s 2009 was 129. Het prijsindexcijfer autolease personenauto’s 2008 was 126,9. Het verschil is dus 129 -126,9 = 2,1. In een percentage uitgedrukt is de stijging 1,65%. Het normbedrag voor 2009 was (niet afgerond) € 0,56375. Vermenigvuldigd met 1,65% wordt dat 0,573051875, afgerond € 0,57.

In het Besluit van 7 januari 2008 tot wijziging van het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen in verband met een vergoeding voor innovatieve milieuauto’s en aan arbeidsomstandigheden aangepaste dienstauto’s (Stb. 32) is een hoger normbedrag per kilometer voor bepaalde innovatieve milieuvriendelijke auto’s ingevoerd. In artikel 10 van de verordening (Verordening (EG) nr. 715/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2007 betreffende de typegoedkeuring van motorvoertuigen met betrekking tot emissies van lichte personen- en bedrijfsvoertuigen (Euro 5 en Euro 6) en de toegang tot reparatie- en onderhoudsinformatie) is bepaald dat per 1 september 2009 alle lidstaten de goedkeuring moeten weigeren van auto’s die niet aan de verordening voldoen.

Meer precies gold dit hogere tarief deels voor auto’s die voor 1 september 2009 werden aangeschaft en al voldeden aan de genoemde EU-verordening, en deels voor auto’s die werden aangeschaft op basis van een inmiddels niet meer bestaande door het Rijk gesloten raamovereenkomst betreffende innovatieve milieuauto’s. Nu alle dienstauto’s die na 1 september 2009 worden aangeschaft, moeten voldoen aan verordening (EG) nr. 715/2007, is per 1 september 2009 de rechtvaardiging vervallen voor het tarief van € 0,65 (cijfer 2009) per kilometer voor deze categorie. Dat is de reden dat deze normprijs niet meer per 1 januari 2010 wordt aangepast aan de hand van de gemiddelde prijsindexcijfers autolease. Bij de eerste gelegenheid zal deze bepaling in het Voorzieningenbesluit en het Besluit rechtspositie Raad van State, Algemene Rekenkamer en Nationale ombudsman worden geschrapt.

Aan de regeling is terugwerkende kracht verleend, omdat de benodigde indexcijfers niet ruim voor 1 januari bekend zijn.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

Naar boven