Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 6 april 2010 nr. TRCJZ/2010/183, houdende wijziging van de Regeling bruin- en ringrot 2000

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 14 en 17 van het Besluit bestrijding schadelijke organismen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling bruin- en ringrot 2000 wordt als volgt gewijzigd:

Bijlage 2 behorende bij de Regeling bruin- en ringrot 2000 wordt vervangen door de bijlage behorende bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst met uitzondering van de bijlage, die ter inzage zal worden gelegd bij de ter inzage balie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen en die zal worden geplaatst op de website www.minlnv.nl/pd.

Den Haag, 6 april 2010

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met deze wijziging van de Regeling bruin- en ringrot 2000 (hierna: de regeling) worden de gebieden waar het gebruik van oppervlaktewater voor en bij de teelt van aardappelen en andere waardplanten van de bacterie die bruinrot veroorzaakt is verboden, gewijzigd.

Deze gebieden zijn aangewezen op kaarten in bijlage 2 van de regeling. Het oppervlaktewater in de aangewezen gebieden is besmet of vermoedelijk besmet met de bacterie die bruinrot veroorzaakt. In het kader van de bestrijding van bruinrot heeft de Plantenziektenkundige Dienst alle gebieden die in 2009 op grond van artikel 2, tweede lid, van voornoemde regeling zijn vastgesteld en andere oppervlaktewateren in Nederland onderzocht op het vóórkomen van genoemde bacterie. Op grond van resultaten van dit onderzoek, is het noodzakelijk en gewenst de reeds aangewezen gebieden, waarbinnen het verboden is op enigerlei wijze oppervlaktewater te gebruiken voor of bij de teelt van enkele genoemde waardplanten van deze ziekte, uit te breiden. Met onderhavige regeling worden hier uitvoering aan gegeven.

De kaarten waarop de gebieden zijn aangewezen, liggen ter inzage bij de ter inzage balie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en op het kantoor van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen. De bijlage is tevens in te zien op de website www.minlnv.nl/pd.

Met deze wijziging worden geen administratieve lasten geïntroduceerd.

Vaste verandermomenten (VVM)

Onderhavige regeling treedt met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant in werking. Daarmee wordt afgeweken van de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving die inhouden dat nieuwe regelingen slechts op 1 januari of 1 juli ingaan en minimaal drie maanden daaraan voorafgaand publicatie van de nieuwe regels plaatsvindt. Dit beleid is neergelegd in de brief van de Minister van LNV van 28 april 2008 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2007/08, 29 515 en 31 201, nr. 243).

De reden voor deze afwijking is dat na de vorige oogst onderzocht moet worden waar een besmetting dan wel vermoedelijke besmetting van het oppervlaktewater aan de orde is. Resultaten van dat onderzoek komen pas beschikbaar in de eerste maanden van het nieuwe kalenderjaar, dat niet synchroon loopt met het teeltseizoen van aardappelen. Aangezien het de bestrijding van een plantenziekte betreft, is een spoedige inwerkingtreding noodzakelijk.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven