Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 18 februari 2010, houdende wijziging van het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV (instelling van Welzijnscommissie Q-koorts, Commissie pachtnormen II en Klankbordgroep vermindering regeldruk)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV wordt als volgt gewijzigd:

A

Onder vervanging van de punt aan het slot van de begripsomschrijving van ‘Taskforce’ door een puntkomma, wordt in artikel 1 een omschrijving toegevoegd, luidende:

  • welzijnscommissie: Welzijnscommissie Q-koorts.

B

Na artikel 27s wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 5e. Welzijnscommissie Q-koorts

Artikel 27t
  • 1. Er is een Welzijnscommissie Q-koorts.

  • 2. De welzijnscommissie heeft tot taak toezicht te houden of de uitvoering van de ruimingsacties in het kader van dierenwelzijn op een verantwoorde wijze wordt gedaan. De welzijnscommissie doet aanbevelingen om welzijnsproblemen die zich voordoen, tot een oplossing te brengen. De welzijnscommissie rapporteert wekelijks over de totale welzijnssituatie aan de Minister.

Artikel 27u

Als leden van de welzijnscommissie Q-koorts worden benoemd:

  • de heer prof.dr. H. Vaarkamp, tevens voorzitter;

  • mevrouw prof.dr. F. Ohl.

Artikel 27v

De voorzitter en leden ontvangen per vergadering een vergoeding als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies.

ARTIKEL II

Na artikel 27v (nieuw) van het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 5f. Commissie pachtnormen II

Artikel 27w
  • 1. Er is een Commissie pachtnormen II.

  • 2. De Commissie pachtnormen II heeft tot taak:

    • knelpunten in de bestaande pachtprijzensystematiek uit te werken en mede op basis daarvan de systematiek te evalueren, en

    • in dat kader aanbevelingen te doen voor verbeterpunten van de pachtprijzensystematiek.

Artikel 27x

Als leden van de Commissie pachtnormen II worden benoemd:

  • de heer prof. mr. A. van Hall, tevens voorzitter;

  • de heer mr. J. Bongers;

  • de heer W. de Jong;

  • de heer J. Luijt;

  • de heer J.G. van Maanen;

  • de heer A. Michielsen;

  • de heer ing. F.J. Somsen;

  • mevrouw drs. C.S. Stein;

  • de heer ing. G.R. van Woudenberg.

Artikel 27y

De voorzitter en leden ontvangen per vergadering een vergoeding als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies.

ARTIKEL III

Het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV wordt voorts als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt na de omschrijving van het begrip ‘groene ruimte’ een begripsomschrijving ingevoegd, luidende:

  • klankbordgroep: Klankbordgroep vermindering regeldruk;.

B

Na artikel 27y (nieuw) worden twee paragrafen ingevoegd, luidende:

§ 5g. Klankbordgroep vermindering regeldruk

Artikel 27z
  • 1. Er is een Klankbordgroep vermindering regeldruk.

  • 2. De klankbordgroep heeft tot taak het adviseren van de Minister over de aanpak van de vermindering van de regeldruk.

Artikel 27aa

Als leden van de klankbordgroep worden benoemd:

  • de heer A. W. Bierens, tevens voorzitter;

  • de heer ir. D. van Doorn;

  • de heer ir. K.W. Talsma.

Artikel 27bb

De voorzitter en leden ontvangen per vergadering een vergoeding als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies.

C

Aan artikel 29 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Paragraaf 5g vervalt met ingang van 1 juli 2011.

ARTIKEL IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst met dien verstande dat artikel Iterugwerkt tot en met 18 december 2009 en dat artikel II terugwerkt tot en met 19 februari 2010.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Met onderhavig besluit worden drie commissies ingesteld. Daartoe wordt het Instellingsbesluit kennisgroepen LNV gewijzigd.

Welzijnscommissie Q-koorts (paragraaf 5e)

Bij onderhavige wijziging wordt de Welzijnscommissie Q-koorts ingesteld (hierna: welzijnscommissie. De welzijnscommissie heeft tot taak toezicht te houden of de uitvoering van de ruimingsacties in het kader van dierenwelzijn op een verantwoorde wijze wordt gedaan. De welzijnscommissie doet aanbevelingen om welzijnsproblemen die zich voordoen tot een oplossing te brengen.

De commissie brengt hierover wekelijks rapport uit aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (hierna: minister). De commissie staat onder leiding van de heer prof.dr. H. Vaarkamp. Bij brief van 23 december 2009 heeft de Minister de instelling van deze commissie aangekondigd (Kamerstukken II 2009/10, 28 286, nr. 352). De commissie is haar werkzaamheden gestart op 18 december 2009.

Commissie pachtnormen II (paragraaf 5f)

Tot slot wordt de Commissie pachtnormen II ingesteld. Bij brief van 16 februari 2010 jl. aan de Tweede Kamer heeft de Minister de instelling van deze commissie aangekondigd. Deze commissie heeft tot taak om knelpunten in de bestaande pachtprijzensystematiek uit te werken en mede op basis daarvan de bestaande pachtprijzensystematiek te evalueren. Opdracht is om in dat kader aanbevelingen aan te dragen voor verbeterpunten van de pachtprijzensystematiek. Daarbij zal de commissie in ieder geval aandacht besteden aan de volgende onderdelen:

  • de representativiteit van de steekproef;

  • de wenselijkheid van de invoering van een systeem van aftrekposten voor kleinschalige landschapselementen, bijvoorbeeld op landgoederen;

  • de wenselijkheid van het instellen van een ondergrens gerelateerd aan de regionorm.

Opdracht is tevens om bij het doen van aanbevelingen rekening te houden met de kaders van de bestaande pachtprijzensystematiek en de bestaande wijze van dataverzameling.

De commissie staat onder leiding van de heer prof. mr. A. van Hall. In april 2006 heeft de (eerste) Commissie pachtnormen onder zijn leiding het rapport Evenwicht in pachtnormen uitgebracht. De commissie begint haar werkzaamheden op 19 februari 2010.

Klankbordgroep vermindering regeldruk (paragraaf 5g)

Bij onderhavige wijziging wordt de Klankbordgroep vermindering regeldruk ingesteld.

De Klankbordgroep vermindering regeldruk (hierna: klankbordgroep) krijgt tot taak de minister te adviseren over de aanpak van de vermindering van de regeldruk. Bij brief van 5 december 2008 heeft de minister de Tweede Kamer geïnformeerd over de aanpak van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op het gebied van de vermindering van de regeldruk (Kamerstukken II 2008/09, 29 515, nr. 276). De klankbordgroep kan adviseren over onderdelen van de aanpak van regeldruk door LNV en over concrete beleidsvoornemens die zijn gericht op vermindering van de regeldruk. De klankbordgroep zal opereren vanuit het perspectief van de ondernemer. Het grootste deel van de LNV-regelgeving raakt nl. ondernemers. De klankbordgroep kan overigens ook vragen oppakken over de regeldruk voor burgers en instellingen die voortvloeit uit LNV-regelgeving. De leden van de klankbordgroep zijn afkomstig uit het bedrijfsleven. De klankbordgroep staat onder leiding van de heer A.W. Bierens.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven