Regeling van de Staatssecretaris van Justitie van 12 februari 2010, nr. 5639536/10/DJI, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling adviescommissie individuele trajectafdelingen in verband met de voortzetting van het proefproject met individuele trajectafdelingen

De Staatssecretaris van Justitie,

Gelet op artikel 16, zevende lid, van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 10 van de Tijdelijke regeling adviescommissie individuele trajectafdelingen komt te luiden:

Artikel 10

  • 1. Dit besluit vervalt, indien het bij koninklijke boodschap van 7 april 2009 ingediende voorstel van wet tot Wijziging van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen, het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten, in verband met de aanpassing van de tenuitvoerlegging van vrijheidsbenemende jeugdsancties (31 915), tot wet is of wordt verheven, op het tijdstip waarop artikel I, onderdeel Sa, van die wet in werking treedt.

  • 2. Indien het in het eerste lid genoemde voorstel van wet wordt ingetrokken of indien één van de Kamers van de Staten-Generaal tot het niet aannemen van het voorstel besluit, vervalt dit besluit op een door de Minister van Justitie te bepalen tijdstip.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak.

TOELICHTING

De Tijdelijke regeling adviescommissie individuele trajectafdelingen is op 8 maart 2008 in werking getreden (Stcrt. 6 maart 2008, 47 ) voor de duur van twee jaar.

Naar aanleiding van het evaluatieonderzoek van de individuele trajectafdelingen (ITA), heb ik aangekondigd dat ik voornemens ben de ITA een structurele plaats te geven in de justitiële jeugdinrichtingen. In afwachting van de nadere wettelijke regeling wordt het proefproject met de ITA voortgezet.

De wijziging van artikel 10 strekt ertoe de werkingsduur van de Tijdelijke regeling adviescommissie individuele trajectafdelingen te verlengen. Nu met het wetsvoorstel tot aanpassing van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen en enige andere wetten (Kamerstukken II 31 915) een nadere wettelijke grondslag voor de individuele trajectafdelingen wordt voorgesteld, wordt voor de bepaling van de werkingsduur van de tijdelijke regeling daarbij aansluiting gezocht. In dit verband wordt met artikel 10, eerste lid, van de regeling verwezen naar het moment waarop dit wetsvoorstel tot wet zal worden verheven. Artikel 10, tweede lid, van de regeling voorziet erin dat de regeling zal komen te vervallen wanneer het genoemde voorstel niet tot wet zal worden verheven.

Door de aldus verlengde werkingsduur van de Tijdelijke regeling adviescommissie ITA blijft de juridische basis voor de adviescommissie in stand.

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak.

Naar boven